dilluns, 4 de gener de 2016

Nadal blau

Nit de Nadal del 2015. Foios

Per què "blau"? No és perquè hem estat amb la família reial, ni perquè ens hem passat al costat fosc del panorama polític espanyol, ni és perquè estem tristos... és que la nit de Nadal ens hem trobat amb aquesta decoració

No ens ha tocat la loteria i seguim jugant-hi avui, però el Vega Sicília Único Reserva Especial ha passat a una altra vida, que no millor, i hem de recórrer a la segona opció:


Veuve Clicquot Brut AOC Champagne
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
12 % vol
Maison Clicquot. Réims

(Aprox. 25-35 €)

clàssic.



Comencem amb unes ostres i uns caragols punxencs (Bolinus brandaris; corn amb pues, cornet amb pues, cargol punxenc, caragol punxent, cargol de vera; cañadilla o cañaílla) del mercat de Russafa; menudets, però bons.

- vieires (Pectinidae; petxines) amb un toc fluixet de foc; amb opció de crema de rave picant casolana i soia

- Bloody Mary (mai millor dit)

Torrades, amb tres tipus de pa diferent:

- daus de gelatina de carxofa amb tòfona negra. Espectacular combinació.

- sardina marinada

- cecina sobre crema de torró



Ladoucette Pouilly-Fumé Baron de L 2002  AOC Pouilly-Fumé. Vall del Loira
Sauvignon Blanc
12,5 % vol
Domaine de Ladoucette. Pouilly-sur-Loire
(Aprox. 53-70 €)
Color daurat pàl·lid amb reflexos verds. Nas delicat, amb fruita blanca, cera d'abelles, herba, vainilla i pedra. Ric en boca, amb fruita, mineral... llarg.
Verema
- Tartar de tonyina amb ous de guatla trufats


- Polp amb ceba caramel·litzada, creïlla cruixent i puré de creïlla morada. Art al plat, fantàstic a la boca.


Tantum Ergo Vintage 2008 Brut Nature  DO Cava
60 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir
12 % vol.
Bodegas Hispano-Suizas. Requena
39 € Celler

Raret, raret. Complex. Flors, forn, mineral, amarg...
Verema



- Gambes de Dénia i gambots


- L'allipebre d'anguiles tradicional de la mamma. Per què els ix sempre tot tan bo, a les mammes? Molt d'amor, sí.


Félix Callejo 2005 DO Ribera del Duero
100 % tinto fino
15 mesos en bóta de roure francés Allier
14 % vol.
Bodegas Félix Callejo.
José Félix Callejo
Aprox. 77- 84 €

Fruita madura, espècies, tinta xinesa... Bo


I el plat principal, pollastró amb tòfona negra de Sarrión; també, opcional, ceba i poma quasi caramel·litzades.

I no sabem com, però ens hem deixat les postres a casa, sí, el tradicional panettone de Torreblanca. I és tota una catàtrofe, perquè no tenen res a casa per a substituir-lo...




Café, tertúlia i un poquet de palo cortado
Apóstoles Palo Cortado VORS DO Xerés
87 % Palomino, 13 % Pedro Ximénez
20 % vol.
Tío Pepe. González-Byass. Jerez de la Frontera
(Aprox. 55 €)



Dia de Nadal. Almàssera
Poquet de temps per a refer-nos i tornem a començar.
Enguany Conxeta torna a fer el putxero de Nadal al corral, amb llenya, com Micalet. I tenim un membre nou, Quela, que voreu a la foto com s'ha adaptat a la família.

Al foc, la carn i la verdura

Després es trau el caldo de l'olla

I s'hi posa l'arròs i els ouets de gallina (són ous sense clara ni closca; a casa sempre els hem menjat per Nadal). senzill i espectacular alhora.


Per al cava, tot i que n'hi ha dos, un català i un valencià, no hi ha polèmica: ens bevem el català


Anna de Codorniu  DO Cava
70 % Chardonnay, 15 % Parellada, 15 % Macabeu, Xarel·lo
11,5 % -12 % vol.
Anna de Codorniu. Sant Sadurní d'Anoia
(Aprox. 8 €)

Acompanya bé l'arròs, però diu poc.
Verema


A continuació se'escudella tota la carn i la verdura:
cigrons, xirivia, nap, carlotes, penques (card), col llombarda, creïlles, moniato
gallina, pollastre, cansalada, pilotes , garreta de vedella, ossos de vedella (os amb moll “tuétano”, del genoll, costella…), botifarra de Nadal...


Ramón Bilbao 2008 Doc Rioja
90% Tempranillo, 10% Mazuelo i Graciano
20 mesos en bóta de roure americà
14º
Ramón Bilbao. Haro, La Rioja.
Enòleg: Santos Calahorra
Aprox. 11-12 €
Clàssic. Agradable de beure.



Arzuaga Crianza 2004  DO Ribera del Duero
90 % tempranillo; cabernet i merlot
16 mesos en bóta de roure americà i francés
13,% % vol.
Bodegas Arzuaga Navarro. Quintanilla de Onésimo, Valladolid
(Aprox. 14-15 €)
Verema



Alguns, no ens podem resistir a collir la taronja de l'arbre. Enguany no hi ha pinya natural.
Café, pastissets de moniato, encarats, fruites seques...

Els jocs, aquesta vegada, tenen a Quela com a protagonista. I la iaia s'entesta a fer fotos a les nétes amb els vestits de judo dels pares. A veure qui li diu que no!

N'hi falten molts, però en parlem... són bons records. M'agradaria recuperar el cerimonial de les estrenes... era tan divertit!

Segon dia de Nadal. Foios

I comencem com acabàrem. No sé si el palo cortado és un vi per a l'aperitiu, però a mi m'agrada.

A Catalunya avui es mengen els canelons; ací no en fem, però dinarem el que sobrà despús-ahir, encara que amb alguna variació i tan ben presentat que sembla diferent.


Polp, sardina marinada amb tomaquetes, formatges, espàrrecs, cecina, ensalada d'algues, anguiles, pollastró...

Tribaut Schloesser Brut Premier Cru AOC Champagne
60% Pinot Noir - 20% Chardonnay - 20% Pinot Meunier
12,25 % vol.
Tribaut. Romery
Aprox. 25-27 €






Finca Terrerazo 2006  DOP El Terrerazo
70 % Boval, 20 % Tempranillo i 10 % Cabernet Sauvignon
14,5 % vol.
Bodega Mustiguillo. Utiel
Aprox. 24 €

Gran vi.




I avui sí, avui portem el panettone de Torreblanca (gianduja, xoccolate, taronja confitada i avellanes).


dissabte, 16 de gener del 2016
El tercer dia de Nadal se'n va un poquet lluny, però el que importa és celebrar-lo.
Enguany vénen els xufers a casa i i li torna a tocar el torn al nou paeller, pobre, que avui ha hagut de patir molt amb el fum, perquè l'aire estava capriciós. Menudes paradetes no muntava Micalet per a protegir el foc...!
Cava (Pago de Tharsys), vi negre (Solar de Samaniego Cabeza de Cuba 2009), aigua, refrescos...
Unes ensalades, un poquet de llonganisseta i formatge, les ametles de Titaigües i les cacaues de l'horta, i la paella.

Pinya, taronja i plàtan per a les postres; torrons, massapà i braç de gitano. Café, tertúlia i jocs infantils. Què més podem demanar.