dilluns, 26 de desembre de 2016

Qui resa per Nadal...?

Nit de Nadal, dissabte, 24 de desembre del 2016

Alguns problemetes d'última hora faran que arribem un poquet tard. Com sempre, ens acull una taula ben parada, graciosament nadalenca.




I ens espera un vi que té mooooltes coses a contar... De l'any 70, any de fundació del celler (Enrique Forner: Sagunt, 1925 - ?, 2011).

Marqués de Cáceres Reserva 1970 DOCa Rioja
85 % tempranillo; garnatxa i graciano
Marqués de Cáceres. Cenicero, La Rioja
(Assessorament enòleg Émile Peynaud)





Crema de creïlla morada i carabassa amb llangostinet;


Boleta de salmó i moniato amb crema de pésols;
Peril·la (perilla frutescens. La verda: alfàbega japonesa, aoshiso, aojiso, shiso verd; la porpra, akajiso o shisho roig; les fulles es mengen sí, i se'n fa un boliquet amb el peix dins) amb llamàntol.



Domaine Bachelet-Monnot 2012 AOC Santenay
Chardonnay
Domaine Bachelet-Monnot. Dezize-lès-Maranges. Saona i Loira. Borgonya - Franc Comtat.
22,50 € (Mesquevins)
bibendum
Fresc, mineral, redó, llarg... Fantàstic.





gambes i gambots,



ostres gallegues,


Blanquette de Limoux Brut 2013 AOC Limoux
90 % Mauzac; Chenin, Chardonnay
12 %
Sieur d'Arques. Limós. Llenguadoc-Rosselló
Aprox. 9 €

Curiós.




crema de llagostins

les anguiles tradicionals

I el peix, un sarg, amb taronja, melmelada de taronja amarga, avellanes, vi blanc, creïlles, ceba morada...

Fruita estiuenca, les tradicionals fruites seques i l'habitual panettone de Torreblanca.



Fernando de Castilla Oloroso Antique DO Xerés
Palomino fino
Solera i criadores
20 % vol.
Bodegas Rey Fernando de Castilla. Jerez de la Frontera, Cadis
Aprox. 29,90 € (Lavinia) 0,50 l

Fruita seca (avellanes, anous); pell de taronja

Tenim curiositat per saber qui devia ser aquest senyor, però no tenim ganes de buscar-ho. A Vikipèdia trobe que es pot referir a diversos personatges.

I com passen les hores a taula, sense adonar-nos-en...!

diumenge, 25 de desembre, dia de Nadal

És impossible no recordar Micalet el dia de Nadal, quan s'entestava a encendre la llar i s'omplia la casa de fum. De tota manera, la roba sempre acaba fent-ne olor, perquè al corral es fa el putxero i l'arròs amb llenya, i tot i que fa solet i no fa vent, l'olor de fum ens persegueix.
A les xiquetes els agrada molt que els contem com celebràvem el dia de Nadal quan érem xicotets, al mateix lloc, amb poquetes variacions: els jocs previs al dinar, les estrenes, els jocs de després... I no hi ha any que no isquen a la conversa la iaia Doloretes, Javier...

Comencem amb una picadeta de pernil, formatge i cacauets, mentre s'acaba de fer l'arròs.

Matarromera 2013 DO Ribera del Duero
100 % tempranillo
14 mesos en bóta de roure francés i americà
14,5 % vol.
Grupo Matarromera. Valbuena de Duero, Valladolid
Enòleg: (Carlos Moro?) / Félix González
(600.000 botelles)
Aprox. 17,90 €
Fruita madura, espècies, punt mineral i de tinta xinesa.





Primer l'arròs a banda

I repetim el Blanquette de Limoux Brut 2013 AOC Limoux d'ahir.

Després, la verdura (cardet, cigrons, xirivia,  carlota, creïlla, col llombarda, moniato...) i la carn (vedella, gallina, cansalada, blanquets -botifarra blanca-, pilotes...). Sé que no queda bé, però m'agrada picar-ho tot amb la forqueta i fer-ne un puré, com mon pare. I fins i tot la meua neboda menuda que no en volia, fent un volcà al plat, se'n menja una miqueta.
"Per al dinar de Nadal, putxero"
ValenciaBonita

Per a les postres, les taronges acabades de collir de l'arbre, la carabassa al forn, la fruita seca, els pastissets de moniato... Ací ja no hi ha ningú que faça les pilotes dolces!
alfumdelaximenera
lacocinadelamasia
"La casca, o la Navidad valenciana en extinción"

dilluns, 26 de desembre, segon dia de Nadal

Com probablement dic sempre, avui, dia de Sant Esteve, és dia de canelons. Ací no en mengem, però Mari reelabora de forma meravellosa les sobres de la nit de Nadal.


Château Romassan  Rosé Cœur de Grain 2014 AOC Bandol
58 % garnatxa tintera (Mourvèdre,) 32 % samsó (Cinsault), 10 % Garnatxa (Grenache)
13 %Vol
Domaines Ott. Lo Castelet; el Var, Provença–Alps–Costa Blava.
Aprox. 34,70 € (Corty)

S'assembla bastant a un blanc. Cítrics, flor i fruita blanca.



