divendres, 9 d’abril del 2021

Raconets de confidències

dijous, 8 d'abril
Polo de Bernabé*, 4. Exposició, Pla del Real** - 637 157 141 / 963 819 335 

No recorde quant de temps fa que no ens veiem. Des de febrer de l'any passat? No done crèdit! Tota la pandèmia...! Sort que hem anat parlant per telèfon i que "on hi ha hagut sempre en queda".
Trie aquest lloc per la situació, propet d'un lloc on hem d'estar a les 16h, tot i que no m'agrada el nom ni m'abelleixen els ibèrics:
Quant al nom, la quantitat de llocs que deuen dir-se "El racó" o "El raconet"! Rincó no és una paraula normativa, però els valencians l'hem fet nostre amb el diminutiu, i sí, el restaurant està al raconet d'una plaça bastant tranquil·la encara que siga una zona amb trànsit. I quina sort hem tingut, jo vaig amb paraigua perquè el dia està núvol, però el solet ha començat a eixir; em donen l'opció d'una tauleta a la terrassa i hi estarem molt bé.
Arribe la primera i em demane un vermut (Yzaguirre, 2,50 €), però no he hagut d'esperar ni un minut. Amb el detall d'unes olives adobades. A. demana una cervesa (2 €).

I pel que fa als ibèrics... hi ha moltes altres opcions. Hi ha dos menús del dia (13 i 17 €, crec), però decidim compartir alguns platerets.
Sardines fumades (2,50 € x 2; estan un poquet gelades, però bones)

El Senat de Montsant 2018
DO Montsant
40% Carinyena, 40% Garnatxa negra, 20% Sirà
8 mesos en roure francés
14,5% vol.
7 Magnífics. Batea, Tarragona
20 € (Aprox. 12,95 €)
Afruitat, complex. Molt bo

En haver triat aquest vi, l'amo o encarregat es mostra content i comença una conversa sobre com li agraden aquests vins i els Priorat. És romanés, però molt ibèric.


Calamarons amb ceba (9 €)
Demanem pa (acabat de "coure", no el cobren)

Paella Rinconet: pernil, ou fregit, creïlles, allets tendres, favetes... (9,50 €). Es menja amb gust.

No volem postres, però com que ens queda vinet ens conviden a un plateret de formatge. Gràcies.
I tampoc ens cobren el café.
Servei atent i amable. Tot i les meues reserves, hem dinat molt bé. Lloc recomanable.

Total: 24 € x 2
No parlen valencià

Després de la cita, com que continua fent solet, ens quedem a l'Albereda fent-nos uns gintònics (amb Seagram's i Schweppes, Café Alameda, 8€ x 3). No tenen café!!! I quines copes tan lletges! Abans de les 18 h "toquen la campaneta".
Encara passegem un poc per algunes botiguetes de roba, i alguna peça cau. Hehe.
Gran dia, amiga.
---------------

*José Polo de Bernabé y Borrás (Quartell, 1812 - Vila-real, 1889), llicenciat en Dret, polític i empresari.
Militava a l'ala més liberal del Partit Moderat, amb el qual fou nomenat tinent d'alcalde de València quan fou alcalde José Campo Pérez (1844-1847), i el 1846 diputat a Corts Espanyoles per la província de Castelló. Amb el Partit Liberal Conservador fou elegit diputat per Vinaròs a les eleccions generals espanyoles de 1876. 
Era un gran propietari agrícola, i en la seua activitat agrícola va incorporar novetats tecnològiques que van tenir una important repercussió en la producció, com l'ús dels superfosfats i abonaments minerals; va reemplaçar vinyes i oliveres per mandarines; va potenciar el comerç exterior de taronges; una de les primeres marques de cítrics patentada a Espanya duia el seu nom
En 1870 va fundar la Companyia Anònima de Barris Obrers de València, que va promoure la construcció de cases barates per als treballadors, per tal d'afeblir la influència de l'internacionalisme obrerista entre els treballadors. I el 1879 apareixia com a copropietari d'una fàbrica de rajoles a Onda.

**Aquesta denominació no s'ha de confondre amb el mot reial, derivat de rei, sinó que prové de l'àrab riyad (رياض‎), 'jardí' (d'ací els riads, les cases tradicionals marroquines amb jardí o pati interior, i Riad (الرياض, ar-Riyāḍ, 'els Jardins'), la capital de l'Aràbia Saudita