dilluns, 6 de gener de 2020

Una Mediterrània estreta

El viatge de cap d'any enguany va gestar-se amb un reportatge que Jj va veure en la televisió* sobre la saladura a Ceuta. Agafem el cotxe i cap allà.
La primera parada és a Gibralatar, i de veritat que no és per xovinisme, però no hem trobat res abellidor per a fer-hi un mosset, així que ho fem a La Línea de la Concepción (Cadis)
Per a sopar, el Tripadvisor ens recomana Restaurante Hermanos Tomillero i, tot i que hi ha un passeget, és de nit i fa fresqueta, en fem cas. Lloc tradicional, amb turistes i famílies a les quals ens diverteix escoltar perquè parlen indistintament anglés i andalús.
Cervesa (1,60 € x 3), amb olivetes.
Pa i bastonets (0,80 € x 2)
Ensalada mixta menuda. Molt ben adobada, amb una tonyina de qualitat (6 €)

Gambes arrebossades (petició d'última hora; 1/2, 6 €)
Palaia bruixa (gallo; 1/2, 6 €)

Calamar de platja (350 gr 10,50 €)
Total: 17,45 € x 2
Tot de bona qualitat, i ben preparat. Cambrers professionals.

Per a desdejunar no tenim sort. Havíem vist la nit anterior pel centre (carrer Real) alguns barets i pastisseries abellidors, però triem la Modelo i ens decep un poc. Café amb llet i croissant (2,70 € x 2).
Després d'un passeig per Gibraltar, tornem per La Línea per a fer un mosset quasi a l'hora de dinar.

La Luna. Restaurant-xiringuito. Platja Ponent
Tenen una barqueta a la porta per a fer peix a l'ast (espeto), però tenim un poquet de pressa i demanem un platerets per a compartir.
Cervesa Alhambra (3,50 € x 2), amb unes olivetes.
Pa i bastonets (1 € x 2)
Ensalada russa amb llangostins (8 €)
Calamars fregits (13 €)
Cloïsses amb allada (12 €)
Tallat: 1,50 €
Total: 21,75 € x 2
Servei ràpid i molt amable.
--------------------------
Amb el transbordador passem a Ceuta.
La saladura és una tradició mil·lenària a Ceuta; començà amb els fenicis i continuà amb els romans, però sembla que travessa per un mal moment, tant pel relleu generacional com per motius "polítics".
"El salazón, una tradición que se pierde"
El peix per excel·lència és el volaor (exocètid); també s'usa el bonítol.
volaera elpueblodeceuta
*Las rutas de Ambrosio: "Ceuta, entre dos mares"

Projecte SalZone Ceuta "Dry Fish o Pescado Seco"

Busquem un lloc on poder tastar-ne per a sopar, però no és fàcil.

El Bistro de George (Alférez Bayton, 1)
Odie que quan demane que em recomanen algun plat em contesten allò de "todo está bueno"; el mateix Jorge passa per la taula i ens diu que demanem el més diferent que trobem a la carta, però no ens soluciona res, i damunt no tenen algunes de les coses que triem!!!

Aigua: 1,50 € x 2
Copa de vi blanc 2,80 €
Detall de benvinguda: rotllet de pasta fullada amb formatge
Ensalada amb salmó (no tenen el bacallà que ofereix la carta; 14 €)
Garum de bonítol (13 €). Serveixen el peix absolutament congelat. Ho advertim i ens contesten que és normal, per allò de l'anisakis, que esperem un poquet...

El garum és una salsa feta de vísceres fermentades de peix, que era considerada pels habitants de l'antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials. Era una salsa de peix que, barrejada amb vi, vinagre, pebre, oli o aigua, servia per a amanir altres menjars. 

Llangostins en tempura japo i mango (12 €). No sé on està la tempura... se serveixen embolicats en paper de forn.
Pastís de formatge semitemplat, amb vi dolç (6 €). Repetim l'embolicat de paper de forn.
Total: 25,40 € x 2
Lloc amb molt poca llum. Prescincible.

Per al desdejuni tornem a triar malament, al carrer principal o Real, el Da Vinci: café amb llet, xurros i pa torrat amb oli. No ens atrevim amb la zurrapa (carn desfilada de llom o fetge, amb mantega de porc, blanca o roja).

El mercat Central d'Abastos de Ceuta no està a ple rendiment aquest dilluns, però és un espectacle de fruita i verdura, espècies, peix i marisc, carn, olives... el que no veiem molt és la saladura.

