dissabte, 4 de setembre de 2021

Sis sabors

dijous, 2 de setembre
Un any ben estrany, sí. Falles, o actes fallers, en setembre. Jj encara no treballa, però dinem a València per veure, encara que siga de raspalló, l'ambient faller.
La cuina coreana, les sèries coreanes, els actors coreans... estan de moda; jo no hi estic posada, però avui toca. Yukmi (Salabert, 24. Patraix -963 787 022 / 601 350 882) és un baret de barri, sense cap atractiu. Per a dinar, només hi ha un torn, i no volen que hi vages més tard de les 14 h; la majoria de taules semblen ocupades per gent habitual.

"yukmi" significa en coreà "6 sabors": dolç, salat, amarg, àcid, picant i aspre o astringent (tradicionalment només hi havia els quatre primers, ara sembla que hi hem d'afegir el altres dos, i també l'adipós i l'umami). 


Cervesa coreana Cass Fresh (2,50 €) i aigua amb gas Vichy (1,70 €).


Hi ha el Codi QR a les taules per consultar el menú, però la cambrera ens fa les suggerències que compartim:

- KUN MANDU - 군만두 (6.80€) 
 empanada coreana a la planxa farcida de carn picada i verdures- BIBIM BAP - 비빔밥 (8.90€) 
Arròs blanc amb verdures i ou deixat caure,  amb salsa picant -però poquet-. 
La dona remena bé tots els ingredients. Està boníssim, tot junt però notant les verduretes per separat, en el seu punt.- CHAPCHE - 잡채 (9.90€) Tallarines transparents de moniato amb verdures i carn.
Delicioses.Amb aquests plats, que són els que ens ha suggerit la dona, ja hauríem tingut prou, però nosaltres n'havíem afegit un altre -es van servint tots els plats "sense pressa i sense pausa"-,


- OJINGEO BOKKEUM - 오징어볶음 (12.50€) Calamars i verdures saltats amb picant.
També estan molt bons, encara que ja no ens els podem acabar.

Sembla que cap dels plats portava kimchi; haurem de tornar un altre dia a tastar-lo, i el Samkiop Sal Kuy (cansalada a la planxa amb encisam), i l'anguila...

Només hi ha unes postres, i me les demane: iogurt amb anous i mel. No hi ha café.Total: 22,89 € x 2

Lloc molt recomanable

No parlen valencià
--------------
Qui és Salabert? No ho sé. A la Wikipèdia trobe que Miguel Salabert Criado (1931-2007) fou un periodista, traductor i escriptor espanyol, conegut per encunyar el terme «exilio interior» (autisme social, situació de la cultura sota el règim franquista). La seua filla és l'escriptora Juana Salabert (París, 1962; Velódromo de invierno)