diumenge, 28 de setembre del 2014

La teoria de l'equidistància?

dimarts, 16 de setembre del 2014
Rafael Vallbona té un llibre "divertit" titulat L'encant de fer 50 anys, i allà hi podem llegir coses com "Ara que créiem tindre-ho tot", "La teoria de l'equidistància", "L'edat mitjana", "El miratge i el mirall", "El confort era això?", "La fera ferotge", "L'eròtica de la petanca"... Depriment? Demolidor? No. "Només tenim una vida i l'hem de viure..."

Celebrar coses sempre està bé. Complir anys... supose que també, encara que ens queixem que ja en són molts. I fer festa el mateix dia que els compleixes té la seua gràcia, no? Doncs això, de forma improvisada es munta la festeta per a Imma, gràcies a l'amiga més voluntariosa del món mundial.
Mentre esperem a ser tots, comencem amb les cervesetes i la picadeta. I ja a taula arriba el vi.


L'equilibrista 2011 DO Catalunya
Sirà, garnatxa i carinyena
14 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol
Ca n'Estruc. Esparreguera, Barcelona
Francisco Martí (VilaViniteca)
Aprox. 12,90 €

Fruita negra madura, tabac, vainilla. Llaminer, agradable.


Un altre assumpte és el de les etiquetes. Potser sols és una moda, i potser algú pose més interés a fer una etiqueta cridanera i vendible que a fer el vi, però a mi m'agrada que siguen atractives, que tinguen noms originals, significatius, literaris... I no vos ha passat alguna vegada que veieu una etiqueta i de seguida veieu per a qui és el vi? Doncs això és el que li ha passat avui a la cumpleañera, que s'hi ha vist reflectida i l'ha hagut de comprar. Gràcies a això l'hem pogut gaudir, i qui s'ha encantat massa... això que s'ha perdut.

LAFOU El sender 2011 DO Terra Alta
Garnatxa, sirà i morenillo  (60-30-10 %?)
6 mesos en roure francés i centreuropeu
14,5 % vol
LaFou Celler. Batea, Tarragona
Enòleg: Joan Soler
Aprox. 8,90 € Verema/Grau)

Fruita negra, prunes, balsàmic. Amb caràcter.

Curiosament, tots, sense saber per què, ens hem inventat una pronúncia francesa, però "fou" és una paraula catalana: un barranc, un pas estret. I l'etiqueta sembla que estiga esquinçada; queda bonic.

I no pot faltar el pastís, i els ciris, i les cançonetes, clar.

Per si algú pensava que la màgia ja s'havia acabat... encara n'hi ha més a la terrassa, amb el cava.

Per molts anys, perla.

dissabte, 20 de setembre del 2014
Xe, que celebrar el canvi de dècada és molt gros, i ens hem d'anar fent a la idea, i deu ser que tenim ànima gitana, que la festa no s'acaba mai.
Quan som menuts ens agrada molt fer anys i celebrar-ho amb els amiguets -la veritat és que jo ho celebrava amb les amiguetes- i tot i això, la meua amiga Amparo, que feia els anys per gener, sempre m'esperava, i jo els feia per maig; era una bona amiga, eh? Doncs ara Pili també ha esperat Imma i avui hi ha celebració doble, en la magnífica terrasseta de sa casa; sort  que al barri estan de festa i els veïns no se'ns queixaran.

Beso de Rechenna Crianza DO Utiel-Requena
Boval
8 mesos en bóta de roure francés i americà
13 % vol
Grup Freixenet
Aprox. 7-8 €

Fruita, balsàmic, punt dolç. Senzillet, agradable.

El vi fa referència a la llegenda del vi mossàrab, que parla de la prohibició de fer vi durant la dominació àrab i com la dama Sol que continuava elaborant-ne diu al cavaller que l'havia de detindre i s'enamora d'ella: "No tastaràs els meus llavis sense tastar abans el meu vi". A partir d'aquesta història es convoca un concurs de relats curts sobre besos.


Luis Cañas Crianza 2011 DO Rioja
95 % tempranillo, 5 % garnatxa
12 mesos en bóta de roure francés i americà
14 % vol
Bodegas Luis Cañas. Villabuena, Àlaba
Enòlegs: Fidel Ferández, Pedro Pablo Amurrio
Aprox. 8,40 € (Vinissimus)

Fruita madura, flors, torrats.


Cojón de gato 2012 i 2013 DO Somontano
Merlot, sirà i cojón de gato
3 mesos bóta de roure francés
13,5 % vol
Vinos divertidos. Val d'Isàbena, Osca
Aprox. 7 €

Fruita, flors, herba, punt dolç.


Cop de vent Jove 2012  DO Empordà
60 % cabernet sauvignon, 40 % merlot
14 % vol
Grup Freixenet / Cop de vent.
Enòleg: Miquel Salarich (video)
Aprox. 6 €

Fruita fresca, roja, espècies, pebre. Fàcil i agradable.



Que si sols hi havia beguda? No... olives, tramussos, pernil, carn freda, formatge, humus, tomaqueta, tonyina, moixama, aladroc, pastetes salades... I taronges i llimes gelades per a les postres.
I naturalment, més cava i un altre pastís, de tres xocolates, fet amb tant d'amor que ha pogut resistir les adversitats més adverses.

I encara alguns s'atreveixen amb el Limoncello Villa Massa. I molts i molts riures, i fins i tot algun ball. Quina vetlada, fins a les tantes...! Per molts anys, perles!