dijous, 26 de desembre de 2019

“la taula és el món, la taula és tot el món” *

dimarts, 24 de desembre del 2019 
La cosa es presenta malament si fem cas del refranyer. "Per Nadal, el dia més curt de l'any" (a les 17,49, de nit!), "Nadal sense lluna, mala fortuna" (lluna nova el 26), "Si per Nadal fred no fa, mal any es que vindrà" (20º), "Si no plou per Nadal, tots els sembrats van mal", "Per Nadal, qui res no estrena, res no val" (vestidet de fa dos anys)...
Tornem a començar, "Per Nadal, cada ovella al seu corral". Des de ja fa anys, la Nit de Nadal ens espera a ca Mari (és així, Salva), a taula parada i amb unes entrades delicioses.

Gan Barquero Fino en rama Saca Primavera 2018 DO Montilla-Moriles
100% Pedro Ximénez
15% vol.
Pérez Barquero. Montilla
Aprox. 15,40 € 50cl

Daurat; amargós, fumat, torrats, potent.



Sé que pot paréixer que ja anem del revés, però no, és que "l'han dibuixada així", la delicatessen: gelatina de cava amb caviar; és la copa la que està cap per avall.


Fruitière Vinicole de Pupillin Savagnin 2014 Arbois AOC
Savagnin
13,5% vol
Fruitière Vinicole de Pupillin. Pupillin, Jura

Fruita, rent, punt salat, poma, ametla... Bo.



Flors de carabassa farcides amb formatge i pernil dolç. Un clàssic al qual s'espera.

Valveran Sidra de Hielo
Pomes Blanquina, Xuanina, De la Riega, Verdialona, Fuentes, Perico, Collaos, Durona de Tresali, Regona, Raxao, San Roqueña i Panquerina
Llagares Valverán. Sariego, Astúries
13,65 €

Molt dolç



Gelea de salmorejo amb pernil cruixent

Kripta Brut Nature 2010 DO Cava
Macabeu 45%, Xarel·lo 20% i Parellada 35%
11,5% vol.
Agustí Torelló Mata. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox 52,50 €

Fruita, torrats, balsàmics, forn... Molt bo.




Un poquet de micuit i de pernil d'ànec.
Que no falten els gambots

i les anguiles de la mamma

Quincha Corral 2004 VT El Terrerazo
100% Boval
19 mesos en roure francés
14,5% vol.
Bodega Mustiguillo. Utiel
Aprox. 75-83 €

En nas, molt potent, fruita madura, espècies, balsàmics, minerals...
En boca, molt madur, punt dolç.
"El vi de Nadal, ni emborratxa ni fa mal"

I el plat principal, tito farcit de bolets, castanyes, figues, prunes, ceba... amb poma.

Un poquet de fruita natural
i fruita seca

Enguany el panettone ha vingut de Vilaviniteca, un Nero Sublime de Fiasconaro. Quin excés! Està molt bo, però la cobertura és exagerada, con purea di fragolina di bosco e con crema al Cioccolato di Sicilia da spalmare, confezionato a mano; i encara ve en la caixa amb un potet de xocolate per si n'hi vols afegir.
També hi ha els torrons inspirats en les postres del Celler de Can Roca: "anarkia de xocolate", "cromatisme taronja" i "postres làctiques". Jo no hi he arribat; demà serà un altre dia.


I la sort va canviant, que la MareMari m'ha portat un penjollet i el podré estrenar; i també ens ha portat una lluna de mentidetes ben plena. A més a més, "Per Nadal, un pas de pardal", així que comença a allargar el dia...

dimecres, 25 de desembre

El dia comença amb la foto de la mare, que ja ha encés el foc de llenya per al putxero de Nadal

Després traurà el caldo per a coure l'arròs

Cepa 21 2014 DO Ribera del Duero
100% Tempranillo
12 mesos en roure nou francés
14% vol.
Cepa 21 / Emilio Moro. Castrillo de Duero, Valladolid
Aprox. 18,50 €

Un Ribera atrevit.


Que bo està l'arròs, amb les oueretes!

Chozas Carrascal Brut Nature Reserva 2016 DO Cava
Macabeu i Chardonnay
12,5% vol.
Chozas Carrascal. San Antonio, Requena
18,90 €

Correcte



I després, la verdura i la carn (amb pilota, blanquet...)

