*En deu dies he escoltat ben poc parlar en gaèlic escocés (Erse o Gàidhlig, [ˈkaːlikʲ]), però hi dedique el títol, "Menjar a Escòcia".
Comencem pel desdejuni.El primer dia a Edimburg busquem un baret agradable i trobem el The Painted Rooster, amb una cambrera de Nàquera que ens recomana el Big Avocado Breakfast (12,95 £)
Jo, un café amb llet (Caffé Latte -Ma que saben estes valencianes!- 2,70 £) i Scrambled eggs on toast (4 £)
El més típic és el Full Scottish Breakfast (desdejuni complet): salsitxa, bacó (no és el típic americà, sinó que és una tallada grossa de pernil), ous (fregits, escalfats o remenats), tattie scone (pastís salat de creïlla), xampinyons, tomaca torrada, fesols, pa torrat amb mantega i el black pudding (botifarra feta amb seu, avena, sang i espècies); café o te i suc de fruites. També fruita natural i iogurt.
Scottish Breakfast
Columba Hotel, Inverness |
Scottish potato scones |
Dalshian Guest House, Pitlochry |
Scotch Pudding a B & B Lathamor, Stornoway |
El café, de cafetera d'èmbol, és molt dolent; la llet, bona. Els sucs no són naturals.
És habitual començar el dinar o el sopar amb The Soup of the Day; en tots els restaurants i pubs n'ofereixen; realment és una crema, normalment amb creïlla i verdures.
The Dome (5,50 £) |
The Smithy (4,50 £) |
The Seaforth Inn |
The Seaforth Inn |
Lochleven Seafood Café |
Quant al peix i el marisc, hi ha en abundància: de l'oceà Atlàntic, les mars (del Nord, de les Hèbrides, Minch), els rius, els loches (llacs), els firths (estuaris o fiords)... quasi no tenen aigua!
El plat omnipresent és el Fish and Chips: haddock (una espècie de bacallà, lluç o eglefí) arrebossat, amb creïlles fregides.
The Smithy |
The Seaforth Inn |
Les clòtxines (en veiem molts vivers) són molt bones, al vapor, amb julivert i ceba (7,95 £)
The Seaforth, Ullapool |
Lochleven Seafood Café |
Lochleven Seafood Café |
L'ocasió demana un vinet, l'únic del viatge (5,75 £ x 2). Hi ha algun espanyol, Rioja -fins i tot blanc- i gallec; però demanem francesos
Montsable 2018 IGP Pays d'Oc. Minervois AOC
Chardonnay
13% vol.
Maison D'Alliance. Puicheric
Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie Muscadet Sèvre AOC
Melon de Bourgogne
12% vol.
Domain du Manoir
Henri Poiron et Fils. Maisdon/Sèvre
I per acabar, llangostins, salsa romesco i spice sourdough crumb, a The Sisters
Quant a la carn, en tenen de bona; ausades que les vaques i les ovelles tenen pastura...
Me n'havien parlat i, sí, sembla que és el plat tradicional per excel·lència, els haggis, amb vísceres (pulmó, fetge i cor) de corder o ovella, farina d'avena, ceba i distintes herbes aromàtiques, cuinades dins uns bossa feta amb l'estómac de l'animal. Tradicionalment se serveixen amb puré de nap (neeps) i de creïlla (tatties).
Jo els taste el primer dia, a The Dome, embolicats en pasta fil·lo. Plat intens, però menjable; ompli molt, això sí (8,50 £).
També n'he menjat l'últim dia a The Sisters: Ramsay of Carluke haggis, creme fraiche, crisp breads
El corder és ben distint al nostre. Amb creïlla, escalunya i sweet cicely gremolata (25 £)
Forage & Chatter |
Scotch Beef (carn de bou), amb IGP des de 1996 (21 £)
The Dome |
També cau alguna hamburguesa
Macnab's |
Macnab's |
També hem menjat paté, homemade chicken liver pate and oakcokes, Arran chutney, a The Sisters
El formatge Cheddar és el més habitual (com el de l'illa d'Arran, amb whisky, mostassa, fruites roges...), però també en tenen altres com el Criffel, el Lanark Blue..., i sol servir-se amb oatcakes (galetes d'avena), melmelades, chutney (conserva agredolça de fruita i verdura).
Hebrides,Tarbert, Harris |
Donem alguna oportunitat a la cuina "no tradicional". A Forage and Chatter:
Tomaca en sis textures (9,50 £)
Espàrrecs amb poma, ou a baixa temperatura i gaspatxo de cogombre (9,50 £)
Albergínia amb carabasseta, formatge, tomaca... (16,50 £)
En cap lloc ens han cobrat el pa i la mantega o les salses que serveixen. A Lochleven Seafood Café, fins i tot ens posen oli d'oliva, i tenen "aioli".
No hem tastat les postres, però en tots els hotels i BandB et deixen algunes galetes com a detall per a acompanyar la infusió. Llig que és típic el Cranachan, amb crema batuda, mel, gerds, avena torrada i whisky.
"¿Qué comer en Escocia?"
Hem begut molta cervesa, escocesa, naturalment:
Innis & Gunn (2,80 £)
Greene King East Coast IPA (4,90 £)
David's not so bitter. Spey Valley Brewery (4,95 £)
Paolozzi Helles Lager (4,95 £)
Lomond Gold Premium Blonde (4,50 £)
Trade Winds. Cairngorm (4,50 £)
Belhaven (3,95 £)
Maltsmiths (4,50 £)
Arran Blonde (4,95 £; extraordinària)
La marca més habitual és la Tennent's
Tennent's - Traveller |
Als restaurants normalment serveixen un pitxer d'aigua o almenys et pregunten si vols tap water (de l'aixeta, amb mitja rodanxeta de llima) o embotellada.
Com? No he parlat de l'Scotch més famós? No, per raons diverses no hem begut whisky, i això que en la nostra ruta s'han creuat desenes de destil·leries; només hem entrat a veure la de Macallan. Impressionant. I ens hem trobat alguna sorpreseta com aquesta dels germans Roca.
"Scots, Scotch and Scottish"
"What is the difference between Scotch and Scottish?"
---------------------Com? No he parlat de l'Scotch més famós? No, per raons diverses no hem begut whisky, i això que en la nostra ruta s'han creuat desenes de destil·leries; només hem entrat a veure la de Macallan. Impressionant. I ens hem trobat alguna sorpreseta com aquesta dels germans Roca.
"Scots, Scotch and Scottish"
"What is the difference between Scotch and Scottish?"
The Dome 14 George Street, Edimburg. Tel: 0131 624 8624
Forage and Chatter 1A Alva St. Edimburg - 0131 225 4599
The Painted Rooster 10 Melville Place, Edimburg - 0131 467 1742
The Smithy. Taigh A’Ghobha 7375 St Marys Wynd, Stirling - +44 1786 449142
Macnab's Bar & Bistro. 7 Ness Walk, Inverness +44 1463 231391
The Seaforth Inn Quay St, Ullapool 01854612122
Mote Bar, Tarbert, Harris
Lochleven Seafood Café. B863, Onich, Fort William +44 1855 821048
The Sisters Kelvingrove 36 Kelvingrove Street, Glasgow - 0141 564 1157
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada