diumenge, 17 de gener del 2016

El vi al simposi

dijous 14 i divendres 15 de gener del 2016

Un simposi és una reunió de professionals, d'investigadors i d'altres experts d'una mateixa àrea per a discutir i estudiar qüestions relacionades amb la seua activitat.
Una de les accepcions de "discutir" és "analitzar (una qüestió) detingudament des de distints punts de vista per a arribar a una conclusió."

No sé si és això el que hem fet al II Simposi sobre la lectura, el llibre, les biblioteques i l'escola..., però sí, hi ha hagut propostes interessant per a arribar a un Pla de Lectura que incloga totes les disciplines i sectors, no sols l'ensenyament (institucions, editorials, llibreries, escriptors, biblioteques, mitjans de comunicació...).

El que m'ha resultat curiós ha estat descobrir la relació vi-simposi. Encara que no, no n'hem begut gens (ens han posat café, infusions, croissantets...)


El sympósion (tradicionalment traduït per «banquet», «reunió de bevedors »), era un dels entreteniments preferits dels grecs, reservat als homes. La primera part estava consagrada al menjar i la segona a la beguda, encara que també hi havia vi en la primera, sempre barrejat amb aigua. Després es discutia o es jugava a diversos jocs de taula, que s'amenitzaven amb música, balls, acrobàcies...
El banquet propicià una literatura de gènere: El Banquet de Plató, El Banquet de Xenofont, Converses de sobretaula de Plutarc o el Banquet dels sofistes d'Ateneu.
La cerimònia del Simposi passà a formar pare dels usos i costums dels romans d'origen patrici.
historiaclasica
vikipèdia
wikipedia