dilluns, 10 de desembre del 2012

pintxos a Donosti

dijous, 6 de desembre
Dia de la Nicolasa, la Constitució espanyola, però Sant Sebastià està plena de pancartes en contra.
Després d'un passeget per la platja de la Conxa i el centre, arriba el moment de tastar els famosos pintxos de Sant Sebastià (encara que gana, gana...). A mi, el costum d'una copa i una tapa al carrer, o amb molta gent dins del bar, sense asseure's, sense tauleta... la veritat, molt no em fa. I com que tot els bars tenen el taulell de gom a gom, sobretot els del carrer Fermín Calbeton, decidim entrar a Casa Bartolo, on hem vist dos tamborets lliures (i un borratxet amb ikurrina al bancalet de davant, que proclama al vent les seues excel·lències). No ho feu mai, això. Lamentable: el pa, dur; la tonyina, seca, el pernil, sense gust... l'únic que se salva és una espècie de "pepito", pa fregit amb tomaca. Amb 2 cerveses, 14 €! És tan decebedor que estem a punt de deixar-ho córrer, però va, els donarem una altra oportunitat.
Entrem a Casa Vergara (Kale Nagusia -és a dir, Major-, 21) i després de fer una ullada pel taulell, demanem un pintxo de xampinyó amb llagostí i un d'albergínia, bolet i pernil. Millor que els anteriors, però... tampoc és que ens entusiasmen.
estacerca.com

Estem pagant i veiem una foto d'un "pintxo de vanguàrdia" del qual havíem sentit parlar, l'Habanito, amb forma de cigar havà, elaborat amb botifarra de verdures de Beasain i embolicat en pasta brick; la brasa està feta amb melmelada de piquillos i la cendra amb llavoretes de rosella (ens el serveixen en un cendrer de colors que em quede curta si dic que és kitsch). Aquest no està fet, te'l preparen en un momentet. 3 €
 Demanem també l'incomprendido, calentet, amb albergínia farcida d'espinacs, carlota i una reducció de Martini. Molt bo. 3 €

(Quina sort, dijous a partir de les 19h tot val la meitat, de manera que 2 pintxos normals, 2 pintxos especials i 1 cervesa ens costen 5 €!; i la cervesa és un got gran, no un zurito que solen demanar allà)



I ja animats, acabem en A fuego negro (C/ 31 de agosto, 31) perquè ens sembla un nom suggerent i perquè ens agrada el lloc (l'anterior, tradicional; aquest, modern).

lacocinadelasilbi
Tigretón de mejillón, impressionat interpretació del "tigre" tradicional: tomata fregida al fons, escuma de beixamel i clòtxines al vapor, i per damunt, cona de porc rostideta i picada.

oriolserra  (si el llegiu, no podreu deixar d'anar-hi ja!)




todopintxos

Makcobe with txips: pintxo-hamburguesa de carn de Wagyu, o "bou de kobe", amb plàtan fregit.

Amb una copeta de Peique Godello, DO Bierzo.
Tot, 9 €