dimarts, 12 d’agost de 2014

"Millésimes" a Entrevins

dijous, 7 d'agost del 2014
Entrevins. Reina Maria,3. Russafa -  963 333 523

Cata vertical de quatre Millésime de les millors Maison de Champagne, segons Guillaume Glories.
Millésime o anyada és la indicació que un vi s'ha elaborat a partir de la collita de raïm d'un any. No tots els anys es pot fer un vi d'anyada, sols si la qualitat global de tots els elements ho permet.
El most ha de fermentar fins que es quede sense sucre, però és molt important mantenir l'acidesa.
Curiosament, començarem pel vi més antic i acabarem amb el més jove.

1. Francis Boulard 2006, extra brut
50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % pinot meunier
Francis Boulard. Cauroy-les-Hermonville, Xampanya-Ardenes, Marne, Reims [1-Montaigne de Reims?]
Zona anomenada Petite Sibérie, molt al Nord
Biodinàmica
12 % vol
sucre: 3g/L
Degollament 2013
Aprox. 40,30 €

Fermentació espontània pel rent natural, 12 mesos sobre lies en bótes menudes de roure, amb agitació (bâtonnage) periòdica i fermentació malolàctica (per a convertir l'àcid màlic -agre- en làctic -més suau i redó-).
·COLOR: Daurat clar, brillant, rivet gris (està creixent, és jove encara)
·AROMES: Forn, poma, espècies / més fresc, pell de llima confitada, flor de jardí, poma torrada, canyella, pa torrat, humit, safrà, cacau
·TAST:
-acidesa alta
-alcohol integrat
-bombolla fina, no persistent, desapareix
-sucre no
Amargs, espècies, forn
No es nota la bombolla (se suposa que durant la segona fermentació es busca que desaparega; alguns ho interpreten com un element més natural, més essencial en el vi; a uns altres ens agrada que el cava i el xampany tinguen bombolla)

Maridat amb un bacallà amb ajoblanco i tija de tàpera. L'amarg de l'ametla hi queda molt bé.



2. Fred Savart Calliope 2007  AOC Champagne premier Cru
60 % chardonnay, 40 % PN
Champagne Savart. Ecueil, Xampanya-Ardenes, Marne, Reims [2-Vall del Marne?]
(zona principal de la Xampanya)
Fermentació d'un any i malolàctica bloquejada. Segona fermentació 60 mesos.
12,5 % vol
sucre 4g/L
Degollament 15/11/13
Aprox. 34 - 40 €

·Groc més daurat, més plàtan, rivet transparent, però un poc més fosc pel PN
·Menys intens, forn, cítrics, vegetals, medicament, pell de plàtan madur / més medicamentós, cuiros, safrà, taronja massa madura, acètic, gesmil / pols de clarió
.-acidesa  més dura, màlica (la dóna la terra)
-alcohol integrat
-bombolla més present i amb menys força
-sucre: sec, net
Salí, mineral

Per a aquest xampany, ens serveixen un polp sobre Parmentier amb sobrassada



almavinocuatre
3. Larmendier-Bernier Terre de Vertus 2008
100 % chardonnay
1 any fermentació vi base amb agitació. 50 mesos segona fermentació
12,5 % vol
sucre 0g/L
Larmandier. Vertus, Xampanya-Ardenes, Marne, Chalons-en-Champagne [3-La Côte des Blancs]
Aprox. 42,90 € (Vilaviniteca)

·Més daurat ("truita de creïlla"), rivet gris blanc
·Menys potent, més discret. Fruita, torrats, dolç, lactis, brut / fruita exòtica, litxi, pinya, cacauet de bar, gespa
·Més untuós, més làctic que màlic
-acidesa menor, cítrica
-alcohol més que anteriors però integrat, càlid
-bombolla poca, regular, oc persistent, intensa i poc duradora
-sucre no
Postgust amargós, estructura jove que necessita assentar-se, tindrà un bon recorregut

Combinem amb manetes de porc i llangostinet (per a trencar aquest mite que la carn s'ha de menjar amb vi negre)

4. Lahertes Frère Les Vignes d'autrefois 2009
100 % peti meunier (pell negra i polpa blanca)
12 % vol
Sucre 2-4g/L
Fermentació sobre lies 6 mesos amb agitació. No malolàctica
Degollament 02-2013
Laherte- Frères. Chavot, Xampanya-Ardenes, Marne, Épernay, Avize
Aprox. 33,90 € (La champagnerie)

·Groc, menys intens, més transparent, reflex rogenc, rivet gris
·Discret, fruita seca natural, ametla fresca / més fruita, més verd, herba, vegetal, almàssera, pinya, ametla, bresquilla, mango, pedra, marí, "pell després d'un bany de mar", molla de pa d'aigua
-acidesa no alta, però marcada, fa salivar, no integrada
-alcohol bé
-bombolla adolescent, no desintegrada
-sucre no
Més vegetal, rent,

I per a acabar, rotllet de pinya confitada amb cardamom farcida de formatge de tetilla amb sopa d'alfàbrega

Com sempre, una bona experiència, encara que aquesta vegada m'he sentit mooolt lluny de la Xampanya.
Total: 40 €