diumenge, 19 de setembre del 2021

El nostre km 1

dijous, 16 de setembre de 2021
Sí, potser hi ha gent a qui no agrade celebrar el seu aniversari, però nosaltres no som d'eixes, ens agrada celebrar-ho tot, tot, tot, i si pot ser el mateix dia, millor que deixar-ho per després (això sí, no sé si és una superstició o què, però abans del dia no m'agrada fer-ho). 
Quants aniversaris diferents hem festejat... els primers, familiars -que recorde gràcies a les fotos-; els infantils, amb les amiguetes, mai hi havia xiquets -les meues nebodes no donen crèdit quan els conte que celebràvem els aniversaris a les cases, i no hi havia regalets!-; potser en l'adolescència ens feia vergonya celebrar-los. No sé com vaig celebrar la majoria d'edat, tot i que era una fita molt important per al grup d'amigues (això de la posada de llarg no es vivia al nostre món). Recorde el primer aniversari sent professora; no volia dir a classe que era un dia especial però no me'n podia estar i hi fiu alguna referència. I també la plorera que em va agafar el primer any de casada que Jj no estava a casa i que vaig rebre la felicitació del Corte Inglés. També recorde com de malament vaig viure com s'acostaven els quaranta, cosa que no m'impedí celebrar-los "de primera". Els cinquanta els vaig viure d'una altra manera, com una xiqueta: a casa, a Ca Pepico, a S'alat amb amigues i amics... Però he de deixar de parlar de mi, que avui la prota és la nostra Imma i, amb l'optimisme i l'alegria que la caracteritza, ha decidit fer festa a S'alat (Pintor Salvador Abril, 34. Russafa - 963 034 975); ben segur que no endevinaríeu quants anys fa la xiqueta...
Tenim la tauleta de la finestra, la del mocador de fardo ("mocador d'herbes", diu el diccionari), per a vuit.
Mentre hi anem arribant, alguna cervesa i ja comencem amb una botelleta de vi
Km 1 Negre Ecològic IGP Mallorca
Manto negre, Callet, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah
6 mesos en roure usat
13% vol.
Celler Tianna Negre. Binissalem, Mallorca
Enòleg: Albert Amat
(9,45 € en celler) No sabria dir quantes ens n'hem begut; l'hem trobat boníssim, amb fruita madura, espècies... llamineret.
També hem demanat aigua.


Per a acompanyar-lo, primer el detall d'unes olivetes,

i després un plateret de formatge mahonés.






Tombet [tumbet].
Hi ha diverses receptes, clar, però bàsicament porta creïlla, albergínia, pimentó, tomaca, carabasseta... disposats "en tongades incitants"












Pica-pica de sípia (guisat de sépia amb tomaca, ceba, alls, pinyons, panses, vi...)

Es variat mallorquí és un plat on es mesclen les tapes per a l'aperitiu: frit (carn, freixura i verdures), pica-pica de sépia, ensalada russa, mandonguilles, xampinyons amb allada, truita de creïlla...










I no poden faltar les coques fetes amb farina de xeixa (forment, trigo candeal): 
una de trempó (tomàtiga, ceba, pebrot... x 3) 




i una altra (x 3) de sobrassada amb figues; espectacular.


Als aniversaris s'han de bufar els ciris, i tenim la sort de comptar amb personetes que estan en tot...
No vos perdeu el que hi ha a l'ensaïmada farcida de xocolate.
PER MOLTS ANYS, REBONICA!
Encara hi ha qui, tot i ser de nit, ens atrevim amb el café.
Quin gust de gent i de lloc!

Parlen mallorquí-valencià.

eltipoquenuncacenaencasa