dimecres, 21 d’abril del 2021

Quan el Mercat i Velluters eren dos mons


Noruega. Rafa Lahuerta Yúfera 
Llibres de la Drassana. 2020
"Jàssena", 15
Premi Lletraferit de Novel·la 2020 
392 pàgines 
21,95 €
(Portada: Virginia Lorente @typicalvalencia)

Què tenen a veure Arròs i tartana i Noruega? Haureu de llegir-los per descobrir-ho. 
Ja fa temps que volia llegir aquest últim. Per què? No ho sé, però és que tothom en parla, bé i malament. A la Guía Hedonista (26/2/21) vaig llegir l'article "Los bares por donde transcurre Noruega, la última gran novela valencianaLA VALÈNCIA DE ANTES DE LAS FRANQUICIAS", de Vicent Molins, i ara m'hi he animat.
Durant la lectura, hi ha hagut alguns passegets entranyables, alguns fins i tot amb la companyia d'Ana Bayarri...

El protagonista, Albert Sanchis Bermell, pertany a una família que té una botiga al carrer del Trench i una parada al mercat Central, "Salazones Sanchis, El salmón de Noruega"; fa un recorregut per «la ciutat sense bars amb solera en què a poc a poc es convertí València».
"Els bars i les cases de menjars a on portàvem gènere (fumats, adobats, anxoves, sardines, abadejo): Bar Eladio (carrer de la Mar), Comidas Esma (Assaonadors), Taberna Alcayde (Danses), Tasca Borgo (Vallanca), Casa Eulogio (Manyans), Bar Peña (Tundidors), Bar el Kiosko (Collado), Tasca Ángel (Puríssima), Bar Alpi (Llanterna), Bar Padis (Cavallers), Bar Pepito (Sant Donís), El Gallo de Oro (En Gall), Bar Paninis (Trinquet de Cavallers), Mesón del Peine (Sant Antoni), Bar Redford (Comèdies), De Pas (Sant Calze), Bar Nebraska (Oest), Bar La Lonja (Palafox), Bar Chicote (la Reina), Bar Botellas (Botelles), Café-Bar Valenciano (Botelles), El Ventorro (Bonaire), Bar La Española (Carabasses), La Francesa del Carme (Soguers), La Carme (Soguers), Bar Líbano (Hernán Cortés), Bodegó La Sarieta (Juristes), Bar Carxofa (Baix), Cafeteria Inca (Russafa), Casa Mario (Roters), Bar La Barraca (Lope de Vega), Bar la Rotonda (plaça Redona), Bar Rufus (plaça del Carme). Molts, quasi tots, tancaren." (pàg. 174)
"Cal enumerar dins del relat els bars, les cases de menjars, les tavernes, els antres, els forns, els tallers (cada volta menys). Casa Petra, Los Viñales, El Forn, el bar Berta, el Carxofa, el bar Garro, el bar Ripalda, la Francesca del Carmen, Capsa, L'Aplec, el Dakota, el John Silver, el Xonwein, el ColaCao, el Sombra, el Cafetín, la casa de menjars que es deia simplement així, Casa de comidas, el bar Pepito (el del Manco), el Rufus, arandinos, el Nou Pernil Dolç d'Olga Poliakoff, El Covarrubias, Tatuaje, ADN... Molts d'ells ja desapareguts." (pàg. 262) 
I tants altres: Café del Mercat, Café Lisboa, Radio City, Ca Revolta; Las Viñas; terrassa de la Pérgola; berenar a Noel, a Lauria, a Barrachina, al Siglo, a Monterrey; tasca Borgo, La Pepica, Casa Calabuig, Casa Flor, El Polit, El Polp, Bolos, el Subastero, el Gol, el Polit de Vera, La Cueva del Mero, Casa Guillermo, Casa Montaña, Bar La Pasquala, Gastón, El Rincón de Adriana (el rabo de bou era excel·lent), Bar Juanito, Racó del Mar, Els Carinyets, La Aduana, Bar Aquilino; El Martinot; Ferradura; Aquarium, Bimbi...
No, no crec que siga "la gran novel·la de València", però fareu bé de llegir-la.

"Noruega o la ciutat bombardejada". Vicent Garcia-Devís