divendres, 10 de juliol del 2015

Colors de l'estiu

diumenge, 5 de juliol del 2015

Dinar de diumenge, lleugeret com sempre: esgarradet, ametles i cacauets, olives, pernil i formatge, clòtxines...

Quantes paraules diferents coneixeu per a denominar l'esgarradet, que es veu tan clar que és esgarradet? asgarraet; espencat/aspencat; llescat (Carlet, L'Alcúdia); desllescat; esgardat/asguerdat; esguellat, esguelladeta, asguellà (Xàtiva); esqueixat; esparraet (Riola, Sueca); torrat; tabollat; mullador, mullaor...
Els ingredients bàsics són l'abadejo salat (abadejo anglés), el pimentó roig torrat i l'oli d'oliva (alguns posen alls, olives negres, ou bullit...)



Per a la primera picadeta, un vi curiós
Clarete de Cordovín, La Rioja
Garnatxa i viura?
Vinos El Peso, Logroño
cordovin.org

Color ataronjat. Fresc.

I el vi porta la conversa... què és el claret? És rosat?

Segons el color (Viquipèdia)
Vi blanc: de color daurat o ambre, és un vi elaborat per fermentació del most sense pellofa.
Blanc de blancs: és un vi tranquil blanc o un vi escumós elaborat exclusivament amb raïms blancs.
Vi rosat: és un vi de color rosa o vermell clar elaborat per fermentació de raïms negres i només parcialment amb la seva pellofa.
Vi gris o blanc de negres: és un vi rosat elaborat com un vi blanc amb raïms negres.
Rosé: és un vi escumós de color lleugerament rosat obtingut afegint-hi vi rosat.
Claret: és un vi rosat obtingut per fermentació parcial de raïms blancs i negres.
Vi negre o roig: és un vi vermellós elaborat per fermentació del most amb la pellofa i les llavors.
Vi verd: és un vi blanc elaborat amb raïms encara un punt verds, poc madurats, i que presenta un gust àcid.
Vi groc: és un vi blanc típic de la Borgonya amb un gust «groc» degut a l'oxidació.

"Qué diferencia un rosado de un clarete?"
-Rosat de “trafegament”, 100% raïm negre. Es macera el raïm però en unes hores se separa la part sòlida i el most fermenta sense la pell
-“Rosat de premsat directe”, mescla de raïm blanc i negre; trepitjat i premsat, el color s'obté mitjaçant una maceració curta. Fermenta sense pell.
-“Claret” mescla de raïm blanc i negre  o mescla de mostos blancs i negres, amb fermentació parcial de la pell (antigament es mesclava vi blanc i negre)

Una bona ensalada, amb moixama i tot, i arròs del Senyoret.


I ara, un vi ben conegut

Venta del Puerto nº 12 2010  DO València
Tempranillo, cabernet, merlot, sirà
12 mesos en bóta nova de roure francés
14,5 % vol.
La Viña. Aneccop. La Font de la Figuera
M'agrada allò de "vino de corte moderno"...
Aprox. 10,46 €

Fruita madura, espècies, vainilla, mineral, fusta, tanins marcats. Sembla que encara podrà aguantar molt.


Per a les postres meló* i catxaps de Paterna (patrocinats per Diego i Amparo).

* Com li dieu? Melo tendral, de tot l'any, blanquet...
L'altre, el roig, és el meló d'Alger.