diumenge, 8 de març del 2015

Las cervezas del mercado

divendres, 6 de març del 2015

Quant de temps que no eixíem a menjar alguna coseta abans d'anar al cine els dos!

Em seria difícil parlar sobre el mercat de Colom. Construït a la manera modernista, fou inaugurat la nit de Nadal de 1916 -quasi un segle ja!-. No sé si hi vaig comprar alguna vegada, supose que no, però sí que en recorde l'activitat.
Quan mire els carrers on dóna el mercat, m'adone que no sé res de les persones homenatjades, i curiosament solament conec la persona de la qual desconec el carrer: Jordi Joan i Santacília (Novelda?/Monfort? 1713 - Madrid, 1773; científic, marí i diplomàtic),  Comte de Salvatierra d'Àlaba (títol nobiliari espanyol creat en 1707 pel rei Felip V a favor de Juan Francisco de Castilla-Portugal y de la Cámara y Santander), Ciril Amorós (Russafa, 1830 - València, 1888; advocat i polític valencià; amb el marquès de Campo i Navarro Reverter va formar el triumvirat que va emprendre les tasques fundacionals de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València i vinculat al moviment reneixencista valencià) i Martínez Ferrando (València, 1891 - 1965; arxiver de la Corona d'Aragó, escriptor i historiador).

L'edific fou rehabilitat entre 1997 i 2003 i no sé si algú ha tingut clar alguna vegada quin model de centre cultural-d'oci-de restauració es pretenia crear. Moltes vegades fins i tot ha fet llàstima de tan buit com estava. I la veritat és que ara està bastant animat, en el soterrani hi ha diverses propostes gastronòmiques interessants.

Las cervezas del Mercado by BWK. Mercat de Colom. Jorge Juan, 19, soterrani. Eixample -
963 943 521

Al taulell hi ha 16 aixetes de cervesa i infinitat de botelles. Les taules són menudetes i estan molt juntes unes d'altres, però el servei és ràpid i atent.
valenciablog
En la carta, algunes tapes (creïlles, ensalada russa, clòtxines, croquetes, formatge... i entrepans d'autor: Begoña Rodrigo, de La Salita; Carito Lourenço i Germán Carrizo, de Tändem Gastronómico; Jordi Ferrer, de Freecook; Kiko Moya, de L'Escaleta, Steve Anderson, de Ma khin; Vicente Patiño, de Saiti. Acabe de llegir que el xiquet que va guanyar la 2a edició del Màster Xef Junior també ha presentat un entrepà solidari.
La majoria d'entrepans estan elaborats amb el pa de Jesús Machí (forn Sant Bartolomé, Duc de Calàbria, 14. Russafa).

T'ajuden a decidir-te sobre quina cervesa pots triar. JJ tria una Belgoo Lupoo (2,80 €) i jo una Zeta Hell, suau i un poc afruitada (2,50 €).

Compartim unes creïlles braves ben valentetes i una ensalada russa (bona, encara que per a mi un poc massa triturada).

-Entrepà de rovell confitat, pesto d'albergínia fumada, tàrtar de bonítol, pols de maruca (peix, escolà?) i ceba tendra. (Begoña Rodrigo). 7 €
Està molt bo, però per al meu gust queda un poc oliós, es fa pesat.


-Wembley (Nacho Díez de Rivera): rosbif, reducció de Porto amb prunes negres i olives de Kalamata, formatge parmesà i ruca. 7 €
[Nacho Díez és un periodista valencià (Canal 9) reconvertit en xef, finalista en la II Edició d'Entrepans d'Autor, Madrid Fusión 2015]
Aquest també està bo, encara que para dolç.

Total: 29,80 € (2 pers.)

No parlen valencià.