dimarts, 3 de setembre del 2024

Alessia "turopereitor" deixa emprempta

En plena superlluna eixim cap a Sardenya, i a Sèneghe (regió de Montiferru, província d'Oristany) ens espera la nostra "amfitriona".
Hi ha diverses teories sobre l'etimologia del topònim "Sardenya". Potser s'hauria originat a partir d'un cap de l'Àfrica del nord (a l'actual Líbia), anomenat Sardus, presumpte fill d'Hèrcules, de qui es deia que havia establert una colònia al sud de Sardenya. O potser es relaciona amb els sherden, un dels pobles de la mar que s'haurien unit als fenicis. El testimoni més antic del nom és a l'estela de Nora (BŠRDNŠ: Be Shardan). Els antics afirmaven que, originàriament, s'havia anomenat Icnussa (Ἴχνουσσα < ἴχνος, ikhnos 'petja'), i que també havia rebut el nom anàleg de Sandaliotis (σάνδαλον 'sandàlia'), d'on derivaria el nom de Σαρδώ (Sardó), i de Σαρδηνία s'originaria el llatí Sardinia.
Diuen que Sardenya té la forma d'una petjada (un’impronta di piede) [El nom del restaurant sard de València és Improntas]
La cervesa que hem begut tots aquests dies és la Ichnusa (ara de Heineken), amb etiqueta de la bandera de l'illa, anomenada sos battor moros o is cuatru morus en sard (Los quatre moros en alguerés). Històries sobre la bandera, n'hi ha moltes, però el que sembla cert és que és d'origen catalano-aragonés i que porta la creu de sant Jordi. Ara bé, els caps miren a la dreta o a l’esquerra? La cinta els cobreix el front, o els ulls? Són coronats? De tot n'hi ha hagut; des de 1999 miren a la dreta i porten la bena al front. (historiesdeuropa).
"Ichnusa: La tecnica nascosta del Brand Flag" /Michele Bondani. Packaging Positioning.

Les primeres, les bevem a una hora intempestiva -les 4 del matí- ja que Ryanair té els seus capricis; a més hi ha hagut retards i hem hagut de replegar el cotxe de lloguer i conduir de Càller a Sèneghe; ens les ha oferides Alessia, l'amiga sarda de Jj que aquests dies serà la nostra turopereitor-cicerone-guia-traductora...
A Sardenya es menja pasta i pizza? Clar que sí, però també hi ha molts plats que tenen a veure amb la pastura (carn, formatge) i la pesca (En dondevamoseva podeu veure alguns dels plats típics). 
dimarts, 20 d'agost

El primer desdejuni el fem a casa de Luciana i Antonio, els pares d'Alessia: pa amb tomaca i alfàbega, formatge pecorino, melmelada de figues, café amb llet; figues i figues paleres acabades de collir i peladetes; dolcets, tots amb mandorla (ametla); que bons!

En català també existeix "pécora" com a sinònim d'ovella, tot i que només el fem servir en "mala pécora", persona roín (normalment una dona!!)

Ens fem l'aperitiu amb alguns amics de la nostra turopereitor en un dels bars del poble, el Manunza. Uns parlen italià, uns altres sard... tots riuen molt, tots beuen, o cervesa o Campari soda.
El Campari és un destil·lat obtingut de la infusió d'herbes amargues, de plantes aromàtiques i fruites en alcohol i aigua. El Campari Spritz hi afegeix prosecco i soda.

Abans hi ha hagut una anècdota divertida comprant verdura a Ca Elena: l'espanyol "pepino" li ha fet molta gràcia; allà hi diuen "cetriolo", i Pepino és un hipocorístic; el meló d'Alger és anguria; la carabasseta, zucchine; l'alfàbega, basilico; el pimentó, pepe.


I encara fem un altre aperitiu abans de dinar, a casa del germà d'Alessia, una casa plena a vesar d'art, fixeu-vos si no en les "leibols" (label, etiqueta) del combinat que ens prepara:
Bitter Roma Rosso (Aprox. 25 €)
Grappa di Vernaccia (Aprox. 30 €)
Vermouth Rosso (Aprox. 22 €)
Tots de Silvio Carta (Zeddiani, Oristany)

Mentrestant Luca ens parla de l'activitat cultural del poble i del festival de poesia que està a punt de començar i del qual ell és el director tècnic: Cabudane de sos poetas.


Dinem a casa, amb una pasta que ens dona la mamma i que ens prepara Alessia, amb tomaca i basilico.
Ensalada i dos pecorinos diferents.