Post de formatges.

Crema de pésols i menta.

Atenció al canvi de les boletes de salmó i el puré de creïlla morada...


Rotllet d'espinacs

Anguiles.


Remírez de Ganuza Reserva 2008 DOCa Rioja
85% Tempranillo, 10% Graciano, 5% Viura i Malvasia
27 mesos en bóta de roure (95 % francés i 5 % americà)
14,5 % vol.
Remírez de Ganuza. Samaniego, Àlaba
Aprox. 46 €
Fruita negra i roja, espècies, torrats... de tot; elegant, saborós.




I el peix, acompanyat d'un pastís fet amb les creïlles i la ceba


Per a les postres, afegirem taronja i pinya natural a la fruita d'ahir. I acabarem amb el Panettone, la fruita seca i l'Oloroso.

Aveure qui se'n va ara a baixar el dinar...
dissabte, 31 de desembre - Nit de Cap d'Any


L'Art Nouveau Brut 2010
Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir
10.5%
Abrau-Durso (Абрау-Дюрсо), seló Novorosíisk, krai de Krasnodar, Rússia.
[A la vora del llac Abráu, la localitat fou fundada en 1879, por decret reial del tsar Alexandre III, com a celler reial. ]
Aprox. 30-40 € (amb maleteta des de Rússia, amb amor)
Poma verda, un poc cítric, lleu forn, mineral. Curiós. Un poquet massa bambolla.




MAVAM Vulcano
Macabeu i Moscatell. Cóctel de vi
5,5 % vol.
MAVAM. Campo de Criptana, Ciudad Real
Aprox. 5,50 (regal) € 375 ml
El més divertit és sacsar la botella perquè aparega el color i després, a la copa, al centre, veure una pujada contínua del magma.





Per a ser tradicionals: pernil ibèric de Huelva, ostres, gambes, cloïsses de Carril, catxels, caragols punxents, ensalada d'algues wakame i cap-roig. Per a les postres, formatge amb codonyat amb anous Jespep i pastís de xocolate de Torreblanca.

I per a rebre l'any, raïm del Vinalopó i cava.

Bayanus 375 Brut Nature Reserva 2008 DO Cava
40 % macabeu, 30 % xarel·lo, 30 % parellada
Criança mínima 30 mesos     11,45 % vol.
Degorjat 6-2013
Agustí Torrelló Mata. Sant Sadurní D'Anoia, Barcelona
5,8 € (Makro)

Ja no està. Queda un poc de fruita seca, però poc.



dijous, 5 de gener del 2017 - Nit de Reis

No entrarem en la polèmica dels Reixos i les Reixes, i reconec que, com a Ester, em fa gràcia allò del Reissos, amb "s" ben sorda que diu ella; però jo no sóc tan valenta i ja dic "els Reis", d'Orient això sí, que no "mags"(Eugeni Reig, El Punt-Avui).
"Ja vénen els Reixos"

Solament he fet foto de la taula parada, amb la matriarca al fons esperant que vinguen reis i xiquetes...

I després, amb les xiquetes en dansa, se me n'ha anat la foto del cap: pastís de carn, foie gras, olives, taronja i nous; truita de creilla; pernil, embotits, formatge, moixama...


Juvé i Camps Reserva de la Família Brut Nature Gran Reserva 2013 DO Cava
Macabeu, xarel·lo i parellada
12 % vol.
Juvé i Camps. Sant sadurní d'Anoia
15 €

Fruita blanca i puntets de cítric, fruita seca i forn. Molt agradable.






Señorío de Arriezu 2012 DOCa La Rioja
Navarrsotillo Organi Rioja Wines. Calahorra, La Rioja
Aprox. 11,45 € (El Corte Inglés)








Enguany, m'havia proposat canviar el nou costum del roscón-tortell pel de la tradicional casca, i a La Rosa de Jericó que me n'he anat a comprar-la (en dos forns del barri havia preguntat i m'han fet "cara de pòquer"), amb llepolies i fins i tot una caixeta redoneta. Però no ha pogut ser, les xiquetes, que són les que manen avui, han decidit que elles volen roscón. Guardaré la casca per a demà.

"La casca, o la Navidad valenciana en extinción"
"La casca de Reis valenciana, en procés de recuperació"

elcalaixetdelaiaia
Després, els majors es quedaran fent una copeta (Noé, PX; Lagavulin, whisky; Zacapa, rom...) i les menudes, amb les actuacions i les cançonetes. Però novament es queda la dels reis (amb les seues múltiples versions) sense recitar:
"Senyor Rei, jo estic ací, done'm casques per a mi. Jo li donaré palla i garrofes al seu rossí. TIRORIRORÍ"
"Senyor Rei, ja estic ací. Tire casques per a mi; les senceres per a ma mare i les partides per a mi. Jo li donaré herba i garrofes per al seu rossí. Fins l'any que ve, senyor Rei. No s'enganye de camí i totes les coses que duga per a mi."



divendres, 6 de gener - Dia de Reis

Sembla que hi ha hagut debat sobre si putxero o paella i no se sap per què ha guanyat la segona. Ha eixit boníssima. Abans, clar, uns bon entrants: pernil, embotit de Múrcia, llonganisseta, llangostinets, ensalades, anguiles...

