dimarts, 26 de juliol de 2016

"Mestre i ponent...": camins poc dubtosos

dijous, 21 de juliol del 2016
El cierzo. Mossén Fenollar, 2-4. Patraix-Jesús - 963 423 267

Nou encontre habitual de "cercers" i, com ja és habitual, ens donen la benvinguda amb el detall de les papes amb pernil, encara que aquesta vegada no arribe a demanar vermut.

No sé qui i quan es posà el nom del restaurant, però és clar que Luis Rubio -que, per cert, avui no ha eixit a saludar-nos- és ben aragonés (mañico).
El mestral (serè o cerç) és el vent procedent del nord-oest; és un vent sec i violent temut pels agricultors i mariners. A Aragó, la Ribera de Navarra i La Rioja li diuen cierzo, és fresc i sec, originat en la vall de l'Ebre a causa de la diferència de pressió entre la mar Cantàbrica i la Mediterrània (quan es formen anticicló i borrasca) .

Escrivia March:
Veles e vents han mos desigs complir
faent camins dubtosos per la mar.
Mestre i ponent contra d’ells veig armar:
xaloc, llevant los deuen subvenir
ab llurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
que en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn.

Però aquest camí ja el coneixem, pocs dubtes... Encara que amb el vi sí que triarem, justetament, el que falta.

´
Belondrade Quinta Apolonia 2014 VT Castella-Lleó
100 % verdejo
13,5 % vol.
Belondrade. La Seca, Sòria
Enòloga: Marta Baquerizo
(Aprox. 13,15 € Vinissimus)

Fruita de pinyol, herba, cítric, bona acidesa.



Compartim al centre:
- Croquetes de polp i gambetes. Saboroses


- Calamar a la planxa amb ceba caramel·litzada i maionesa de julivert


- Cocotxes de bacallà a la brasa amb salsa de pebrots del piquillo i pebrots de Padron


- Pebrots del piquillo farcits de perdiu escabetxada


Tot amb un pa d'oli fantàstic.


Perrier-Jouët Blason Rosé  AOC Champagne
50 % Pinot Noir, 25 % Pinot Meunier, 25 % Chardonnay
12 % vol.
Perrier-Jouët. Épernay, Marne, Xampanya-Ardenes
(Aprox. 47,50 € Vinissimus; però ens diuen que han baixat el preu)

Fruita madura, aromes dolces però no està dolç; molt saborós i elegant




Plats principals. Avui no triem el tradicional arròs, cadascú es demanarà el seu peixet:
Bacallà confitat amb pil-pil, amb ous d'areng i de truita
Tonyina a la barbacoa
- Lluç amb crosta de gremolata (julivert, all, llima ratllada...), ceba caramel·litzada i tomaca. Un puntet salat, però molt bo.

Postres:

Fruita natural (cireres i mango) i canutet d'orxata.

Cafés. Declinem l'oferta del Marina Espumante

[No sé el preu]

Verema/Abreunvinito

No parlen valencià.