diumenge, 26 de març del 2023

Clarobscurs, àngels i bèsties

divendres, 24 de març
Kata 181  VALEN-VI-SI (2), Eva
Aquesta vegada que em toca -de rebot- preparar la kata estic un poc despistada i en veure dues botelles de vi juntetes ho he tingut clar: Dra Jekyll i Sr Hyde; a partir d'ací hi ha diverses opcions, però aquesta és la decisió: tots són vins valencians, de distintes zones; hi ha tres monovarietals -un repetit- i un cupatge; una varietat estranya per a la zona; dos vins del 18, un del 19 i un del 20; producció reduïda; el preu oscil·la entre 16,20 € i 35 €.

1. Cerro negro 2020 DOP València 
Mencia           12,5% vol. 
9 mesos: 33% en bota de roure francés de 500 litres 4 mesos i la resta en acer inoxidable. 
Baldovar 923. Alpont, València 
[Baldovar és un llogaret d'Alpont, i està a 923 m d'altitud]
3.640 botelles 
16,20 € 

- Tèrbol o brillant segons la copa, o segons principi o final de la botella; capa baixa, robí, granatós
- Armari, tancat, flors, gerani, fruita, cirera, sotabosc, balear, carn freda, pebre roig
- Entrada dolça però de seguida salí, falt d'acidesa, "pebre roig amb oli", poc intens, curt, pla, agradable

2. Sr Hyde Viñas Viejas 2019 (Alacant) 
100% Giró 
26 mesos en roure francés         15,5% vol. 
CURII UVAS Y VINOS. Xaló
[Curii era una alqueria del segle XIII al terme de Xaló, probablement d'origen romà, la finca de Curius]
Violeta Gutiérrez de la Vega i Alberto Redrado
262 botelles de 75 cl. i 18 magnums. 
35€ 
- Capa alta, picota
- Fruita madura, gesmil, flor de taronger, llepolies roges, químic, poliment, hidrocarburs, resina, acetat, mineral
- Tànic, poca acidesa, massa fusta en boca

4. Dra Jekyll Viñas Viejas 2018 (Alacant) 
100% Giró 
26 mesos en roure francés            14,5% vol 
482-6 botelles i 13-44 magnums 
27 €           93 Parker 
- Capa mitjana alta, 
- Violeta, mentolat, rapa del raïm, fruita pegament, cola
- Ens agrada molt, tànic, plenitud

[No he trobat informacío sobre quina és la diferència entre els dos vins, però via Instagram m'han contestat que el terreny del 2 són margues -roques sedimentàries compostes d'argila i carbonat calci- i el del 4 és argilocalcari]

3. El cordero y las vírgenes 2018 DOP València 
Monastrell i Garnatxa majoritàriament; un poc de Tempranillo i Graciano; un punt de Malvasia per donar-hi frescor.
Quasi 2 anys criança; primer any en bota de 225 l de roure francés i americà i segon en fudre        
[La informació és diferent en cada pàgina on he entrat. També via instagram m'han donat aquesta informació]
13% vol. 
Fil·loxera & Cia. Fontanars dels Alforins 
Botella 1.932 de 3.350 
20,7 €        93 Parker
[El nom completa la trilogia de noms d'origen bíblic: Beberás de la copa de tu hermana -blanc- i Sentada sobre la bestia, semblant a aquest però amb selecció inferior]
- Picota
- Pebre roig vell, fumat, humit, fusta amb vernís
- Cecina, pla, curt

El sopar hui no ha pogut ser casolà, així que Rausell ens ha proveït de diverses cosetes, unes més bones que altres:

Pa del forn Vicente Garcia (Regne València)

Allipebre d'anguila

Pepitos

Mandonguilles d'abadejo i de pollastre

Sépia amb maionesa (sépia?? No recomanable)

Pernil i llonganisseta de Pasqua del Niño Llorón (Russafa)

Formatges de Formatges i més (mercat Russafa): Gavarresa (Artés, Bcn; cabra); Cabra Payoya (Cadis); Extramuros (Los Corrales, Almedíxer; ovella).

Truita de creïlla
(no està malament; ara, l'endemà no val res)

Conill a l'ast









Per a les postres,
taronja,
coca amb anous i panses del Forn García