dilluns, 3 d’abril del 2017

Festa plena aràbigomediterrània

dissabte, 1 d'abril del 2017

Mira que tenim prop Castelló i mira que hi anem poc! Fa temps que ens havien parlat d'un cuscús molt especial, però encara que s'ha fet pregar, tot arriba.
Ha eixit un fantàstic dia de primavera i anem primer a Benicàssim, a la terrassa de l'hotel Voramar.
Jo demane un vermut; em posen un Martini.


És tan fàcil montar-se la pel·lícula i imaginar per ací John Dos Passos, Dorothy Parker o la Brigitte Bardot amb el seu biquini roig!

I veiem aquell lleó d'ulls verds del Manuel Vicent.


Al Voramar es va rodar la pel·lícula Novio a la vista, Berlanga, 1953.

Després fem un passeget pel que anomenen la ruta de les villes de Benicàssim

Villa Elisa
Aquesta villa, en 1999 fou escenari del rodatge de la pel·lícula Segunda Piel. Ací i en villa Victoria es rodà la sèrie sobre la vida de Blasco Ibáñez (Berlanga,1997).

"Elegancia y glamour en las villas de Benicásim". Part IIIIIIIV.
"La historia de las villas de Benicàssim", Diario de un viajero

I ja, a dinar.

aQua Restaurant: Restaurante gastronómico. Pintor Oliet*, 3. Castelló - 964 201 010

Sempre m'ha fet gràcia aquest qualificatiu de "restaurant gastronòmic". Jo sé que als diccionaris no està tot, i que aquests, de vegades, van molt a poc a poc replegant els diferents significats que van adquirint les paraules, però és per on comence: A l'AVL trobe que restaurant és un "Establiment on se servixen menjars. I a la RAE, "Establecimiento público donde se sirven comidas y bebidas, mediante precio, para ser consumidas en el mismo local". I gastronòmic, en una de les accepcions, "Relatiu a l'art de degustar i apreciar els menjars i les begudes". Tot i que sé que alguna decepció ens emportem de tant en tant... algú va a un restaurant a patir amb el menjar? Continue navegant per la xarxa i ací em trobe una llista de premises (no arriba a ser un decàleg, sols en són vuit) que ha de complir un restaurant gastronòmic, i també una bona figura retòrica: és un teatre amb dues funcions diàries.

El cas és que ens han parlant molt i molt bé d'aquest restaurant, del cuiner (Pedro Salas, encara que el que ens saluda al final és Sergio Rubio), i del cuscús: El nostre cuscús en el soc d'Alexandria (S'ha d'encarregar abans; mínim, dues persones. N'hi ha un bàsic, 36 €, i un que inclou marisc i peix, 60 €, que és el que tenim encomanat).

Ens permeten portar el vi de casa, i solament ens cobren 3 € per persona, amb canvi de copa per al servei de cada vi.

Secateurs 2014  Swatlant WO
Chenin Blanc
13,5 % vol.
A.A.Badenhorst Family Wines.  Malmesbury, Swartland, Swartland, Coastal Region, República de Sud-àfrica
Aprox. 15,70 €

Molt suau però amb caràcter, fruita blanca i de pinyol, herba.




I comença l'espectacle:

Serveixen una safata amb cassoletes de colors, formes, aromes, textures i sabors ben diversos: ensalada de tomaquetes amb herba sana agredolça de vitet fresc, philo rosquilletes de cardamom, sèsam torrat, olives negres, salsa de iogurt, albergínia, pétals de rosa, pinyons torrats, ous de capellanet, llima verda, pimentó verd torrat, nabius, mango, pipirrana de sardina, xips d'all, brots de rave, sofregit de tomaca i vitet...


i un plat amb el cuscús en forma de con, preparat amb diversos pebres, vitets, matalafuga, comí, coriandre, canyella, gingebre, clau, curri, mostassa... que també perfumen el brou que s'hi pot anar afegint.


Pétula 2015 Luberon AOC
95 % sirà, 5 % garnatxa negra
12,5 % vol.
Marrenon. La Torre d'Egues, la Valclusa, Provença. França
Aprox. 9 €

Fruitetes roges i negres, però no massa llepolia. Agradable.




Després apareixen la creïlla, la carlota, el nap, la xirivia, el napicol, el nap daikon, la carabassa i el bulb d'api.


i els cigrons;

Bulb de fenoll caramel·litzat.



The Orange Republic 2015 DO Valdeorras
Godello sobre mare
14 % vol.
Casa Rojo. Petín, Ourense
[Amb seu a Jumilla i amb vins divertits com: La Marimorena, El gordo del circo, The Invisible Mann, Maquinon, MMM, Alexander Vs The Ham Factory, Moltó negre...]
17,95 - 20 €

Broqueta de bacallà, taronja i anet


Copa de closques, amb clòtxines i catxels. Mar autèntica en atifell curiós.


Broqueta de polp i mango

Broqueta de tonyina, maduixot i alfàbrega



Viña Gravonia 2006 DOCa Rioja
100 % viura
4 anys en bóta de roure amb 2 trascolaments per any
12,5 % vol.
R. López de Heredia. Haro, La Rioja
Aprox. 13 €
Aromàtic; fruita madura, fruita seca...




Gamba de Dénia

Llangosta de la Mediterrània (sembla que ens mengem les úniques de la llotja del dia)




Esencia DO Cava
Chardonnay i Garnatxa negra
12 % vol.
20 mesos en rima
Bodegas Vegamar, Calles - Unión Vinícola del Este, Requena, València
Enòlegs: M.Paz Quílez, Pablo Ossorio, José Hidalgo
23 €

Fruita blanca i puntet tropical, flor, forn lleuger. Molt agradable.


Peixos del dia: corbina, llobarro i rèmol (rodaballo), amb salsa de safrà (molt bona, però per a mi, un poquet massa nata)

Gelat de vi i galeta: 5 € x 4.

Gelat de llima amb pera llimonera al forn i preparada: 5 € x 4


Garnatxa d´Empordà Ambre DO Empordà
Garnatxa roja
15 % vol.
Coop. Garriguella. Garriguella, Girona
Aprox. 4,70 € 50 cl






I al final, les tradicionals copes de Belén que mostren l'evolució,


Cafés i cremadets molt especials (tot i que jo no en sóc fan).


I com que no hi ha pressa per anar-se'n, encara ens farem uns gintònics amb Ginself (tres valencians i un sicilià; destil·lat a Carmelitano, Benicàssim. Maceració durant 24 hores i doble destil·lació en alambí de coure del segle XVIII d'alcohol de remolatxa i aigua de la serra d'Espadà amb taronja dolça i amarga, corfa de llima, angèlica en llavor i arrel, flor del taronger, xufa, baia de ginebre i mandarina) i tònica Scweppes (de la tònica i la copa amb gel i rodanxa de taronja: 2 € x 6).


Total: 68,78 € x 9

Una proposta gastronòmica absolutament recomanable.

No parlen valencià.

Abreunvinito/Verema

*Joaquim Oliet i Cruella (Morella, 1775 - Onda, 1849), pintor neoclàssic, sobretot en esglésies i ermites. A la foto, Llotja del Cànem (Castelló), amb al·legories d'Oliet i motius pompeians afegits.