dimecres, 28 d’agost de 2019

Entrepans compartits

dimarts, 27 d'agost
El mes d'agost són molts els pobles que gaudeixen de les seues festes, patronals o populars. El quart diumenge d'agost marca les d'Almàssera: és el dia del Corpus, que es pot celebrar en aquestes dates gràcies a una suposada butla papal a partir del Miracle dels Peixets.

Els dies del Corpus i del Crist (l'endemà) hi ha els confrares ([Membre d'una]Associació de fidels units per a un fi de pietat o de caritat i per al culte públic al seu patró. AVL). El dia de la Mare de Déu d'Agost (dissabte anterior) hi ha les clavariesses i el dia de Sant Isidre (avui dimarts) hi ha els clavaris; segons l'AVL, un clavari és el "President d'una junta encarregada de regir una confraria i d'organitzar la festa del sant patró" o la "Persona que té al seu càrrec la custòdia de les claus d'un lloc". També s'anomen festers, "Persona que participa en una festa i pren part en la seua organització."
I hi ha unes altres "figures" de les festes ben curioses, que han anat apareixent i desapareixent al llarg de la història, són la Reina i les Dames. Sí, heu llegit bé. L'AVL ofereix diverses accepcions per a la paraula "dama", com  "Dona noble", "Dona elegant, de comportament i llenguatge distingit"; òbviament no replega aquesta a què ens referim. Enguany -i no sé des de quan- no n'hi ha. Qui eren? Normalment un grup d'amigues o conegudes d'una edat semblant. Què feien? Res. No organitzaven cap festa, només eixien a lluir-se en tots els actes de les festes: cercaviles, misses, processons, cavalcada, Calderes... Sé que és difícil d'entendre, però jo vaig ser dama fa 37 anys i tinc uns records fantàstics, ho passàrem tan bé...! Nosaltres i un altre "col·lectiu" que quasi oblide, el dels Damos, els nostres acompanyants; masculins, clar. 
Des de fa un temps, tenim grup de whatsapp, clar, i hem llançat una convocatòria per a avui, que a la fi no ha tingut massa èxit. Però les que ens hem reunit a sopar ho hem passat molt bé, i la corda no s'acaba...
La Terraza del Fraile. Vicent Lladró, 12. Almàssera - 963 298 163
Hi ha una terrassa fabulosa (l'antic corral i escorxador de la carnisseria de M.Carmen i Lorenzo), paret per paret amb l'església, ambientada amb el so de les campanes.

Comencem amb unes cervesetes, Amstel.
Unes creïlles braves molt acceptables, ben fregidetes, amb allioli i pebre-roig.


I compartim un entrepà Brascada (vedella, pernil i ceba; 4,50 €) i un Pradi (salmó fumat, crema de formatge fresc, tomaca, encisam, oli amb herbes; 5 €). [No tinc foto]
I cafés o infusions.
Una vetlada extraordinària.
------------------------------

No vos fa ràbia sentir allò del "almuerzo de trabajo" per a referir-se al dinar? Quan jo anava a escola l'hora de l'esmorzar era molt important: el descans, l'entrepà que m'havia preparat ma mare, la xarradeta amb les companyes... A la facultat, el pas pel bar era fonamental; i quan estudiàvem a casa, la paradeta per a menjar-nos l'entrepà de truita de creïlla que ens feien les mares mentre véiem Dinastia a la tele era un moment sagrat. 
I ara no és menys important; m'encanta l'hora de l'esmorzar; la necessite quan treballe i la disfrute molt en estiu cara a la mar, amb pa torrat amb oli i sal i un talladet.
Al poble l'esmorzar era cosa d'hòmens, compartint taula, amb les olives, els cacaus i els tramussos; el vi amb el sifó o amb la llimonà, o la cevesa; el carajillo... I sempre em ve al cap el femater -parle de quan no hi havia contenidors ni bosses negres i es replegava el fem dels poals, porta a porta-, que deixava el carro a la porta del bar i hi entrava tranquil·lament a esmorzar. #PersonatgesDePoble
Afortunadament, les dones també esmorzen. Ma mare té dos dies especials: el dimecres, que hi ha mercat, i el dissabte; amb les amigues. La resta de la setmana, amb la família veïna, sense eixir al carrer -viuen en la mateixa escala-.