A la vesprada anem a veure els cavalieri de l'Ardia de San Lussorio, a Santu Lussurgiu (un dels noms que més m'agrada com sona i que més em costa pronunciar i recordar; en sard hi ha molts pobles i moltes paraules acabades en "u"); aquest poble s'assenta en un con volcànic.
Al Bellavista ens fem un vinet, o una cervesa o un Campari; la família compra torró de Tonara (amb molta més mel i més mollet que el nostre torró d'Alacant) i les germanes, amaretti (i amaretti amb llima) a Su Montigu di Chessa Maria Pina (?).
Després ens deixem convidar a casa d'un dels cavalieri: vinet i moooolts dolços.

I encara ens queda lloc per sopar en la pizzeria d'una "amiga"
Bar Pizzeria 90 (via Umberto I, 15. Narbolia -+39 345 392 3917)

Cobert: 1,50 € x 5
3 Pizzes (entre 10 i 14 €)
"Ella" sempre les demana blanques (sense tomaca)

Ens conviden a la beguda (aigua i cervesa Ichnusa Cruda).
Total: 8,90 € x 5

dimecres, 21
Un banyet a la platja del cap de San Marco, al costat de la necròpoli púnica Tharros, i en acabant dinem al Bar Focacceria Casas Salvatore (San Giovanni di Sinis. Cabras - 338 3338671)

Aigua (2,50 € x 3) i Cervesa (4 € x 2)
Papes casolanes (5 €)

Insalata Saporit (10 €)

Bruscheta d'albergínia (8 €)

Riso rosso (arrò) amb gambetes, calamars i ous de peix (12 €)

Polpets picants (12 €)

Café Shakerato (3,50 € x 5)

Total: 16 € x 5
Un baret de platja familiar molt recomanable.

Després de visitar l'església de San Giovani i el llogaret San Salvatore di Sinis (anomenat el far west sard, famós per la Corsa degli Scalzi), ens fem un mirto voreta mar, al Lepori (Mandriola, San Vero Milis).
La murta o murtra (multa en alguerès; murta en sard; mirto en italià) és un licor molt popular i tradicional a Sardenya i Còrsega.  La negra, la més comuna, s'obté de la maceració dels murtons madurs, els fruits de la murta (Myrtus communis), o d'una barreja dels fruits i les fulles. Per les seues propietats digestives, se sol servir ben fred després dels àpats. A València només la gastem per a l'enramà de les processons.
Com que sembla que el que ens han posat no és de molt bona qualitat, ens conviden a casa de la família; aquesta vegada és de Silvio Carta. Amb unes papes, unes galetetes salades i una panada de piselli (pésols) que ha fet la mamma.

I ens n'emportem uns raviolis (Culurgiones?: pasta casolana farcida de crema de creïlla amb sabor de menta) per fer-los a "casa".
dijous, 22

En un baret del bonic poble de Bosa (L'antico Orologio. Vit.Emanuele, 56) prenem una escuma de café (4,50 € x 4), i algunes ens atrevim amb una Malvasia (amb DOC; 3,50 €) o amb un cannolo alla crema.

Vins de Sardenya: Cannonau di Sardegna, Semidano, Moscato, Monica, Vermentino di Sardegna, Nuragus di Cagliari, Girò di Cagliari , Malvasia , Nasco di Cagliari, Vernaccia di Oristano, Carignano del Sulcis
Celebrem l'aniversari de Jj al restaurant Gioberti (Via Gioberti, 40. L'Alguer -  +39 079 4922406)
Cobert: 2 € x 5
Aigua (3 € x 4)

Vi Marí 2023 Vermentino di Sardegna DOC
100% Vermentino   13% vol.
24 €?
Fruita blanca, flors, punt mineral.

KARMIS 2023 Bianco Isola dei Nuraghi IGT
Vernaccia, Vermentino    13,5% vol.
Azienda Contini. Cabras, Oristany (diuen que és la prima e più antica cantina della Sardegna)
27 €? (Aprox. 11,50-15,75 €)
Fruita tropical, mel, punt mineral.

Volíem menjar la paella de fregula, però hui no la fan, tot i estar al menú. Al programa Valencians al món (fb), Joan Elies Adell ens explica com es fa "amb la pasta com el cuscús però més gruixuda, musclos, petxines, gambes, pésols..."

