diumenge, 29 de març del 2015

PrimaVIra (2)


No comença bé aquesta primavera, vinga l'aigua i els desastres, tot el dia gris, mals de cap...
Ja ho deia Raimon,
Al meu país la pluja no sap ploure: 
o plou poc o plou massa; 
si plou poc és la sequera, 
si plou massa és la catàstrofe. 
Qui portarà la pluja a escola? 
Qui li dirà com s'ha de ploure? 


dissabte, 21 de març
Parotet 2012 DO València 
75 % mandó, 25 % monastrell?, garnatxa tintera? 
14 mesos en gerra de fang soterrada 
13 % vol. 
Celler del roure. Moixent, València 
Pablo Calatayud Aprox. 
13,40 € 

Sé que és un tòpic molt gastat aquell del "vi viu", però què voleu què us diga? En obrir-lo, difícil, difícil. En tasts posteriors, cada vegada diferent. Molt interessant. Fruita, balsàmic, pebre negre, fumats, mineral, terra... Molt bo. 

Per a acompanyar-lo, un arròs curiós, amb polp. L'arròs integral Nerone (3,85 € 500 g), també anomenat "prohibit" perquè és originari de la Xina i es cultivava per a l'emperador i la cort, ho tinta tot de negre, necessita una cocció de 45-55 minuts; és molt saborós i té una textura agradable.




 diumenge, 22 de març del 2015
Volíem anar al camp a per les últimes tarongetes, però clar, plovent i amb el fang a veure qui s'aventura...
Arribem a dinar i... ecs, arròs caldós. No sé què em passa amb aquest arròs (per si hi ha algú que no siga de l'Horta, ací diem "arròs caldós" al que és com el de la paella però amb caldo), potser algun trauma d'infantesa. Jo sempre he sigut molt menjadora, però el plat d'aquest arròs no s'acabava mai (ja sabeu, "condir més que l'arròs caldós").
Que si "caldo" o "brou"? Jo, aquestes coses, ja no les discutisc, l'arròs caldós de tota la vida m'ha deixat sense energia. Tampoc no m'han agradat mai els "caldos" d'algunes persones (relació excessiva, fins i tot absorbent, però transitoria i variable) i m'han acusat de ser una tia poc caldosa (poc entusiasta i regaladora).
Ja que estem, podríem afegir a la llista "bufar en caldo gelat" (Esforçar-se inútilment / Fer ostentació d'una situació benestant que realment no es posseïx), "gallina vella fa bon caldo" (per a valorar l'experiència de les persones majors), "si no vols caldo, tres tasses" (Forçar a algú a fer una cosa que no vol o que no desitja fer)...
I no puc oblidar-me del grup Arròs caldós, de l'Horta, amb algun membre d'Almàssera (Ricardo Císca, percussió). Ara són Candela Roots, un grup de reggae (llàstima, han perdut la dolçaina de Rosella Antolí).


elracodelbonvi
Cara Nord 2013  DO Conca de Barberà
42 % garnatxa, 38 % syrah i 20 % garrut (monastrell)
6 mesos en bóta de roure francés
13,5 % vol
Celler Cara Nord. Vimbodí-Poblet (sí, al monestir) / El Vilosell, Lleida
Gemma Plaza, Joel Díaz, Tomàs Cusiné
(Aprox. 9,95 € Vinissimus)

Fruita roja, espècies, sotabosc, torrats, licorós. Agradable





Vivanco Reserva 2008  DOC Rioja
90 % tempranillo, 10 % graciano
24 mesos en bóta nova i de segon any de roure francés i americà
14 % vol
Vivanco. Briones, La Rioja
Rafael Vivanco
(Aprox. 13,25 € Vinissimus)

Fusta. No sintonitzem amb aquest vi



xx
graffica.info
Finca El maldito 2012
Boval i un poc de tempranillo, prieto picudo i mencia
14 mesos en bóta nova de roure francés Allier
13,8 % vol.
Bodegas Terra d'Art. Ahillas, Xelva, València.
Juan José i Casandra Martínez Palmero

Sols es fa del millors anys i, de moment, sols hi ha del 2012.
Botella 34 de 220
(Me n'han portat un culet d'un dinar maridat a Gadhus, Rocafort. Gràcies)

Vi molt especial, no és potent però ofereix matisos interessants.

dissabte, 11 d'abril del 2015

Cullerot 2012  DO València
30 % Pedro Ximénez, 30 % verdil, 30 % Chardonnay, 10 % macabeu
13,5 % vol.
Celler del roure. Moixent, València
Pablo Calatayud
(Aprox. 7,50-9,90 €)
(etiqueta de Dani Nebot)
Fruita blanca madura, herba, mineral, terra (fang?). Molt agradable.
Em fa gràcia el que diu Higón: "com diria el gran crític George Clooney, What else?"
Verema

I per a dinar, un arròs amb calamar i caldo de polp fantàstic.


dilluns, 13 d'abril del 2015

Terra d'Uro Finca La rana 2011 Toro
100 % tinta toro
11 mesos en bóta de roure francés
Hacienda Terra d'Uro. Valladolid
Enòlegs: Cristiano Van Zeller i Pipa (Javier) Ortega
(Aprox. 10,20 € Vinissimus)





Secastilla 2010 DO Somontano
Garnatxa
14% vol.
Viñas del Vero. Barbastre, Osca
Enòleg: José Ferrer
(Aprox. 24,70 € Vinissimus)

Fruita roja i negra, espècies, mineral, balsàmic, vainilla; amb caràcter, llèpol.

