dijous, 13 d’abril de 2017

Mones amb premi a València

XXXII Concurs Dolços Tradicionals de Pasqua del Gremi de Forners i Pastissers de València

Tot i que sé que ni estan tots els que són, ni són tots els que estan, no puc evitar mirar les llistes de premiats cada any.
El que m'agrada, i molt, és que els aparadors dels forns es canvien i es decoren amb els productes de la temporada.

He llegit al Levante, que aquests són els guanyadors d'enguany:

-Aparador i botiga

1. Vicente García Corbera - Regne de València, 6. Russafa  (facebook)


2. Forn artesà Rafelet - Dalt de la Mar, 61. Natzaret


3. Forn de German - Carrer Major de Nazaret, 13 (web en valencià)


-Pa socarrat  (mona, per als de la Ribera, va, que no diguen...)

1. Forn artesà Rafelet - Dalt de la Mar, 61. Natzaret (facebook)
[Atenció a l'eslògan: Si el Panquemao de Primer Premio quieres probar... en Forn Rafelet tendrás que entrar!!! ]

El de carabassa està boníssim. I al forn parlen valencià.


2. Cifre Creaciones Artesanas - Constitució, 246 (Cifré Solaz)
3. La Tahona del abuelo - Gorgos, 6. La Vega Baixa/Sant Josep, Algirós.

(Aquest, ja frora de Pasqua, gràcies al detall de la conseguidora). Poques anous, però bo.


-Coques de panses i anous

1. Vicente García Corbera - Regne de València, 6
2. Forn de Manuela - Benidorm, 12. Campanar
3. Forn artesà Rafelet - Dalt de la Mar, 61

-Mones
1. Forn de Manuela - Benidorm, 12. Campanar  (facebook)


2. Cifre Creaciones Artesanas - Constitució, 246
3. Forn artesà Rafelet - Dalt de la Mar, 61


Com cada any, a la faena, ix la típica discussió de les mones

Al que ací a l'Horta diem panquemao (i mira que em sap malament), la major part dels parlants hi diuen mona. En altres llocs el coneixen per panou, tonya, pa socarrat, pa cremat, pa d'aire, beniteta, fogassa, fogasseta, coca bova...
Si porta l'afegit de damunt, es pot dir mona amb caramull, pirri, perico...
Per a les variants amb anous i panses, no vull ni pensar tots els noms que hi deu haver!


Per a mi, la mona és açò
faustinet
Enguany, és ben curiosa la del Forn Vell, de Foios.


I la història més divertida de totes, contada per Ester, clar, és la de com comprar una coca amb anous del forn de la Coca de l'Alcúdia: no s'encomanen; la gent fa cua durant hores; discussions i males cares si algú els sembla que vol colar-se o si demana massa coques; en vols quatre i amb sort acabes enduent-te'n una...