dimecres, 10 de juliol del 2019

"Salvem la Quina"

divendres, 28 de juny
Quina. Cuina peruana. "De l'origen a la diversitat"
Antonio Suárez, 29 - Mestalla, Pla del Real - 962 140 048


Quina calor fa avui!
Ens han recomanat un restaurant peruà nou (obrí en març on hi havia The Book) i hem de tastar-lo. Vuit taules i dues persones: Christy, peruana, a la sala; Robert, alemany, a la cuina i a la sala.

Comencem amb aigua fresqueta amb gas (3,50 €).
Detall de benvinguda: xips amb rocoto (Capsicum pubescens, de la família dels pebrots picants) i fesol blanc.

Ens animem amb un pisco sour (7,50 € x 2)
Sembla que el pisco del Perú es produeix des de finals del segle XVI, però el còctel anomenat "pisco sour" es va originar al Perú al voltant de 1920 al Bar Morris de Lima. Perú i Xile es disputen la denominació d'origen del pisco, un destil·lat de raïm. El pisco sour es prepara amb pisco, suc de llima verda, xarop de goma, clara d'ou, gel i 1 o 2 gotes d’amarg d'Angostura.

Hi ha menú del dia (14,50 €), però decidim compartir alguns plats:
Cebiche (peix marinat, camote -moniato-, dacsa i ceba roja; 14,50 €)

Causa Quina (papa amarilla, aji amarillo, camarones -gambetes-, maionesa, terra aromàtica i envinagrats; 8 €)

Quinoto (bonítol, quinoa, ceba roja, tomaca Cherry i formatge fresc; 15.40). Extraordinari.

Per a les postres, mousse de lúcuma (fruita andina) i xocolate peruà (7 €)

Total: 28,82 € x 2
No parlen valencià
Lloc absolutament recomanable

(El primer diumenge de mes segueixen la moda del Brunch i recomanen reservar-hi. Ho tenim pendent)

"Un árbol sagrado para una comida que se abre a Valencia"
----------------------
La quina és un arbre originari dels països andins i apareix en l'escut del Perú (encara que sembla que mal dibuixat), però quasi ha desaparegut. La quinina s'ha usat per a combatre la malària i per a la fabricació de la tònica.
----------------------

He preguntat a l'Ajuntament qui era aquest Antonio Suárez a qui han dedicat un carrer i la informació que m'han donat (en castellà) coincideix amb la que apareix a Las Provincias sobre Argenter Suàrez.