dissabte, 24 d’abril del 2021

Com les reines del carxofar

divendres, 23 d'abril
14 d'abril - Plaça del Pilar, 7. Velluters/Pilar, Ciutat Vella - 649 447 249

Esperanza és incansable, i totes les setmanes ens envia al correu els dies que obrirà (aquesta setmana dijous, divendres i dissabte al migdia), la proposta del menú (15 € a migdia) -un menú comentat- (abans i després d'anar al mercat Central,  perquè, tot i que ella sempre té algunes conserves preparades en temporada, pot variar alguna coseta segons el que hi veja), i fins i tot el pronòstic de l'oratge...
Ja fa temps que hi ofereix carxofes, que ella sap preparar de maneres tan abellidores i variades, però quan ens ha proposat el menú exclusiu de carxofes m'ha entrat un recel, un desassossec... Quina sort tinc de poder demanar per aquesta boqueta i de seguida tindre les amigues disposades al "sacrifici" (moltes s'han quedat amb les ganes, ho sé).
És impossible que si m'heu llegit alguna vegada no sapigueu qui és Esperanza i quina proposta tan original fa al seu restaurant, un restaurant que no consta enlloc, que no té rètol a la porta, que no es publicita...; fins i tot podríem dir que abans era quasi clandestí; de fet, si quedaves amb algú que no el coneixia havies d'insistir que era allà al cantonet davant de l'església del Pilar; ara ja no ho és tant perquè té les tauletes en la plaça. El va descobrir Ester, que ho escorcolla tot, ja fa uns anys; hi conseguírem anar en setembre de 2014.
Comprove al blog que aquest mateix dia, el dia del Llibre, però de fa sis anys, hi vaig sopar amb la fàbrica (i el menú del sopar ja costava 15 €; el de migdia, 12€).
Quina sort hem tingut avui. L'oratge aquesta setmana ha sigut trist i lleig, però avui llueix un sol preciós, optimista, vitamínic...
Seiem en una taula en la terrassa i demanem vermut, un vermut de Bodeval, Moixent, en dosi KingSize, amb detall d'olivetes i cacaus (2,50 € x 4)
Detall: llom, amb pebre roig i maionesa 

Providencia Roble VT Castella
Cabernet Sauvignon
Cooperativa San Antonio Abad. Villamalea, Albacete
12 €

No diré res perquè és de la terra de l'ama, però a mi, els roures... en viu i en directe.

Aigua: 3 €


1. Xips de carxofa amb salsa romesco. Espectaculars.

2. Pastís de carxofes i gambes amb salsa dels caps de les gambes. Les gotetes són pura essència de gamba; el pastís, molt bo.

3. Crema de carxofa amb escabetx de cap de llom i bolets (mescla/dolç/àcid)

4. Mar i muntanya amb carxofes: galera, sépia, clòtxina; carxofa, mandonguilles de carn... No en sóc fan, d'aquestes mescles, però he de reconéixer que està bo. Ens acabem la cistelleta de pa, vinga sucar...

5. Postres: carxofes "After Eight", amb xocolate, menta, fruitetes roges i cotó de sucre. Original, eh?
Café (1,30 € x 5) i infusions (1,40 € x 2)
Detall: mistela
Total: 24,075 € x 4
Relació qualitat-preu mésquexcel·lent.
No sóc objectiva, però és una proposta molt recomanable.

El xic que ens atén parla valencià.

Apurem fins a les 18h, hora de tancament obligatori, i com que és el Dia del Llibre ens acostem a la llibreria Fan Set.
Un dia preciós. Gràcies, amigues; som les ames del carxofar, i del que faça falta.

Quantes maneres coneixeu de preparar les carxofes? Quina és la vostra preferida? (fregida, torrada, al forn, bollida, en truita, en ensalada, en crema...)
I quants significats sabeu? (DCVB, AVL)
-Cynara scolymus, de l'aràbic hurxufa (خرشوف)
-Doblec fet a una cinta o a un cap de mocador, a manera de cabeça, per adorn (or., Tortosa). 
-Cabota esculturada en forma de fruit de carxofera, que forma l'extrem d'un bastó o vara
-Vulva (Maestrat). 
-Persona fluixa d'enteniment o de voluntat (or., occ., bal.).
-Mentida (Monòver). 
-Micròfon
-Peça arredonida i plena de forats per on ix l'aigua en la dutxa. 
Loc.—a) Anar de carxofa a carxofa: confessar-se una sola vegada en l'any: per la Quaresma, que és el temps de les carxofes (La Selva).
b) La carxofa de Silla: nom que es dóna vulgarment a una espècie de flor molt gran que està penjada a la porta de l'església en la festa que se celebra anualment a Silla el dia 6 d'agost; quan la processó va per entrar a l'església, s'atura el Sant Crist davant la dita flor, de la qual surt aleshores un àngel que canta un motet, acompanyat de l'orquesta.
c) Poques i bones, com les carxofes de Margalita: se diu quan hi ha escassesa d'una cosa i encara la que hi ha és de mala qualitat (Val.). 
-Ball de la carxofa (o la magrana)
Refr. —«Amb diners, carxofes; i amb paper, milotxes»: es diu per significar que qui té diners troba fàcilment tota cosa (Val.). «Amb diners, carxofes; quant més, més grosses». 
«Ser /Fer-se l'amo del carxofar»: tindre poder per a manar als altres
«Ser la reina del carxofar»

-escarxofar-se: Assentar-se ben ample i amb tota comoditat

Festa de la carxofa (Ajuntament de Benicarló)