Antipasti: La Fantasia di Mare (22 € x 2). No té massa sentit aquesta tria. Hi ha un assortiment de cinc plats; se'n repeteixen quatre (polp, ensalada tèbia de sépia i musclos, l'agliata di bacallà all'algherese...) i només varien les clòtxines i la bottarga di muggine amb carxofa (ous de llissa); 
Primi Mare: Il tagliolino nero, zucchine, la loro crema, bisque di crostacci e crudo di gambero rosso.
Lo Gnocco di patate viola, crema di scampi (gambes) e polvere di bottarga   (17 € x 3)  
Antipasto Mare (16 € x 2). Jo, ous de llissa (com en el plat anterior, però més gran)
Secondi platti. La grigliata mista del pescatore (26 € x 2)

No demanem postres. Ens fem convidar a un mirto o limoncello.
Total: 50,40 € x 5

El lloc està molt bé, però l'orientació en l'elecció de plats no ha estat massa encertada perquè hi ha plats repetits, i no calia l'últim, tot i que el peix està bo.

No, no parlen català alguerés.

No he trobat a l'Alguer ningú parlant català -ja ho imaginava, potser si hi passara més temps...- Tot i això ha estat molt divertit mirar els noms dels carrers, ja que, en una placa o en dues, hi ha el nom en italià (Via) i el nom en català alguerés (Carrer), de l'antiga tradició de l'Alguer: de Pepi Gallo / Gioberti, de la Mercè/ Roma, del Botau/Minerva, de la Pretura/Columbano, de les Escoles / Major / Carlo Alberto; Prassa del Pou Vel Arsenal /Plaça del Pou Vell /Piazza Civica...


Al carrer de les Arjoles (era de batre en català / Gioia Mi, Via Simon, 32) fem un café o macchiato (1,30 € x 4, aigua 2,50 €), prop de la Torre del Portal, amb la quatribarrada onejant (també la italiana i la sarda).

A la vesprada JJ bufa els ciris amb un tiramisú que ha fet Luciana, i brindem amb un
Cucaione Moscato di Sardegna Gallura DOC Spumante
Moscato blanc    8% vol.
Piero Manzini. Òlbia, Sàsser

Per molts anys, Jj! 🎂











divendres, 23
Avui anem a la spiaggia (platja) di s'Arena Scoada, amb una aigua paradisíaca. Ens hi fem un Apperol Spritz. I després trobem taula a Janas Pizza & Bistrot (Via Benedetto Sanna 24, Putzu Idu +39 379 138 5171)
Cobert: 1 € x 5
Aigua (2,50 € x 2), cervesa Ichnusa (2,50 € x 2 €)
Moscardini (polp) alla diavola (12 €)
Cuscús (8 €)
Melanzane (albergínia) alla parmigiana (9 €)
Verdure alla grigia (6 €)
Fritto misto (16 €)
Insalata di polpo amb creïlla (12 €)

Tot està bo, però les racions són menudes.
Per a les postres:
Sebada/ seada (4 €): són unes coquetes de sèmola farcides de pecorino. Abans es menjaven d'aperitiu (amb sal); ara, de postres, amb mel o sucre.
Sorbetto (2 € x 3)
Crema catalana (3,50 €)
Total: 18,30 € x 5
Ens hi hem trobat a Elena i ens convida a café i a un licoret casolà (murta, arancino i de pruna) a sa casa de la platja. Acompanyats d'uns melindros.
A la nit tenim torrada de llissa al cortile (pati) de casa. Ho prepara tot Luca, el germà d'Alessia.
Per a beure, tot un festival de vins blancs:
-Remada Vernaccia Valle del Tirso IGP
85% Vernaccia d'Oristano / 1 any en ciment / 13% vol
Aprox. 7,30 €
-Mamuthone 2021* Vermentino di Sardegna
100% Vermentino   13,5% vol.
Cantina Pietro Puggioni. Mamoiada, Nuoro
Aprox. 16,70 €
-Sidro di mele (poma) 6,5% vol.
Sidreria Craveri & Lamberti. Verzuolo/Buscha (Piemont)
-Serenata 2022  Vermentino di Gallura DOCG Sup.
13,5% vol.   500ml
Silvio Carta. Zeddiani. Oristany
(El que més m'ha agradat)
-Lupusin Fabula 2023 Vermentino di Gallura Superiore DOCG
100% Vermentino di Gallura    13,5% vol.
Tenute Ólbios. Òlbia, Sàsser
-Vi blanc casolà amb Moscato, Vermentino + ?

*Els mamutonis (sard: mamuthones 'boig' o 'bo per a res'; del grec "Maimon", 'qui anhela, que vol ser posseït pel déu') són personatges tradicionals de la festa de carnestoltes de Mamoiada. Representen figures infernals que desfilen pels carrers, al costat dels Issohadores, per a la festa a Sant Antoni i immediatament després del diumenge i dimarts de carnestoltes. Potser la cerimònia  «Il ballo dei Mamuthones» es remunta a la cultura dels nurags a Sardenya, com a símbol de veneració cap a certs animals, per protegir-se dels esperits del mal o per propiciar la collita. La màscara dels mamutonis (visera) és negra i de fusta. La dels issohadores -guardians dels mamutonis- és blanca. 

