dijous, 1 d’agost de 2019

Una bassa al cor de la Costera

dimecres, 31 de juliol 
Com vos podria explicar el que ha significat el dia d'avui per a mi?
D'una banda, un lloc -la bassa de Dora-, on les germanes han passat tants bon moments i del qual he oït tantes històries entranyables, però que sempre se m'ha resistit; sí, sempre s'han aliat tots els elements en contra perquè jo no poguera gaudir-ne.
D'una altra banda, un lloc que m'ha transportat a la infantesa, quan anava amb la família al secà: el camí de terra; la caseta emblanquinada sense llum elèctric, enmig del tarongers i altres arbres fruiters (no he vist els ametlers, però em consta que n'hi ha); l'olor de fresc a l'interior; el barret de palla penjat d'un clau a la paret; el bancalet de pedra; la taula llarga parada fora; els plats de Duralex; les mosques (hi falten les vespes); les finestres menudetes i el so de les ventalles; el gesmiler enfilat a la paret; la bassa plena (aquesta molt més gran, amb parets pintades i amb aigua cristal·lina), amb el meló d'Alger surant per a refrescar-se; la pica de pedra; el fil d'aram per al paper higiènic; les graelles, el foc, el fum...

Buf, moltes emocions... No hem tingut massa sort amb l'oratge, que el sol ha estat ben tímid, però almenys no ha tronat ni ha plogut com ens anunciaven les prediccions. I algunes hem pres el bany i fins i tot  hem repetit. Però haurem de purgar les nostres culpes perquè no hem satisfet el desig de la "cumpleanyera": un vídeo amb tots tirant-se en bomba a la bassa.


Mentre anem arribant, el vermutet, amb cacaus, papes, quicos, foccaccia amb pebre-roig, formatges...

Vermut Maronti Reserva
Vermuts Miró. Reus, Tarragona
(Aprox. 3,30 € Mercadona)

(Queda pendent Lo Vermut de Lo Botiguer per a un altre dia)


I després, la torrada, que ens mengem dins de la caseta, amb unes ensalades d'encisam i tomaca del bancal de M.Elena.



Alsace Riesling 2017
Riesling
12,5% vol.
Domaine François Schwach. Hunawihr, Alt Rin, França
(Aprox. 9 €)



4 Llunes Monastrell DO València
Monastrell
12 mesos en roure francés
14,5% vol.
4 Llunes. Fontanars dels Alforins
(Aprox. 11,90 €)

Per a les postres, eixim fora: meló tendral i meló d'Alger.
Ali ha fet una coca en llanda amb canyella i gingebre i Dora, una d'anous i taronja.
I perquè no falte de res, dolços típics de la zona (del forn Emilio Serra de Moixent): rotllets, rosegons...
Ali també fa granissat de café i de llima, al qual Dora afegeix cava Anna de Codorniu.


Per fer-nos tornar als orígens del grup,

Licor de crema d'arròs Lo Botiguer
15% vol.
Lo Botiguer. La botiga del riu. Amposta, Tarragona
8,90 €
L'etiqueta mostra 138 paraules i exclamacions típiques del Delta de l'Ebre: borinot, poval, xiqüelo, aubarginga, pocsuc, uai!, xalar, cusi-sacs...




Sense alçar-se de taula, arriba el berenar, fet especialment per a avui: la tradicional monjàvena (almoixàvena, almonxàvena, almoxàvena, monxàvena...). És una paraula d'origen àrab, provinent de la forma «mujabbana», que significava 'feta de formatge'. Actualment, però, designa una coca fina elaborada amb farina pastada amb aigua, oli i ous; després de deixar fermentar la massa, es cobrix amb uns pessics de sagí, sucre en pols i canella; es fica al forn, prèviament calfat, i a poc a poc, a mesura que es cou, va adquirint volum i unes rugositats espectaculars (Levante).
"Les monjàvenes". La Veu, Vicent Marqués

Un dia fabulós; quasi se'ns fa de nit a la bassa. Per molts anys, Dora, i gràcies.

[Algunes fotos són gentilesa de Pilar o de Dora]