diumenge, 22 de setembre del 2024

Rerevera 24

Ben segur que si vos demane que em digueu què vos suggereix la tardor em dieu coses relacionades amb les fulles seques, la pèrdua d'hores de sol, l'ocàs,  la decrepitud... En català trobem moltes paraules per a referir-nos a l'estació que comença hui 22 de setembre a les 14,43 h: tardor, primavera d'hivern, autumne, rerevera, autunjo (en alguerès)...  Tardor ve del llatí tardatiōne, ‘tardança’. Rerevera, per oposició a 'primavera', la primera verdor.  Autumne, del llatí autumnus, que curiosament fa referència a l'arribada de la plenitud de l'any. També tenim otoño en espanyol, automne (fr.), outono (gal.), autumno (it.), outono (pt.), toamnă (rom.)
En anglés, a través del francés, diuen autumn (i fins i tot antigament harvest, collita), però els americans diuen fall (problablement desviació de “fiaell” i “feallan”, “caure des d'una altura”; "If you were coming in the Fall, Emily Dickinson, catorze).
En àrab, الخريف (al-hariif) fa referència a la senilitat (també al deliri, a la superstició).
Robin Pieterse catorze.cat
En aquesta entrada aniran apareixent els tasts sense entrada pròpia al llarg de la tardor.

dimarts, 24 de setembre

Avui comence amb el club de lectura "Llibres al ventre", i el llibre triat és La conformista, d'Alba Dedeu. Ens reunim al voltant d'una cervesa a El abrazo de la china (Pere III el Gran, 13. Russafa).

Per a vosaltres és positiu o negatiu ser conformista? En el sentit de "resignar-se, donar-se per satisfet" supose que sí. Però si ho entenem com "que s'adapta fàcilment a les circumstàncies" potser no tant.
Hi trobem una dona que es planteja “És això i prou, la teva vida?”. Hi ha, en una novel·la molt breu, una reflexió molt ben contada.




dissabte, 5 d'octubre
Quin gust passar el dia a la platja d'Oliva, en eixa caseta plena de llum que té una terrassa amb un llenç marí incorporat encisador. A més a més, hi celebrem aniversari.

Després de passeget i banyet, arriba l'hora de dinar.

Anna ha preparat uns aladrocs en vinagre exquisits; també berberetxos al vapor i escamarlans torrats que, pobrets, fa no res estaven a la mar.

La paella, de conill i pollastre amb mandonguilles i pimentó, és de Ca Pepica de Inma (Oliva). Ni un granet ha quedat, boníssima.



Venta del Puerto Nº 5
  2023 DOP València
Blanco Singular
70% Chardonnay, 20% Malvasia i 10% Viognier
5 mesos en roure americà  -  12% vol
Anecoop. Vinos de la Viña. Venta del Puerto. La Font de la Figuera
Jorge Caus
Botella 3.106 de 9.845
10,60 € (9,75 € al celler)
Fruita blanca, flors; untuós, agradable; llarg

Hoya de Cadenas Chardonnay 2023 DO Utiel-Requena
Chardonnay    12,5% vol.
Aprox. 4-6 €
Fruita blanca i tropical. Fresc.

Chardonnay és un poble francés de la Borgonya (del llatí Cardonacum, lloc on creixen els cards).
Hi ha una llegenda que diu que el nom Chardonnay és l'adaptació al francés de la paraula hebrea Sha'har-adonay, que significa “Porta de Déu” en referència a la ciutat santa de Jerusalem; seria una varietat de raïm introduïda a França pels croats des de Palestina.

Per a les postres hi ha pinya natural; hi afegim un poc d'amarg d'angostura i recordem el gran Mario.

Alícia ha fet un pastís deliciós de bescuit amb xocolate i gerds. Dora ha posat els ciris luminosos. Que grans!
Queda una bona migdiada i xarradeta, fins que toca tornar a casa. 
Sadly now, we sing again... Wish it never had to end🐷🎶

Per molts anys!🎂🎉



11-13 d'octubre
Ja he parlat alguna vegada del privilegi que suposa que et conviden a passar un cap de setmana en un apartament amb terrassa cara a la mar. Buf! Hem sopat, desdejunat, fet l'aperitiu i dinat perdent-nos en el blau immens de la mar, en la presència grandiosa del Montgó...
Magdelenes casolanes amb fruites del bosc, coca amb taronja i xocolate, melmelada de cítrics, fruita natural, pa torrat amb oli, o amb tomaca i alvocat...
Salmorejo, ensalades variades, verdura al forn, sardines marinades, aladroc en vinagre, truites, formatges, ensalada russa, sépia, bistec tàrtar...
CVNE Crianza 2020 DOCa Rioja
85% Tempranillo, 15% Mazuelo
12 mesos en roure americà usat  - 14% vol.
6,95 €

Hi hem jugat a la nit al Dixit (al Código Secreto no ha donat temps).
I també hem eixit a la muntanya (circular gloriosa pel Montgó des de l'ermita del Pare Pere) i a la mar (cap Prim i cala Sardinera amb un banyet octubrer meravellós).
Un luxe. Milantamil gràcies, reina!