dilluns, 18 de gener del 2016

Allarguem Nadal.

diumenge, 17 de gener del 2016. Sant Antoni del Porquet

Un bon dia, el nostre gran xef va dir que tenia pensades tantes maneres diferents de presentar el putxero de Nadal que no ens les acabaríem mai. I ara, clar, cada any li'n demanem una de nova.
Anit, en tornar a casa després d'una excel·lent kata de vins i un bon sopar, Javi començava a coure la carn per al putxero de l'endemà -avui-, i ens va enviar una foto amb aquest bodegó.


A casa encara queden mostres de decoració nadalenca -el pobre arbre, com un noble barroc, aguaita digne des de la terrassa-, perquè sí, encara que ja hagen passat les festes, anem a disfrutar d'un bon putxero de Nadal.
Quant d'art hi ha en aquesta casa!


Mentre anem arribant, comencem amb un aperitiu


- Paté de fetgets de capó amb cruixents de pa artesans

Campogrande 2014 DOC dell'Umbria Orvieto
Procanico i Grechetto
Santa Cristina 1946. Cortona, Arezzo, Toscana
Aprox. 8,90 €

En nas, em recorda masa una aigua de colònia; en boca, millor; herba, fresc.

Verema

Cucú (cantaba la rana) 2014  VT Castella-Lleó
100 % verdejo
50 %  8 mesos en bóta de roure francés
13 % vol.
Barco del Corneta. La Seca, Valladolid
Enòloga: Beatriz Herranz Sanz
Aprox. 8,80 €

Ni pel color, ni pel nas, ni per la boca... diria jo que és un verdejo. Fruita blanca, herba, mineral... Interessant.

- Crema de nap i moniato amb curri. Lleugera i saborosa alhora. Deliciosa.


Mira que ens ha preparat plats en aquesta vida, però sempre és capaç de sorprendre'ns aquest home...

- Carxofes de putxero, amb cansalada virada



Juan Gil 12 meses 2010 Magnum DO Jumilla
Monastrell
15 % vol.
12 mesos en bóta de roure francés
Bodegas Juan Gil. Jumilla
Bartolomé Abellán
(Aprox. 22, 50 €)




- Arròs de Nadal amb oueretes i dim sum de pilota. El brou és sublim, sense greix però amb molt de sabor, "elegant" diuen alguns. Mésqueboníssim.


- Pollastre, pilota, cansalada, botifarra de Nadal, cigrons, creïlla, moniato, carlota, col de cabdell, cardet (i sempre ens ve la mateixa pregunta: per què ací no tenim una paraula semblant al "compango" asturià per a les faves?)


Pa artesà acabadet de coure al forn de casa



Cuvée Cecilia 2013 DO Manchuela
Vi dolç
Sirà, monastrell
Finca Sandoval. Ledaña, Cuenca
(Aprox. 18,30 € 0,5 l)






- Taronges preparades amb iogurt casolà i sucre negre



Veuve Pelletier Brut Champagne AOC
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
12,5 % vol.
(Aprox 10-18 €)







Ja que estem amb el tema de les variacions, alguns s'atreveixen amb una versió del Kir Royal
[El Kir Royal és un còctel francès, que s'acostuma a prendre com un aperitiu, amb una part de cassís al fons d'una copa i nou parts de xampany o cava; el Kir tradicional es prepara emprant vi blanc. El nom d'aquesta beguda prové del canonge Félix Kir, alcalde de Dijon entre 1945 i 1968.]

- I per primera vegada en la història, prepararà les pilotes dolces que preparava sa mare i la mare de sa mare... (ametla, pa ratllat, sagí, corfa de llima, sucre, ou), amb un toc personal: sucre de llustre per damunt. Com si les haguera fet tota la vida.


Un luxe. Gràcies, mante.