"El colágeno de este plato encola hasta la familia más desestructurada. Especialistas en divorcios y mediadores familiares, dejad paso a la ‘pilota’ y el ‘blanquet"
"Putxero para todos", Lidia Caro Leal, Guia Hedonista

* El títol de l'entrada és de Baldassare Castiglione (Màntua, 1478 - Toledo, 1529), que trobe dins d'un article ben interessant que ens recomana la meua amiga Ali , "La litúrgia de la taula: saber estar i saber menjar", El Temps

Per a les postres, taronges acabades de collir de l'arbre, pinya natural, carabassa torrada, pastissets de moniato, coca cristina de carabassa, fruites seques, neules, xocolates... I la foto tradicional amb les xiquetes, el taronger i les tarongetes.

dijous, 26 de desembre
Hem perdut el segon dia de Nadal? Recorde que quan era menuda era tan important com el primer. Depenent de quin dia treballava mon tio Salvador en la gasolinera, celebràvem amb la família paterna un dia i amb la materna l'altre. També era el dia en què es casaren mos pares. I molts anys després nasqué una de les meues nebodes. Ara, des de fa anys, és el dia que mengem les sobres de la Nit de Nadal. No en fem canelons, i Mari para taula de festa major.

Moët Chandon Rosé Impérial Champagne AOC
Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Noir
12% vol.
Moët Chandon. Épernay, El Marne
Aprox. 47,50 €

Saborós i elegant.



Clòtxines, ensalada, pernil i embotit sec trufat de Sarrión

Château de la Maltroye 2012 Chassagne-Montrachet 1er Cru
Pinot Noir
Château de la Maltroye. Chassagne-Montrachet, la Costa d'Or, Borgonya
Jean-Pierre Cournut

Espectacular en nas i en boca. Ben francés



Formatge de pasta tova Affinage Grande St Marcellin.
Allipebre d'anguiles, que està encara més bo que fa dos dies.
I el tito farcit al forn, que també està deliciós.

Clio 2017 DOP Jumilla
70% Monastrell, 30% Cabernet sauvignon
22-26 mesos en roure nou francés i americà
15,5% vol.
Bodegas El Nido /Gil Family States. Jumilla
Aprox. 40 €
Jove, però amb molt de caràcter. Fruita negra, cacau, café, regaléssia, punt dolç... Boníssim


Per a les postres, avui sí que obrim la pitaya, però no té molt de sabor, i ens passem a les mandarines
Panettone, i coca cristina de carabassa.

"Per què l’endemà de Nadal celebrem Sant Esteve?" Vilaweb

Dissabte, 4 de gener de 2020
Enguany el xic treballa el dia de Reis i com que no volem deixar de celebrar-lo fem avui el dinar.
Les entrades han estat "contingudes" per al que és habitual: clòtxines, pernil i embotits, anxoves, ensalades amb salmó...
Codorniu Prima Vides Brut DO Cava
Macabeu, Xarel·lo i Parellada
11,5% vol
Codorniu
Aprox. 5 €

Correcte sense més





L'arròs, amb fetgets i alls tendres, espectacular


Clos de l'Oratoire des Papes Rouge 2016  AOC Châteauneuf-du-Pape
Grenache (80%), Syrah (8%), Mourvedre (7%), Cinsault (5%)
14,5% vol.
Châteauneuf-du-Pape. Châteauneuf-du-Pape
Etiqueta art-Déco que no ha canviat des de 1926

Fruita madura, flors, herba, punt dolç. Molt bo






I després, la carn i les verdures

Per a les postres, taronja, caqui, plàtan...
Enguany el tortell és de Dulce de Leche (Pintor Gisbert, 2 - Cuba. Russafa; 24 €)

Molt bonic, però no repetiré (el brioix sec, i el xocolate massa potent)

Licor de café Flor de Murcia
25% vol.
Anís Flor de Murcia. Cehegín, Múrcia
Aprox. 11,80 €






diumenge, 5 de gener 
Enguany pensava que era la bona i anàvem a veure la cavalcada d'Alcoi, però al final no ha estat possible. No passa res, a berenar-sopar a casa.
De cuina, poca, només la truita de creïlla de Jj, de dotze ous.

Dehesa de los Canónigos 2015 DO Ribera del Duero
88% Tinto Fino, 12 % Cabernet Sauvignon
15 mesos en roure americà
14,5% vol.
Dehesa de los Canónigos. Pesquera de Duero, Valladolid
Aprox. 19,55 €

Fruita madura, espécies, regaléssia. Bo



La resta, del mercat de Russafa: pernil, formatge, embotits, salmó, moixama, anxoves, fruites seques... i pa del forn València.

Fruita, carabassa torrada, i enguany no hi ha tortell ni casca: panettone del forn Vicent Garcia, amb xocolate i taronja. Bombons i xocolatines.


Dominio de la Vega Authentique Brut Nature Reserva 2017 DO Cava
Macabeu i Xarel·lo
12% vol.
Dominio de la Vega. San Antonio de Requena
Aprox. 9,75 €








1 comentari:

Amparo ha dit...

Bona entrada en el 2020, estic llegint-li al tio el comentari en què ho inclous, ens ha agradat als dos, esperem tindre forces per a celebrar el nadal amb la nostra família d'Almàssera. Per molts anys neboda."