dimecres, 1 de juliol de 2015

Comença l'estiu a Dénia

dimarts, 23 de juny del 2015. Nit de Sant Joan

Al refranyer valencià trobem «No et fies de Dénia, ni de terra que es rega amb sénia», però a mi m'agrada aquesta terra i aquesta gent, i m'agrada molt el valencià que ix dels seus llavis...
Al DCVB trobe que Dénia ve de Daniya (دانية), nom aràbic de la ciutat, deformació del nom llatí Dianium, evolució d'un altre nom indígena, probablement Dinium, d'origen ibèric.

Fa molt de temps que no celebre Sant Joan amb una foguera a la mar, però sempre m'ha fet gràcia aquesta nit, la nit més curta de l'any (llevant-hi la màgia, el 21 de juny) i enguany estic en un hotelet de Dénia cara a la mar aprofitant que Jj hi treballa, i, com Serrat, "No vull sentir-me vella aquesta nit". Hauria d'haver fet cas a Sisa i haver-me demanat xampany.

(...)
La nit de Sant Joan, és una frontissa.
La porta de l’any, tan grinyoladissa.
Comença a tancar-se. Doneu-me xampany!
Que és la nit més curta i el día més gran.
Doneu-me xampany, doneu-me xampany!
(...)
"La nit se Sant Joan", Jaume Sisa


"Per Sant Joan", Serrat

Es tapa ti. Plaça Drassanes, 2, Dénia  965 78 36 45

He dinat i sopat algunes vegades aquesta setmana en la terrassa d'aquest restaurant que hi ha annex a La posada del Mar. Jj i B tenien concertat un menú (14,50 € dinar i 18 € sopar), amb poca variació per a una setmana; jo he triat a la carta. Tot està bé però res destaca.

Ensalada cordovesa: tomaca, pernil i olives  (7,25)
Ensalada Showroom: brots d'encisams, pollastre, pa cruixent, cor de palmera, bacó, vinagreta de mostassa (7 €).
Hamburguesa (10 €)
Broquetes de pollastre, porc o corder (7,50 - 9 €)
Favetes amb ou fregit i pernil ibèric (9,50 €)
Arrossos melosos (12 €)
Salmorejo
Clòtxines (8 €; el dia que més m'abellien, no en tenien)
Sushi mixt (18 €): absolutament prescindible


Tapes d'autor:
-Tempura de bacallà amb allioli (10,75 €)
-Cruixent de gambes a l'estil japonés amb escuma de tomaca i alfàbega (9 €)


-Llom de polp a la graella amb cremós de creïlla (11 €)
-Croquetes casolanes
-Pizzeta freda de verdures torrades, alvocat i parmesà (8 €). Per a mi, el plat més sorprenent. No porta massa de farina; fresqueta; recomanable.


Segons el dia, entre 12,30 € i 23,50. Amb cervesa o copa de vi, sense postres.

No parlen valencià, i quan l'últim dia descobrisc un cambrer que sí que el parla, resulta que sols ho fa per l'orellera amb cuina, però no amb nosaltres! Qui ho entenga, que m'ho explique...

Verema