Amstel, amb l'espenteta de Paco Alonso, creà en 2015 els Premis Cacau d'Or en reconeixement a l'esmorzar valencià. En l'última edició de 2018 els guanyadors foren el Bar Avenida (el Bombo), de Xeraco; El Pastoret, de Nàquera; i  Chaparral, de Serra. (Guia Hedonista)

"Los templos del esmorzaret valencià":
El racó de la Vega, Xàtiva
Bodega La Pascuala (Dr Lluch, 297)
Bar Alhambra (Calixt III, 8. Guia Hedonista)
Bodega La Peseta (Crist del Grau, 3)
Bar Ana III (Lebon, 3)
Super Gourmet Bar Mercado Central
Bar Avenida (Av. Balears)
Bar Marvi (Sants Just i Pastor, 14)
Casa Cent Duros, Borbotó
Les Tendes, Almàssera
Cerveseria San Francisco (Av. Doctor Waksman , 33)
Bar J.H. (Camí de Montcada, 129; Comte Trenor, 4)
Mercat de la Reina (plaça de la Reina, 19)
Bar La Ola (Eugenia Viñes, 171)

AlmorzarEnValencia.com: El Kapricho, Bodeguita de Juancar, La Pérgola, Café Mercado Jerusalén, Puerta del Mar, Central Bar, Eras Bar, Bar Rojas Clemente, La Piulà, Bocatas en la red,

La ruta dels esmorzars (facebook)

dimecres, 28 d'agost

Dr Lluch*, 299 - El Cabanyal - 963 713 814
Horari: de 9 a 15,30 h

No he arribat a conéixer el local antic de La Pascuala, un dels "temples" de l'esmorzaret (jo mai ho havia sentit en diminutiu) valencià, però he intentat anar alguna vegada al nou i sempre hi havia massa gent -molt de turista, poc de treballador-. Avui no ho teníem previst, però hi hem anat en un pensat-i-fet.
Triem taula a la terrassa -vorera-. Sense preguntar, et posen a taula els cacaus i les olives; després et deixen la carta.

Hi ha algunes tapes (calamars, clòtxines, esgarradet, salpicó...), però no considerem l'opció. També es poden demanar alguns arrossos o guisats per encàrrec.
Tots els entrepans valen el mateix: sencer amb beguda, sense café, 7,47 €; mig, 5,86 € (preu per persona; no val a partir-ne un sencer entre dues persones; els entrepans, dins, 6,20 € i 3,10 €)
Jj, seguint una recomanació, demana mig Susan (carn de cavall, pernil a la planxa i ceba) i jo, mig Clàssic (truita de creïlla, tomaca i formatge)

Total: 5,86 € x 2
Bona relació quantitat-preu. Lloc sense encant.

Alguna de les diferents xiques que ens atenen parla valencià.

A la porta hi ha asseguts tres hòmens que no estan esmorzant, només "raonen"; parlen valencià, amb bona cosa de frases fetes, i saben de tot, clar. Potser són part de l'attrezzo?

La Pascuala (ValenciaBonita)
Verema/Abreunvinito
----------------------------
*El carrer està dedicat, des de 1917, al metge Vicente Lluch Lliso (1849 – 1890), per la seua actuació durant l'epidèmia de còlera als poblats marítims l'any 1885. Abans, des de 1871, havia estat el carrer Davant la Mar (CallesYPlazasDeValencia).

--------------------
divendres, 30 d'agost
Avui ha acabat el curs d'aiguagim de l'estiu; jo m'hi vaig incorporar l'any passat i no conec massa gent, per això no m'havia apuntat a l'esmorzar d'acomiadament; però a última hora no he sabut dir que no. Menú concertat al bar de PuigVal (6 €): olives i cacaus;

entrepà de truita de creïlla (molt acceptable), de llom o de tonyina;

aigua, cervesa, refresc o vi amb gasosa; café o infusió.
Tota una experiència. Hem obtingut medalla i tot.

--------------------
dissabte, 26 d'octubre de 2019
De nou al La terraza del Fraile, d'Almàssera. Hem quedat per fer un mosset abans d'anar al concert d'ACME ROCK (ROCK CITY, Almàssera).

Local de gom a gom (per això el servei serà un poc lent). Fa bona temperatura per a estar a la terrassa.
Avui, mig entrepà de la Casa (pit de pollastre, ceba, pimentó, cansalada viada i ou), braves (dues mitges racions seguint el consell de Maribel: perquè aguanten millor la calor i l'allioli es distribuïsca millor; però en les han servides en platerets en comptes de cassoletes de fang) i una cervesa (Amstel).
Total: 4,80 € x 4

No parlen valencià.
-----------------
divendres, 31 d'octubre


Com sempre, com cada aniversari, ens veiem al Gurugú (Plaça Major, 9. Meliana - 961 495 377).
Pensàvem que hi hauria gent disfressada de halouín, però està tot molt tranquil.
Una cerveseta (Estrella galicia), amb el detall d'uns cacauets.
Jo abans demanava ensalada, però ja fa unes quantes convocatòries que m'he passat a l'entrepà. En aquesta ocasió, el Gurugú (pimentó, albergínia i ceba torrades, mozzarella, oli d'oliva i all; 6,50 €; boníssim; els altres entrepans són una Brascada -com sempre- i un Salao -amb salmó-).
Un tallat (o café o infusió). Avui no ens animem amb la misteleta.

Total: 9,30 € x 3

Parlen valencià.