dijous, 13 d’abril de 2017

Sorells pasqüers

dimecres, 12 d'abril del 20

Comencem les vacances de Pasqua, i tot i que ja ens hem acomiadat diverses vegades, encara trobem un punt d'encontre (el primer intent, en una terrasseta al carrer de l'Hospital, ha sigut decebedor i ens ha fet perdre una estrella):

Vinostrum. Mercat de Mossén Sorell*. El Carme, Ciutat Vella -  691 84 90 76

UnPaseoEnGloboMontenovo Godello 2015 DO Valdeorras
Godello
13,5 % vol
Bodegas Valdesil. Vilamartín de Valdeorras, Ourense.
(Aprox. 8 €)
Fresc, fruita i flors, herba. Molt agradable.

Detall: papes
Olivetes variades amb sajolida (ajedrea; 1 €)

Tartar de sardinetes (fresquet, molt abellidor; 3,50 €)

Coquetes (les hem compartides, encara que no és fàcil dividir-les amb equanimitat. Totes molt bones. D'esquerra a dreta):
   Anxova amb pesto roig (3,20 €)
  Sardina de bóta i pimentó verd fregit (2 €)
  Sardina fumada i tomaca a la siciliana (3 €)


A més porten unes llesquetes de pa d'oli boníssim i minicoquetes o rosquilletes quadredetes.


Brandan  DO Ribeira Sacra
Godello.
12,5 % vol.
Adega Algueira. Doade, Lugo
(Aprox. 12 €)
Primer ens costa un poquet, menys fresc; més complex que l'anterior; després anem trobant-lo. També flors i herba, punt més dolç, més "envolupant".

Cebiche picant de cloïsses. Massa picant, anestesiador; no sé si ens pres el pèl amb allò del nº 5.  (6,50 €)

Arenga (no els quedava cavalla) fumada amb salsa a la taronja (6,50 €?)


Lloc molt recomanable (tanquen a les 15h, això sí), sobretot si aneu amb alguna coneguda, com nosaltres, que damunt ens convida i ens porta un regalet ben pasqüer, una coca amb anous (encara que sols estiguen a la part de fora!!!) de la pastisseria Llopis d'Alzira.


No parlen valencià.

Bones festes, perles.
*Tot i que a mi la paraula "mossén" em transporta a quan vivia al Baix Maestrat, on anomenen així el rector, "mossén" és el tractament que s'anteposava al nom o al títol de personatges de categoria social elevada (sants, prínceps, prelats, cavallers, clergues, graduats en Dret, etc.; monseñor).
On ara hi ha el mercat, hi havia el Palau de Mossén Sorell, que es deia així per Bernat Martí Sorell Aguiló (Torroella de Montgrí, Girona, 1470 - València, 1510), demolit en 1882, després d'un incenci en 1878. Se'n poden trobar algunes peces a la galeria de Reggio Emilia i al museu del Louvre.
Aquest Sorell lluità amb els Reis Catòlics a Granada i construí la casa palau d'Albalat dels Sorells (abans Albalat de Codinats). [jdiezarnal i everythingvalencia]