Viña mein 2015 DO Ribeiro
Viña Mein. Leiro, Orense
70 % Treixadura; Godello, Loureira, Torrontés, Albariño i Lado
12,5 % vol
Aprox 11, 50 €

Fruita blanca i de pinyol, un poquet d'herba; bona acidesa i amargor. Agradable






Vi Negre Bell-Lloc Jove 2013  (DO Empordà?)
Cabernet Franc, Granatxa, Monastrell  (??)
13,5 % vol
Bell-Lloc/Brugarol. Palamós.
Enòleg: Josep Trallero
Aprox. 12 €

Fruites del bosc, molt més ric del que recordava, potser li ha sentat bé la botella.



I els Reis han vingut ben carregats, literalment (divertida història de les aventures del "reis" per a aconseguir un dels tres únics exemplars que quedaven). Sabeu què és un "xato murcià"? En Comando Actualidad podeu conéixer el ramader de Lorca José Reverte Navarro, figura important de la recuperació d'aquesta raça de porc negre que es cria amb tranquil·litat i productes naturals (alfals, figues...)
"Recuperación de la raza porcina autóctona de la región de Murcia"

I ara, sí, ha arribat l'hora de la casca, aquesta farcida de rovell d'ou confitat (La Rosa de Jericó, 32 € la gran; és menudeta, no sé si feia els 20 cm de diàmetre; també n'hi ha de moniato i de carabassa, encara que ací no m'han preguntat com la volia).


Boníssima, però amb un trosset xicotet ja en tens prou! I no, la casca no té fava ni figureta dins.


Gramona Imperial. Gran Reserva 2011 Brut DO Cava
50 % xarel·lo, 40 % macabeu, 10 % Chardonnay
12 % vol.
Gramona. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 16,75 €

Fruita blanca, cítrics, anisats, forn. Agradable.




diumenge, 8 de gener del 2017

Ja és tradicional que la celebració nadalenca de l'horta siga més tard; enguany entra en les vacances, encara que siga l'últim dia... I ja han cremat la palla de les xufes!
Arribe a taula parada i paella acabada de traure del foc, de llenya, clar.


Amb el cava tradicional,
Anna de Codorniu DO Cava
70 % Chardonnay, 15 % Parellada, 15 % xarel·lo i macabeu
Anna de Codorniu. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 8,50 €

Per a les postres, pinya natural, carabassa torrada, pastissets de moniato, flam d'ametla i de café que ha fet Maria...

I ja sabeu què passa quan s'ajunten els xuferos i els rabosos, sempre hi ha algun motiu per a discutir. Avui toca la creu coberta. De qui és? Jo dic que és d'Almàssera, clar. Tots traem allò que la festa de sant Vicent Màrtir se celebra de creus cap a dins, però ningú sap delimitar-ho molt bé. Ací llig que «les creus de terme, situades en els camins, marcaven els límits geogràfics de la ciutat; en la Corona d'Aragó se solen denominar "peirons" i en altres llocs "humilladeros". La creu de terme del Camí de Barcelona ("Creu del Camí de Morvedre", de "Carraixet" o "de prop D'Almàssera") es troba en el terme municipal d'Almàssera, encara que la seua titularitat correspon a l'Ajuntament de València. Construïda entre 1372 i 1373 en estil gòtic florit, és la més antiga de les que es van construir entorn de la ciutat. S'atribueix a un "mestre pedrapiquer" de Sant Mateu. »
Almàssera Antiga
[Les altres creus són la del camí reial de Xàtiva (carrer Sant Vicent) i la de Mislata, cobertes també; la del camí del Grau, la de Conca (Pinedo); la de l'autovia de Barcelona, la del Canyamelar-Cabanyal, la de Corts Valencianes-Ademús, la d'Ausias March-Silla, la del camí d'Aragó (camí vell de LLíria) - Beniferri, la del camí de Montcada, la de Benimàmet, la de Benifaraig i la de Massarrojos-Borbotó.]

Un altre lloc de què es parla és el cementeri dels Ajusticiats, i desemparats, al camí Rel (Reial, Ral) al seu pas per Tavernes Blanques, al costat del barranc, davant l'ermita de la Mare de Déu dels Desemparats (1447/1940), que començà a usar-se en el segle XIV. Diuen que hi soterraren el guerriller saguntí José Romeu (1812); l'absolutista general Elío (1822), i Caietano Ripoll, mestre de Russafa, última víctima de la Inquisició (1826).

miciudaddevalencia
PorValencia
Levante
LasProvincias

 Això sí, mireu quins taulellets tenen els xufers a la casa de l'horta...



I me'n vaig ben carregada a casa: el sol i l'aire de l'horta, l'afecte de la família... i també, un plateret d'arròs per a demà, unes ametletes de Titaigües i uns cacauets de l'horta, i una flor del paradís!