diumenge, 19 de març del 2023

Baklava i bunyols per Falles

dijous, 16 de març
Sí, es pot trobar alguna taula en Falles, per exemple a Bekaa (Pere III el Gran, 40. Russafa - 961 624 105 / 682 894 356), un lloc que fa honor a la vall de la Bekaa (سهل البقاع ‘[wādī l-Biqā‘]), a l'est del Líban.
Estem un poc despistats, volem tastar alguna cosa que no siga el típic hummus, i la xica que ens atén té certa gràcia per aconsellar-nos. Decideix que comencem amb una cistelleta de pa variat (2,50 € x 3!!!). Cap detall de benvinguda.
Aigua amb i sense gas (3 € x 3) i copeta de vi Bilogia (Monastrell i Sirà, Bodega Los Frailes, Fontanars dels Alforins. 4 €, ja que no en tenen de libanés).

Fattet battenjen (فتة بيتنجان): albergínia torrada amb salsa de tomaca, iogurt casolà, pa de pita fregit, pinyons, ametles, menta seca, mantega clarificada (15 €).
Deliciosa


Kabab karaz
(
كباب الكرز): mandonguilles de carn de vedella aromatitzada a la graella, amb salsa de cireres i ametles (15 €)
4 mandonguilles per a 3. Salsa saborosa, dolceta.


Jaruf Meshwe: corder torrat durant 7 hores a la graella amb espècies sobre una base de cebes fresques i julivert, tapat amb pa markuk (markook, khubz, shrak: pa libanés, pla sense rent). Acompanyat d'envinagrats, tomaca i salsa taratur, de sèsam (mínim 2 racions x 13,50 €)
[Mexuí ( مشوي) ve de "torrar", en la cultura amàziga, i és el corder a l'ast sobre el foc]


Baklava (بقلاوة): dolç de pasta fullada farcit de nous, pistatxos, anacards o ametles i banyat en almívar d'aigua de roses d'origen turc otomà (2 € que no cobren).
Són minúsculs, me n'hauria menjat algun altre.


Total: 25,85 € X 3

Les racions són menudes, encara que omplin. 
Estic d'acord amb el comentari d'eltipoquenuncacenaencasa: "Comida bien, sitio bien, atención bien, todo okey, pero  (...) Okey si pasas por allí, y llevas un taco de billets sujeto por un clip, como los apoderaos de los toreros", un poc car.

No parlen valencià.
-------------------
I aquesta vegada sí que tindrem sort i podrem comprar mitja dotzeneta de bunyols de Bienve (Pintor Salvador Abril-Regne de València); boníssims, amb autèntic sabor de carabassa (3 €).
Valenciaenblancoynegro
----------------------
A Bekaa treballa gent de huit nacionalitats diferents. Omar Eid nasquè a Libèria, fill d'una família libanesa. A Foron Bekaa (pa, pastissos, menjar per emportar-se; Pere II el Gran, 38), obert de 9 a 20 h fan coses molt abellidores:
künefe (knafeh), kadaif (fideus dolços) i formatge
markook (pa libanés, pla, sense rent); pita; pa de carabassa; pa de romer amb oliva kalamata; pa de tomaca seca i za'atar; 
croissant de pistatxo, 
mamoul, stouf, halewet jibn, baklava
shawarma, corder, riz ou djej (pollastre, arròs), bazela ou jazar (pésols, carlota, carn...),  esbeneej (espinacs, carn, arròs, fideus...), kibbeh (plat nacional libanés; carn i bulgur; carn, ceba i pinyons), mousaka, 
pasta fullada amb za'atar; amb garrofa i tahini
fatayer (empanadetes) d'espincs amb suma; feta i mozzarella; carn i tomaca; canyella, ceba i pinyons

Andrea Forte fa els dolços europeus, dissabtes i diumenges (mignon...)
Guía Hedonista (24/3/23)