dissabte, 8 d’abril de 2017

SantaKata

Kata 133 - Mari, 7/04/2017  La Kata Santa, o SantaKata

Per anar fent camí mentre arriba la gent,

Santa Digna Estelado Rosé Brut
País
Miguel Torres. Chile
14,05 € (Vinissimus)

[El cep de raïm País (o salvatge, o misión) arribà a Xile amb les missions espanyoles en el segle XVI, que necessitaven un vi per a la missa que poguera conservar-se tot l'any. Era listán negro o prieto, de Canàries.]





Cervesa Artesana Santa. Alacant
(Santa Bàrbara, Santa Cruz, Santa Faz)

Avui se'ns donen fitxes dels 4 vins, però sense el nom, l'any, el raïm ni la procedència. Hi apareixen dades relatives al clima, el tipus de sòl, l'edat de les vinyes, l'altitud, la verema, la vinificació, l'envelliment... coses de les quals se'ns parla prèviament.
Sabem que hi ha 3 monovarietals i 1 quasi; de distints raïms, no són rars. Hi ha 4 anys diferents.


1. Santa 2014  D.O. Yecla
Raïm: 90 % Monastrell, 10 % Garnatxa tintera
10 mesos en bóta de roure 80 % francés i 20 % americà
14,5 % vol
Bodegas Castaño. Yecla.   Enòleg: Mariano López Fernández
Preu: 15,50 €

- Capa mitjana, pruna, granatós, rivet maduixa; jove;  poc glicèric
- (floral, violeta) fruita, vainilla, melmelada, compota, cacau, xocolate / més floral, gerani, gesmil de nit, carn, espècies, cuir, poc tropical, albercoc
- Molt distint en boca. Un poc astringent. Aiguat, poc de cos, poca acidesa, tanins verds, amargós, aristes.

2. Santa Julia Malbec Reserva 2013  Mendoza, Valle de Uco
Raïm: 100 % malbec
10 mesos en bóta de roure francés
14 % vol
Celler: Santa Julia. Família Zuccardi. Maipú, Mendoza, Argentina   Enòleg: Rubén Ruffo
Preu: 13,50 €

- Capa mitjana, brillant, color paregut, rivet més granat, més llàgrima
- "Romànic", "cripta",  parla poc, xiclet de maduixa, (flor, caixa de peres)
- Molt balsàmic, també aiguat però més intens, sols hi ha acidesa, poc persistent, "septentrional"
"muntanya russa", "A Santa Companya", fosc

3. Pago de Santa Cruz 2012  D.O. Ribera del Duero
Raïm: 100 % tinta país
18 mesos en bóta nova de roure americà
14,5 % vol.
Bodegas Hermanos Sastre. La Horra, Burgos
Enòleg: Juan Jesús Ayuso Arenillas? Jesús Maria Sastre
Preu: 39,90 €

- Capa alta, "sangre de toro", picota fosc, llàgrima, rivet maduixa tella (?)
- Intens, vernís, vainilla, cacau, gelat "nacional", gelat de crema, de nous de macadàmia, bresquilla en almívar, fruita,
- Licorós, postgust amarg

4. Planeta Santa Cecilia 2009  DOC Noto, Sambuca di Sicilia (Agrigento)
Raïm: 100 % Nero d'Avola
14 mesos en bóta de roure francés de segon i tercer vi
13,5 % vol.
Celler: Planeta   Enòleg:
Preu: 24,90 €

- El de capa més baixeta, brillant, robí tella, rivet taronja
- Quitrà, reduït, corfa de taronja, tancat, naftalina, caixa de puros, "toqueta de vella",
- El que té més fusta, moble vell, acidesa present, licorós

(En la kata 70a, 2011, JJH, tastàrem el 2005, 38 €!)

Tots els vins porten el nom "santa"!

DokuKata

Al sopar també hi haurà plats tradicionals de Setmana Santa, i per a descreguts, clar.
Xips diversos, humus, guacamole, llonganissetes de pasqua, cecina,
mandonguilles d'abadejo

Marinera de Múrcia, amb anxoves

Pollastre amb vi

Favetes amb pernil, embotit


Formatges diversos, provolone al forn


Per a les postres, maduixes amb plàtan, taronges, llesques amb ou i susús de xocolate


[o rosquetes, rosquetes passades per ou, torrades de Santa Teresa, torrijas...]
[El xuixo és una pasta dolça típicament gironina ("Producte de la terra"), de forma cilíndrica de pasta fina, farcida de crema, fregida i ensucrada per fora. Sembla que aquesta pasta va néixer a la pastisseria que Emili Puig tenia al carrer de la Cort Reial, als anys 20 del s.XX, de la recepta d'un confiter francès anomenada chou à la crème. El seu nom s'ha traduït al castellà com a chucho, suso o susú
Conta la llegenda que a la Rambla i el carrer d'Argenteria de Girona hi havia un personatge molt simpàtic, el Tarlà, un acròbata que va entretenir els ciutadans en una època de quarantena durant una epidèmia i que es va enamorar de la filla d'un pastisser. Durant una visita a la seua enamorada, quan el pare d'ella va arribar, es va amagar dins un sac de farina fins que va esternudar fent "xui-xui". Per a no enfurismar el pastisser, li va prometre casar-se amb la seua filla i donar-li la recepta d'un dolç: el xuixo, anomenat així en record de l'esternut delator.]

Viña Santa Marina Viognier Vendimia Tardía
100 % viognier
13,5 % vol.
Viña Santa Marina. Mérida
10,60 €






Foto: Diego