divendres, 15 de desembre del 2017

Santa Llúcia a la sequieta

dimecres, 13 de desembre
Per Santa Llúcia, un pas de puça,
Per Nadal un pas de pardal,
Per Sant Esteve, un pas de llebre
Per Any Nou, un pas de bou,
Per Reis, ase és qui no ho coneix
Per Sant Anton, una passa de porc

Aquesta dita popular entra en certa contradicció, ja que el dia continuarà escurçant-se de forma efectiva fins al solstici d'hivern, el 21 de desembre. L'explicació del perquè d'aquest refrany pot estar relacionada amb l'antic calendari julià, vigent fins que es va dur a terme la reforma gregoriana el 1582; en aquella època el solstici d'hivern es produïa una mica abans de Santa Llúcia, cap a l'11 o 12 de desembre. També llig que a la nostra latitud la vesprada es comença a allargar al voltant del 7 de desembre, unes dues setmanes abans del dia més curt (al matí, en canvi, encara es va fent de dia cada cop més tard gairebé fins a Reis).  (ara.cat, ara.cat2)

Diu la tradició que avui s'ha de posar el betlem, i decorar la casa, i cremar el visc de l'any passat per posar-ne de nou. Vinga, comencem

Ací (pan y rosas) trobareu un article preciós sobre el record del fred de les cases antigues de la infantesa i la llum de foc. I també com es fa una corona de Santa Llúcia -de la qual jo no havia sentit parlar-.

"Romanç de Santa Llúcia"

Santa Llúcia, Llúcia de Siracusa (Sicília), va ser màrtir, però hi ha diferents llegendes sobre com li arrancaren o s'arrancà els ulls; és la patrona dels cecs, els oftalmòlegs, les modistes... El seu nom significa "la que porta llum". Que Santa Llúcia ens conserve la vista.

En les regions italianes del Trentino, Friül, Emília, Lombardia i Vèneto, aquesta nit, la santa viatja en ase i de matinada deixa regals als xiquets, i diuen que si algun d'ells l'espera despert ella s'enfadarà i li tirarà cendra als ulls.

A Barcelona se celebra la Fira de Santa Llúcia i, a València, la Tabalà.


A Suècia, Noruega, Finlàndia i Dinamarca també se celebra d'una forma molt especial.


----------------------

Tot i que el dia era clar, quan hem eixit a dinar el sol ha desaparegut i s'ha convertit en un dia gris, fa fred i avui les avaluacions acabaran a més de les set... Va, siguem positives, anem a dinar a La Sequieta (Camí Vell de Torrent, 28, Alaquàs - 961 500 0 27).

El restaurant està prop del parc de la Sequieta (i de l'IES Dr Faustí Barberà). La séquia que passa per sota del nucli urbà d'Alaquàs, però per l'altre costat del parc, és la de Benàger i Faitanar; no sé si el diminutiu fa referència a algun braç de la séquia.

Al restaurant hi ha diversos menús. Nosaltres triem el "Gastro-Tapes", de 14,90 € (inclou una beguda, pa, postres, café):

Detall

Tot i que hem de tornar a treballar, demanem una copeta de vi.

Pirineos Roble 2015 DO Somontano
Merlot i Sirà
4 mesos en bóta seminova de roure francés i americà
14% vol.
Bodega Pirineos (Barbadillo). Barbastre
(Aprox. 5,75-6€ botella)
+ copa 2,50 €



- Ensalada amb albergínia a la flama i cavalla en escabetx.


- Bunyol de bacallà amb allioli


- Fideus fins mariners

Tot està boníssim.

- Postres. Gelat de mandarina o llesca en ou caramel·litzada


- Café i infusió

Total: 16,15 € x 2

No parlen valencià