dijous, 11 de desembre del 2014

La Lluna de València

dilluns 8 de desembre del 2014, Immaculada Puríssima Concepció
Camí de la Mar, 56 - Almàssera, l'Horta -  961 851 006

Tota la vida amb Ell i un dia va i se'n va, ja no està, però per sort el trobem en quasi cada detall: l'horta, la llengua, les dites, la cuina, els amics, els consells, la saviesa del poble, l'estima, les xiquetes, el reguiny, el corral i la llimera... enguany ha sigut Ella qui m'ha oferit la primera taronja de l'arbre i el somriure i la llàgrima han vingut alhora. I ara tot serà "el primer... sense...": Nadal, Reis, aniversaris, sants... Avui Ella ha volgut que celebrem la Puríssima, la primera sense Ell, però amb Ell.
L'altre dia, em contaven que a Torrent la fórmula habitual per a expressar el condol és "Molts anys". Ben curiós, supose que en el sentit de "molts anys que pugueu pregar per ell".
El que sí que recorde és la forma en què es felicitaven els veïns i familiars el dia del sant, "Per molts anys", deia un; "En vida teua", contestava l'altre. Ara, un "felicidades" i prou. I "t'acompanye en el sentiment".
Molts anys, mare, i Per molts anys.

Feia anys que no venia a aquest lloc, una alqueria -diuen que del segle XVI- rehabilitada, molt bonica. Recorde la primera vegada, cap a finals dels 80 del segle passat (88?); treballava fent repassos a casa, no tenia massa diners i el lloc es considerava un restaurant de luxe, però em feia il·lusió anar a sopar amb el xic per a celebrar l'aniversari i vaig fer una "arreplegaeta" per a l'ocasió. Hi havia plats tradicionals de qualitat, amb algun punt novedós; ens va agradar haver-hi anat, però ens paregué car i una miqueta "posat".
Altres sopars que recorde són un amb el meu cosí -jo ja havia sopat a casa perquè era freqüent que quan quedaves amb ell arribara tard... així que hi torní a sopar-, i un amb el grup de les Adona-te'n.
I després, algun altre dinar o sopar per a presumir d'un lloc preciós en l'horta d'Almàssera.

Ara queda la rehabilitació, sí, però els detalls han perdut "esplendor", tot està un poc vellet; no obstant això encara és un lloc "amb encant", i com que coneixem l'amo (J. Antonio Martí Adell) i el cambrer (Isidro), tot són detalls.

A poquet a poquet s'han anat omplint totes les taules de la sala de baix, amb algunes parelles i moltes famílies.

De dilluns a divendres a migdia hi ha un menú de 15 €
També hi ha el menú d'Horta, 20 €; el de Lluna, 25 €, i el de Nit, 20 €.
I carta, clar.

Nosaltres, en som 12, i triarem el de Lluna per als majors:

Per a beure, alguna cervesa, aigua, refrescs i vi negre.


Murviedro Colección Syrah 2013  DO València
100 % sirà
12,5 %
Bodegas Murviedro. Requena

(Aprox. 4 €)

Fruital, fresc, es deixa beure sense més.



- Al centre, ensalades amb diverses fulles d'encisam, cirerols (tomaquetes menudes) i polp amb pebre roig. Hi falta una miqueta de bon oli, però bé per a començar



- Pastís d'albergínia amb cues de llangostí i salsa. Jo no hauria sabut dir amb què anava l'albergínia (l'albarxina es menja al bar de la Xina, segons JJ), però està bo.


- Es pot triar entre els diferents arrossos de la carta (encara que alguns porten increment de preu). Nosaltres hem encomanat abans unes racions d'arròs a banda

i unes d'arròs melós amb polp, favetes i allets. Hi falta un puntet sentidet, picant, però està bo.


Per a les xiquetes, un plat de calamars (6 €) per a compartir i paella (6 € x 3), i per a les postres... que han de demanar? Gelat i coulant, tot de xocolate (4,50 € x2; descompten unes postres del menú que no s'ha demanat; un detall).

-Dins el menú podem triar entre parfait (així, com sona) -gelat d'anous amb xocolate; poc perfecte, diguem-ne, i corona d'ametla, millor, potser per ser més de l'horta...


Cafés

Parlen valencià (encara que tota la informació a la web està en castellà).

Lloc familiar, agradable. I després, sempre s'agraeix un passeget pels camins de l'horta.


1 comentari:

Amparo ha dit...

"Si m'agradava el que havies escrit anteriorment, has canviat part del text, este m'ha emocionat, per molts anys neboda. Un abraç."