dimarts, 21 de febrer del 2023

Kombutxa, "te esponja", "fong caritatiu"...

21 de febrer, dia Internacional del Kombutxa (des de 2021)

Què és el kombutxa?
És una beguda fermentada, lleugerament carbonatada gràcies a la fermentació natural i amb un gust entre àcid, dolç i avinagrat que recorda a la sidra o al cava. Està elaborat amb una base de te verd o negre infusionat, o combinacions d’aquests, a la qual s'afegeix una colònia de llevats i bacteris, coneguda com a mare o SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast), i sucre, i es deixa fermentar durant una o dues setmanes.
Beneficis del kombutxa 
Conté gran quantitat de probiòtics, o bacteris, que poden ajudar a restaurar l’equilibri de la nostra flora intestinal.
És molt depuratiu (l'àcid sacàric aporta una capacitat extra de desintoxicació al fetge i facilita el treball de l’àcid glucurònic que fabrica el nostre organisme; els bacteris bons i els llevats regulen la flora intestinal, cosa que redueix la producció de beta-glucuronidasa i ajuda que les toxines es moguen a través de l’intestí sense que siguen reabsorbides; els probiòtics inclouen polifenols, que tenen propietats antioxidants i ajuden a reduir la inflamació). 
És recomanable prendre un got de kombutxa al dia i seguir un estil de vida saludable.
Hi ha altres noms curiosos per a aquesta beguda que vindria de Manxúria de la mà del metge Kombu: alga egípcia o del Nil, te esponja, fong caritatiu, mare japonesa, tresor de la mar, fong xinés del te, fong de l'heroi...

Jo em compre de tant en tant el KomVida de gingebre i llima que és el que més m'agrada dels pocs que hi ha a Consum (també hi ha de te verd; carlota i cúrcuma; poma, canyella i vainilla; kiwi, cogombre i espirulina; fruites roges; kafé; pinya colada; kombujito).


El 21 de febrer també és el Dia Internacional de la llengua materna