divendres, 3 de juliol del 2015

Germanor eivissenca

26-28 de juny del 2015

El final de curs sempre es fa llarg, sembla que no acaba mai, però sol haver-hi alguna finestra que s'obre i permet refrescar l'aire. Tindre unes germanes i de colp i volta anar-te'n amb elles un parell de dies a Eivissa... és una sort ben gran.
El nostre campament de base, gràcies a la gentilesa de Carlos, seran els apartaments Coral Mar Alexandra, a cala Tarida.

Al costat de l'apartament hi ha el bar-restaurant Can Bes. En la meua ignorància pense: "Que bonic! Veus? A les illes com a València, bes, i no l'horribe petó (de pet)". Però m'he trobat amb una història ben bonica i diferent:
tripadvisor
Ibosim, Ebusus, Yebisah/Yābisa (إيبيزا illa seca), Eivissa, Ibiza... "Terra de Bes". Bes era una divinitat d'origen egipci adoptada pels cartaginesos: diversió, gresca, donzelles que perden la virginitat, verins protectors...
"La danza de Bes"
"Los secretos de una palabra"

[He descobert que hi ha unes cerveses artesanals que es diuen Ibosim. Xiques, haurem de tornar a tastar-les]

Si l'illa agafa el nom de la ciutat o és a l'inrevés no queda clar, però per a distingir-ho els eivissencs solen usar Vila per a parlar de la ciutat.
Eivissa i Formentera són les illes Pitiüses. Eren anomenades així pels grecs, diferenciant-les de les que ells anomenaven Gimnèsies (Mallorca i Menorca), perquè no tenien poblament indígena o talaiòtic. Amb Cabrera i molts altres illots formen l'arxipèlag balear (terra de foners, llançadors).

I passem als tasts...
  • El primer dia desdejunem a voreta mar al Beach Bar Can Yucas, Cala Tarida: café amb llet, suc de taronja i torrada de pa amb tomaca (o minitorrada, segons qui). També aigua i un altre café. Total: 7,32 € x 5. Dues passetes i a la mar.


  • El segon, a can Bes: café amb llet o café, algun suc de taronja i dues torrades de pa amb tomaca (continuen sent acusades de minúscules). A un preu semblant.

  • Quant als dinars, dissabte ho fem a S'Espartar (Carretera Sant Josep - Cala Tarida, Km 4 - 971 800 293), un clàssic de l'illa per a demanar un bon Bullit de peix.
[Un espartar és un camp sembrat d'espart; S'Espartar és un illot situat entre Eivissa i Formentera.]

El lloc té una terrassa fantàstica, amb vistes a la muntanya i a la mar al fons.


Comencem amb unes clòtxines (musclus, o mejillones, que la cambrera no ens entén) al vapor.
Pa amb allioli (1,50 € x 5)
Volíem demanar un vinet balear, però el blanc que ens ofereixen és afruitadet i el volem més sec.

Abadal 2014 DO Pla de bages
Picapoll
Criat sobre lies 3 mesos
12,50 % vol.
Masies d'Avinyó - Abadal. Santa Maria d'Horta d'Avinyó, Barcelona
Valentí Roqueta. Enòleg: Joan Soler
17,50 € x 2  (9,95 € Vinissimus)

Fruita blanca i de pinyol, flors, fenoll, herba, punt amarg final agradable; fresc.


Ens recomanen que demanem una ració menys i així ho fem (34,50 € x 4 per a 5 persones). Primer se serveix el peix (cap-roig, gall, rap, aranya, anfós...) amb creïlla, safrà i allioli


i després ja se serveix l'arròs a banda.


Algunes postres (1 copa de nata amb anous) i cafés. Aigua.
Total: 43,50 € x 5
Molt recomanable. M'ha fet gràcia llegir en algun lloc "A Es Boldado (Sant Josep de sa Talaia) vamos los guiris, y a Can Gat (Sant Joan de Labritja), van los payeses y algunos iniciados." I nosaltres què som? Mesqueafortunades!
  • L'altre dinar el fem a Elements, a Cala Benirràs (Sant Miquel), després d'una agradable remullada a la platja.
Aquest raconet el podeu veure a l'anunci d'enguany de la Damn, Vale, d'Amenábar.


Comencem amb unes bones jarres de cervesa Estrella Damn, com no! (La veritat és que és el cambrer qui decideix que en necessitem una bona dosi) i un poquet de pa amb allioli (3 € x 3).


Després cadascuna demanem un plat i fem un tastet de tot:
- 1 ensalada amb burratina
- 1 linguine amb cloïsses
- 2  ensalades amb ruca i quinoa
- 1 calamarçons amb salsa d'algues

Cafés i conversa. A Dora i a mi ens abellia molt un gelat, però l'adorable cambrer ens confessa que el que tenen és "poquet" i car.

Total: 26,10 x 5
  • I per a sopar, la nit que arribem i la nit que abandonem l'illa, no podia ser d'una altra manera, anem als 100 Montaditos (Carles V, 24), que porta amb molt d'esforç i d'entusiasme Carlos. Sort i moltes gràcies per tot.



L'altre sopar, després de la grande bouffe, el fem a casa: un poquet de llonganissa seca, formatge i fruita.
Abans però, fem la migdiada i un banyet a cala Comte / Conta.


Entre platja i platja solem aprofitar la piscineta de l'Alexandra, que se'ns ofereix quasi en exclusiva.
També hi ha temps per anar a veure la posta de sol a Cala Tarida
Hi falta la fotògrafa
i fem una pinya colada o un suc natural a la terrassa-bar de l'aiSea.

Per acabar el dia, o la nit, un interessant experiment sociològic: visitar Pacha, i debades!! (encara que alguna se l'ha de perdre pel seu mal cap)

L'última vesprada, un passeget per la Vila i cap a l'aeroport. Breu, però intens.
Gracis, al·lotes.