dissabte, 21 de març de 2015

Sant Josep 15

dijous, 19 de març del 2015

Hi ha alguna cosa més fallera que la fabada? I tant que no, que damunt fa un dia ben lleig tot i que la primavera està si cau no cau...
No hem celebrat mai el dia del Pare -encara que sempre hi hagut regalet-. Els pares feien la ruta de Pepes i Pepites: Almàssera, Meliana, València, Picassent... fins que es cansaren i començaren a vindre a dinar amb el nostre JJosé. Un any fou dalt de l'Ateneu de la plaça de l'Ajuntament i tinguérem una panoràmica de la mascletà inoblidable. Els altres fou a casa, escoltant les últimes disparaes de Russafa. Avui semblava que no estava, però no ha pogut evitar dir la seua sobre les fabades...

Mentre la gent afronta la inhòspita realitat fallera i intenta arribar a casa, nosaltres comencem amb una empanada asturiana i un vinet sorprenent:

Sant Jeroni 2008  DOQ Priorat
50% Pedro Ximénez, 20% Garnatxa Tinta, 10% de Garnatxa Blanca, 10% Viognier, 10% Roussanne
4 mesos en bóta de roure francés
14,3 % vol
Celler de l'abadia / Celler Mas Basté. Gratallops, Tarragona
(Aprox. 14 €)

Ben curiós. Herba, ametla, flors, mineral... Molt interessant.
Verema


I ja quan estan tots a taula enllestim un plat de gambes i un de gambetes. I arriba de nou la polèmica: gamba - quisquilla - camarón són el mateix animal? Les gambes són roges (o rosades, a la wikipèdia; Aristeus Antennatus), de Palamós (segons ma mare haurien d'haver sigut de Dénia o Borriana). Ens agraden més bullides o torrades? Jj les bull 20 segons i les passa a aigua salada amb gel, i clar, no hi ha ovació. A mi, m'agraden molt.


Els altres crustacis (Caridea, Palaemon, Crangon...) són molt més menudets; també es couen poc de temps.

Ensalada de tomaca valenciana amb ventresca de tonyina.


Cuvée Spéciale Les Chétillons 2006  Blanc de Blancs Grand Cru Champagne AOC
Chardonnay
12 % vol
Pierre Péters. Le Mesnil sur Oger
(Aprox. 65 €)

Flor blanca, ametla, forn, rent, mineral... Molt saborós i elegant.I arriben les primere fabes -de Llanes-, con almejes i oli de julivert. .
Moisés 2008 DO Toro
Tinta Toro
18 mesos en bóta nova de roure francés
15 % vol.
Heredad de Urueña. Urueña, Valladolid
Enòleg: Jesús Herranz Ruano
(Aprox. 26-30 €)

Fruita negra madura, torrats, espècies, lactis, regaléssia, café... BoI el segon plat de fabes, amb el seu compango: xoriço, botifarra, lacón (braó de porc) i cansalada.


I més polèmica: quines estan més bones? El sector foier aplaudeix aquestes; el rabós, les marineres (tot i que pensem que Micalet hauria preferit les de carn).

Per a acabar el dinar faller, ara sí, uns bunyolets del Contraste (se m'ha oblidat la foto) acabats de fer, esponjosos i boníssims,
i una copeta de Noé.

Noé   DO Xerès
Pedro Ximénez
30 anys criança solatge
15,5 % vol
Gonzalezz Byass. Jerez de la Frontera
(Aprox. 55-60 €)

Verema