Virtual Verema (16/12/2014)
Garrofero. "Atrevido adolescente"
Color rojo rubí con ribetes más violáceos, capa media-alta.
Nariz frutal, floral. Macedonia con toques de chocolate ligeramente espaciado.
En boca aparece claramente lo que prometía en nariz, fruta roja madura, adolescencia, intensidad que quizás se queda algo corta Garnacha joven, golosa, adolescente, intensa y ligeramente desbocada.

xx
Bozeto de Exopto 2013  DOCa Rioja
50 % garnatxa, 40 % tempranillo i 10 % graciano.
9 mesos en formigó i roure francés vell
13,5 % vol.
Bodegas Exopto. Laguardia, Àlaba
Tom Puyaubert (Burdeus)
6,70 € Vinissimus

[exopto, del llatí, vol dir "desitjar, esperar amb il·lusió"]
[Els germans majors són Horizonte de Exopto (13,95 €) i Exopto (31,90 €). També hi ha un Horizonte de Exopto Blanco (12 €)]

Fruita roja i negra madura, flors i herbes seques, vainilla, canyella, molt dolcet, amable. Molt bona relació qualitat-preu.

Jancis Robinson és una crítica de vi anglesa molt reconeguda i l'any passat situà aquest vi entre els seus 5 més valorats (devinosconcarla).


Ovni 2012 DOP Montilla-Moriles
Pedro Ximénez sec
11,5 % vol.
Equipo Navazos. Bodega Pérez Barquero, Montilla, Còrdova
(Aprox. 8-9,44 €)
Si el tastes sense saber què es et quedes un poc sorprés, és dens, curiós, sap un poc a mar, amb un toc amarg, alegre.
Amb tap de rosca.




dimecres, 22 d'abril.
Virtual Verema

El senat del Montsant 2013   DO Montsant
40 % garnatxa, 40 % samsó (carinyena, mazuelo) i 20 % sirà
8 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol.
7 Magnífics. (Club Torres) Batea, Tarragona
Aprox. 11,75 €

Garrofero:
Etiqueta bonica, no tradicional però que evoca la tradició, l'autenticitat, els bons costums (ja sabem que les dones no bevien vi...)
Cau un poc de suro -que no pareix de molta qualitat- en la copa.
Color: cirera granatós, capa mitjana alta. Brillant. Dens.
Nas: olives negres, rebotica farmàcia, fruita madura, dolç... Molt llaminer. Herbes aromàtiques, timó. Formatge. Torrefactes. Cafeteria d'època. Pegament.
Boca: entrada intensa, tanins dolcets. Presència de fruites roges, café, tabac, xocolate, terra. De postgust amargós. Seriós i estructurat.


El Temps

diumenge, 3 de maig

Malleolus 2010  DO Ribera del Duero
18 mesos en bóta de roure francés Allier
Tinta fina
Emilio Moro. Pesquera de Duero. Valladolid
Enòleg: Álvaro Maestro
Aprox. 26-28 €

Intens. Fruita madura, balsàmic, mineral, espècies, tabac. Boníssim





Infiltrado 2014  DO Jumilla
50 % sirà, 40 % monastrell, 10 % garnatxa
Hacienda del Carche. Jumilla
Aprox. 7,95 €
Botella, etiqueta i nom (és un vi sense filtrar) divertits

hemoglovinum



xx

Badaceli 2011 DOQ Priorat
60 % garnatxa, 40 % carinyena
6/12 mesos en bóta de roure francés
14 % vol
Verema
Bodegas y Viñedos de Cal Grau /Vinos Iberian (Osborne)
Aprox. 12,60 €

Lleuger, suau.


dissabte, 30 de maig del 2015

JJ ha anat a La Rioja i ha portat unes verdures i unes cireres espectaculars; també un vinet que li han regalat.

Rioja Reserva 10 Consejo Regulador
14 % vol.

El Consell Regulador selecciona cada any els vins que utilizarà al llarg de l'any en els seus actes institucionals i els presenta amb etiquetes del Consell, sense més informació.
Crec que aquest Reserva 2010 és el Viña Pomal de Bodegas Bilbaínas (Haro), per a l'any 2014.
larioja.com

Fruita roja, espècies, tabac... clàssic, elegant.


diumenge, 21 de juny del 2015 (solstici d'estiu)

Manga del Brujo 2012 DO Calatayud
70 % garnatxa, 10 % ull de llebre, 15 % sirà, 5 % mazuelo
5 mesos en bóta de roure
14,5 % vol.
Els Escocés Volante. Calatayud.
Enòleg: Norrel Robertson
9,80 € Vinissimus

Fruita negra madura, balsàmic, espècies, fumat, terra. Llaminer; agradable.



La Vendimia 2013 DOCa La Rioja
Garnatxa i tempranillo
5 mesos en bóta de roure francés
14 % vol.
Bodegas Palacios Remondo. Grupo Rioja. Alfaro, La Rioja
Aprox. 7,95 € Vinissimus





Vinets per a acompanyar una fantàstica paella (després d'un aperitiu discret: moixama, ametles i cacauets, clòtxines, esgarradet, gambons a la planxa, ensalada...)