diumenge, 17 de maig del 2015

minxo valler

diumenge, 10 de maig del 2015
Jo coneixia un poc la Vall de Gallinera, però des que conec Carmeta, que la viu amb tanta passió, sembla que jo també hi tinga algun vincle. Aquesta vall està a l'interior de la Marina, travessada pel riu (o rambla) Gallinera i és espectacular quan els cirerers estan en flor o quan les cireres ja estan ben rogetes. La formen vuit pobles (encara que és un únic terme municipal): Benirrama, Benialí, Benitaia, Benissivà, la Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili. Un dels elements més emblemàtics o representatius de la vall és la penya Foradà (737 m),

wikimedia
però mai hi he pujat, i avui tampoc serà el dia, que es tracta de fer una ruta (amb la colla de Revolta) pels sis municipis principals.
A la vall hi ha mostres d'art rupestre, jaciments de l'edat de bronze, poblats ibèrics, alguna resta romana i moltíssimes de l'època islàmica (castells, torres, cases...); l'expulsió dels moriscos del 1609 deixà deserta la vall, que va ser repoblada amb famílies mallorquines. El botànic Cavanilles va visitar la vall (1797) i va escriure sobre ella a les seus Observaciones sobre la Historia Natural...


En plena Guerra Civil s'hi van emetre bitllets


I supose que recordareu aquell anunci del Fairy i la gran paella de Villarriba i Villabajo... es va gravar ací, entre Benitaia i Benissivà.

A la Carroja, aquest diumenge trobem el Mercat de la Foradà, amb productes de proximitat (oli, cireres, pastissos, cerveses, olives...), musiqueta i molt bon ambient. També hi ha artesania, llibres...

Un element que m'agrada dels pobles és el llavaor (alguns d'ells sense coberta). S'hi deuen haver contat tantes històries... i són tan fotogènics!

porahinoes
Dinem a Benissivà, al bar la Placeta, unes picadetes (ensalades, palets de marisc amb maionesa, mandonguilles d'abadejo, faves bullides, llesques de pa amb carn) i uns minxos.


Els minxos (Vall de Gallinera) o coques de dacsa, coques a la "calfó" (la Safor: Oliva, Ròtova...), "de ploure", escaldades (la marina: el Verger, Pego...)... són unes coques redones i planes que es fan amb farina de dacsa (mesclada amb farina de forment), aigua, oli i sal. En un plateret a banda, per tal de farcir-les, se serveix ou amb tonyina, anxoves, gambetes amb ceba o amb bledes...


"Les coques de dacsa", Vicent Marqués
Per a les postres, cireres i pastissos casolans de formatge, xocolate i carlota.



Per a beure, aigua, molta cervesa i vi. Cafés, infusions i mistel·la.
Total: 14 € persona.

Parlen valencià.

Espere poder anar promptet (en passar l'estiu) a la Foradà.

I acabe l'article amb molt de pesar: hi ha hagut un gran incendi a Pego, la Vall d'Ebo, Atzúbia, la Vall de Gallinera... Dramàtic. I alguns polítics fent-se fotos...