dijous, 2 de març del 2017

La màgia del 40 i el putxero de Javier

diumenge, 29 de gener del 2017

Quan la Candelera plora, el fred és fora; quan la Candelera riu, el fred és viu; però tant si riu com si plora, mig hivern fora.
[Amb lleugeres variants: Si la Candelera plora, el fred és fora, si la Candelera riu, el fred és viu; tant si plora com si riu, el fred és viu. / Si la Candelera plora (si plou), el fred és fora; si la Candelera riu (si fa sol), el fred és viu; i si ni riu ni plora (si està núvol), ni dins ni fora.]

I per què parle d'açò si avui no és 2 de febrer? Ho explique: la Candelera se celebra 40 dies després de Nadal, i es commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de sa mare, amb candeletes de cera. La tradició marca aquest dia per desmuntar el betlem i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal.
Tot i que a nosaltres tant ens fa, va i resulta que estem dins del temini per a celebrar el gran putxero de Nadal a casa Javi, on encara hi ha muntat l'arbre de Nadal que decora l'escenari.

[I això ens porta a parlar d'allò del dia de la marmota, del famós Phil (Atrapat en el temps) de la ciutat americana de Punxsutawney que prediu si s'acaba o no el fred depenent de si quan el trauen del cau fa ombra (hi ha sol) o se'n torna a continuar hivernant.]


La història comença amb la típica foto del bodegó; i la nit anterior, el caldo comença a fer-se a poquet a poquet amb el foc baixet.

Unes cervesetes
Leffe Blonde i Cruzcampo Gran Reserva


Meinklang Hárslevelü H14   Burgenland, Àustria
Hárslevelű (en hongarés), Lipovina (en Eslovàquia), Frunza de TEI (en romanès), Lindenblättriger (en alemany) i Feuille d'Tilleul (en francès ) és una varietat de raïm de la branca Ponciano balcànica de Vitis vinifera. Fa referència a les fulles del til·ler.
Meinklang. Pamhagen, Àustria
Aprox. 19,50 €






Aperitius:
Paté de pollastre camper i tonyina
Humus d'olla
(Ho repelem tot, que bo!)


Valcendón Blanco 2015  DOCa Rioja
Tempranillo blanco
12,5 % vol
Bodegas de Mateos. Aldeanueva de Ebro, La Rioja
Aprox. 11 €






Coqueta amb tomaca, melsa i foie



San Francisco d'olla. És pot ser més original?



Fento 2014 DO Rías Baixas
73 % Sousón, 10 % Espadeiro, 7,1 % Pedral, 7 % Mencía, 1,5 % Caiño Tinto i 1,4 % Brancellao
10,5 % vol.
Fento Wines. Ribadumia, Pontevedra
Eulogio Pomares
Aprox 10,90 (Vinissimus)





Avant olla:
Cuscús amb pilotes i raïm

Dim sun de menuts i moll de l'os (tuétano)



Graciano Gran Selección 2012 DO València
Graciano
14 mesos en bóta
14,5 % vol.
Heretat de Taverners. Fontanars dels Alforins, València
Aprox. 11,70 €





Olla
Arròs caldós


Viña Salceda Reserva 2011  DOCa Rioja
Tempranillo
18 mesos en bóta
12,5 % vol.
Viña Salceda (Chivite). Eltziego, Àlaba
47.100 botelles
Aprox. 11,15 €




Pollastre camper farcit amb bolets de cardo i cansalada
La verdura: bajoca, pastanaga, cigrons, rulla, moniato




Embotit: cansalada, blanquet, xoriço, botifarreta de carn, de ceba i dd'arròs


Pa d'aigua

Jo ja sé que la imaginació i el savoir faire del meu cosí no té límits, però tot i això, bocabadats estem...


Champagne Charles Vincent Brut
Petit Noir, Petit Meunier, Chardonnay
12 % vol
Aprox. 12 € (Carrefour)





Postres:
Carpaccio de pinya


Anna Codorniu Brut Rosé
70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay
11,5 -12 % vol.
Codorniu.
Aprox. 8,50 €







I si ens haguérem quedat a veure el cine... ens hauríem dormit tots al sofà.
Que gran, Javier! Gràcies.