diumenge, 17 de desembre del 2017

SpecialK al Tossal

dissabte, 16 de desembre del 2017

Després dels encerts d'altres anys, on anirem enguany a celebrar la SpecialK? Repetim? Provem algun altre lloc? Sense que hi haja consens, decidim parlar amb Luca, del Celler del Tossal (Quart, 2. El Carme - 963 915 913). Trenquem la vidriola de l'any i acordem un menú de 120 € (dinar -amb pa, aigua i café- i vins. Llàstima que compartirem amb una altra taula més nombrosa el celler que conté les restes de l'aqüeducte romà de la ciutat (valenciabonita, lavalenciainsolita). [tossal: puig, pujol, muntitjó, putget, altell, turó]


Mentre anem arribant, se'ns ofereix un detall de benvinguda. Jo no en volia, però...


Mançanilla Passada Blanquito
Palomino fino
15% vol.
Callejuela. Sanlúcar de Barrameda
(Aprox. 19 €)

No massa potent, però elegant.




Amb unes olivetes

I comença l'espectacle amb l'aperitiu del xef
Ortiga de mar en tempura. Fantàstica (en lloc de l'Ostra Belle Huitre que hi havia en principi al menú)


(Hi haurà un altre canvi motivat per "la naturalesa del vi": en comptes del Caputxino de remolatxa amb còdium tindrem uns formatges)


Jacques Lassaigne La colline inspirée Blanc de Blancs. Extra Brut. AOC Champagne
Chardonnay
12% vol.
Jacques Lassaigne. Montgueux. Xampanya-Ardenes, Aube, Troyes
(Aprox. 59 - 78,90 €)

Molt de forn, molla de pa, croissant... Acidesa intensa, no cítrica. Delicat, elegant. Ens agrada molt.









Ensalada de moluscos amb cítrics, sopa d'atmela i tirabecs. Deliciosa



Les Nourrissons 2014 AOC Vin de France
Vi natural
80% Chenin, 20% Verdelot
12% vol.
Stéphane Bernaudeau. Martigné-Briand. Maine i Loira
(Aprox. 32-35 €)

Fruita blanca, albercoc, codonyat... Mineralitat destacada. Boníssim.










És impressionant la diversitat de copes -ens informen sobre les marques, però no les recorde- i la vaixella en el servei de taula.

Sépia a la planxa amb humus de tinta, caldo de pernil Maldonado i salicòrnia. Entusiasma a tots (a mi se'm perd la sépia amb el sabor del pernil).



Domaine de Montbourgeau L’Etoile Savagnin 2011  AOC Jura
Savagnin
Domaine de Montbourgeau. L'Étoile. Jura. Borgonya-Franc-Comtat
(Vin du Jura)
(Madrose)

(Aprox 30 €)

En nas, paregut a un dels nostres vins sota vel de flor. En boca, diferent. Entrada andalusa (salina) i final francés. Poma verda, pastisseria, mineral...








Porro a la brasa amb sobrassada de porc negre mallorquí i formate comté



Clos des Rosiers 2011 Morey-Saint-Denis AOC
Pinot Noir
12,5% vol.
Domaine Chantal Remy. Morey-Saint-Denis. Costa d'Or. Borgonya - Franc Comtat.
(Aprox 76-91 €)

Vinya jove. Hi falta complexitat.










Lluç de palangre a la marinera amb fesols. Espectacular, amb el punt saladet del guisat.



Chambeyron L’Angeline 2015 AOC Côte-Rôtie
Sirà
18 mesos en roure francés
13,5% vol.
Domaine Chambeyron. Ampuis. Roine. Alvèrnia-Roine-Alps.
(Aprox. 30-33 €)

Fruita madura, flors, espècies, cassís... Llépol.










Luigi Cecchi  Brunello di Montalcino 1986 AOC Brunello di Montalcino
Sangiovese
Cecchi. Castellina in Chianti. Siena, Toscana. Itàlia
(Una raresa que arriba als 210 €; 2l 2011 val aprox. 40 €)

Els italians ens ho posen difícil...










Presa de porc ibèric amb creïlles, ceba tendra i humus/mostassa de tramussos



Diego ens fa un regal impressionant: dues botelles de
Campo-Viejo 1970 DOCa La Rioja
80% Tempranillo, 20% Garnacha, Mazuelo i Graciano
30 mesos en roure
12,5% vol.
Campo Viejo. Logronyo, La Rioja
Un luxe que no sé apreciar. Però està clar que encara té coses a dir tot i ser un vellet de 47 anys.



En entrar ja ens havien advertit que l'amontillado era molt valent, i per això es decideix afegir al menú una degustació de formatges: Patamulo (Valladolid; ovella),  Hoya de la Iglesia (Requena; cabra), Zamorano añejo (ovella), Stilton (Anglaterra; vaca)



Amontillado Terán Salvaje. Xerés

Salvatge de veritat. Mésquepotent, intens. Fruita seca en caixa de fusta.








Postres: carabassa, nous de macadàmia, xocolate blanc i café



Kaldatzfiñ 2012 Txacolí dolç de Getaria
Mahats Berantiarra Vendimia tardía
Kaldatzfiñ.
Iñaki Ortegui
Aprox 75 €

Interessant. Poma dolça.





Cennatoio Uvae Vin Santo del Chianti Classico 1995, Toscana
Malvasia, Trebbiano
Cennatoio

Sec i dolç alhora. Panses, figues, albercocs, frita seca...








Quatre hores llargues de festival. Gràcies, Luca. Salut, amics.

Abreunvinito / Verema

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Lo mejor de todo: la compañía.
La vida es algo que discurre entre momentos como éstos.
Brindo por un mejor 2018.

Almàssera ha dit...

I tant! Salut, amic!