Mentre es va fent la brasa , hi ha degustació de formatges. 
El caciocavallo es fa amb la llet particularment grassa de les vaques de la raça Podolica, amb només l'afegitó de quall, de ferments làctics i de sal. De vegades porta mescla de cabra i ovella.
La forma típica és de pera amb un cap més menut (sembla que diferent segons la casa que el fa).

Per a les postres, meló d'Alger.




dissabte, 24

Avui toca la zona central muntanyosa de Barbàgia, "terra de bandits". Passem per Mamoiada, famosa pels carnestoltes, i parem a Orgosolo, que fins a finals dels anys 90 va viure amb l'Anonima Sarda, una violenta banda criminal especialitzada en segrestos. Graziano Messina, Gratzianeddu, en fou un històric bandit, i el poblesempre l'ha arrecerat; fou detingut en 2021 per tràfic de drogues. Als carrers hi ha pintures murals que denuncien injustícies arreu del món. I en els senyals de trànsit podem veure forats de bala.
Fem un café al bar Cunzimu, amb dolcets de Disidzos de Orgosolo.

Tenim taula reservada per a dinar a la Trattoria Il Refugio (Via Antonio Mereu, 28/36. Nuoro)
Cobert: 2 € x 5

Aigua (2,50 € x 4),  Vino sfuso cantina negre 1l (9 €), cervesa Peroni (4 €)

Polpettine (croquetes) di pecora (14 €)

Freguledda sarda, con tonno, asparagi di mare, bottarga e limone (17 € x 2)

La frégula és un tipus de pasta de sémola de blat dur amb forma de boleta; la seua porositat afavoreix l'absorció dels sabors. 

Grigliata mista di carne: maiale, manzo, vitello, salsiccia (porc, vedella, llonganissa; 23 €)

Pecora sarda in cassola alla nuorese con patate e fagiolini (bajoqueta), ceba, tomaca... (16 €)

Porcetto sardo cotto a "Moricu" al Cannonau con olive verdi (22 €)

Patate arrosto (creïlles fregides; 5 €)

Per a les postres:
Sorbetto al limone (5 € x 2)

Semifreddo al miele d'arancio e pecorino con abbamele (6,50 € x 2)

Café (2 € x 2), Ginseng (2 € x 3)

Total: 36 € x 5
Lloc molt recomanable

A la nit sopem a la pizzeria del poble, que està de gom a gom: Sa Prentza (Corso Umberto, 90, Seneghe +39 347 626 2166)

Cobert: 2 € x 5
Cervesa, Campari?, aigua (4,50 € x 2; 3,50 € x 3; 1,50 € x 2, 1 €?)
4 pizza (11 € + 9,50 € x 3)
Total: 14,90 € x 5






diumenge, 25

És l'últim dia. 
Luciana ens ha preparat un pastís de figues deliciós, i ens regala un pot de melmelada de taronja a cadascú.



I mamprenem el viatge de tornada cap a Càller (Cagliari).
Esglésies, museus, carrers... i dinem a

Taccas (Corso V.Emanuele II, 22-24. Cagliari - 070 665839)
(El logo m'havia paregut "ta casa")
Cobert: 1,50 € x 4
Aigua (1,50 € x 6), cervesa (5,50 €), megaAperol (8 €)
Combo polpete (10 €)

Tagliera di Formaggi e verdure: formaggi freschi e stagionati, creme su bruschette, miele, frutta, verdure, pane (10 €)

Tagliera Terra: salumi, formaggi, creme su bruschette tostate, verdure miste, frutta, pane. (10 € x 2)

Tagliera Tradizione: tris con panadas di carne, di verdure e coccoi di patate (10 €)

Total: 18,9 € x 4
Lloc de pas



Continuem el viatge cultural i fem una parada per al café a Impasto (Via Savoia, 4): carapigna mandarino (gelat sard antic; 5 € x 3); café i macchiato (1,20 € x 4) 

I una altra per l'últim Campari Soda, al baret Al buon cammino (prop de la Porta Cristina; 6,38 € x 4), des d'on veiem una posta de sol impressionant.


El sopar de l'aeroport ja no mereix ser ressenyat.

Quines ganes tinc ja de tornar-hi!
Moltes gràcies, família Manunza! 
Milantamil gràcies, família Putxi!