Per a dinar, ens ha costat trobar el restaurant El Lucas, però finalment ho hem aconseguit: està en la Marina (Av. Martínez Catena, S/N - 956 515 525), amb entrada pel Club Nàutic.
Aigua: 3 €
Pa i olivetes (d'entrada, cobren 2 € de "Consumició", i al final 2 € d'IPSI)
Dos copetes de vi blanc: Albanta (Albariño, DO Rías Baixas, HGA Bodegas) i García Viadero AlbilloBodegas Valduero). 3 € x 2

Ensalada russa amb marisc (7 €) i txangurro (20 €). Molt bons.

Tellines (7 €). Amb uns aladrocs en vinagre i oli de regal

Com a plat principal, una urta/hurta/sama roquera (pagrus auriga; 35 €). No sabem si són les espècies que hi posen o què, però no ens acaba d'agradar. La serveixen amb ensalada

Café: 1,50 €
Total: 41,75 € x 2 (ens sembla caríssim, sobretot tenint en compte els preus que hem vist al mercat).

"Los 9/10 platos más típicos de Ceuta": sopa de picadillo, aladroc en vinagre, caragols, pollastre moresc, conill en salsa d'ametles i poma, cors de pollastre adobats, mollets, bacallà confitat, chuparquia, bastela
------------------------
No sé com ni per què, a mi se'm va posar al cap passar a Tànger, amb cotxe, sí. La duana, una bogeria.
En arribar-hi, pensem sopar a l'hotel (un hotel preciós, La Maison de Tanger), però només n'hi ha amb reserva; ens recomanen un restaurant que hi ha propet, Hamadi (camí de l'Alcassaba, 2 - 0539934514; fb)
És bastant guiri, amb música en directe.
Unes olivetes i pa com a detall
[Aquest pa és el més habitual a taula; al carrer se'n ven molt, juntament al que nosaltres diem "de pita"]
Demane te i em diuen que el te és per a los pastelitos, però al final me'l porten (20 DH); Jj, aigua (30 DH)
Jo, ensalada marroquina (tomaca, pimentó, ceba, tot un poc cuit; 60 DH)
i cuscús de verdures (80 DH)

Jj, harira (حريرة ; sopa de farina, llegums i tomaca DH 30)
i broqueta de kofta (كفتة, carn picada; 85 DH)

Total: 335,50 DH (16,40 € x 2)
Hi parlen perfectament espanyol. Cèntric i "fàcil". Tots som turistes.

El desdejuni de l'hotel sí que és una passada, i només per 90 DH (menys de 9 €): café, llet, te, suc de taronja, formatge fresc, pa, coques, pastissets, creps, ous al gust, fruita natural, flam, dolç de llet amb melmelada...


Per a dinar anem al port, i després de mirar quin peix ofereixen triem el Lala Fatima (fb)
Jj, una sopeta
Compartim unes gambetes (60 DH)

i un gall de Sant Pere (80 DH. Està espectacular, i encara que semble increïble, ens el mengem amb les mans, com fan ells!
Coca-Cola i te.
Total: 176 DH (Aprox. 8 € x 2)
Un lloc molt recomanable (i si insisteixes un poquet -com hem vist fer a altres-, et porten coberts), amb gent marroquina.

Tant al matí com a la vesprada hauria entrat en mil cafés i terrasses a fer-me alguna infusió (Hafa, Le Salon Bleu, Central, Tingis, L'Anglaise, Caid's, de París... Finalment berenem a La Española (fb), un lloc sense massa encant: café, caputxino i pastís de xocolate (46 DH), amb gotet d'aigua.

Per a sopar l'última nit de l'any no tenim tanta sort com al dinar. Fugim d'un sopar típic de Cap d'Any, i a més a més no tenim molta gana.
Le Bistrot du Petit Socco (fb). Una bona terrasseta en la plaça del Soc Petit (السوق الداخلي), on hi ha el Tingis, el Central, el Fuentes, l'Almanara... Tenim espectacle en directe amb els clients que entren al restaurant del Palais Zahia.
fb
Te i aigua amb gas (15 DH x 2).
Detall d'olivetes, verdura amb tomaca i pa

Ensalada mixta (no hi he fet foto, amb ingredients de pot, però no està malament; 45 DH)
Jj, cuscús de pollastre (80 DH)

Jo, tagín de verdures (no val res, me'l deixe quasi sencer; 50 DH)

Total: 205 DH (Aprox. 10 € x 2)
Lloc per a un te a mitjan vesprada. Res més.

Dubtem si tornar a desdejunar a l'hotel abans d'anar-nos-en, però una panxeta delicada i la por als tràmits de la frontera ens fan desistir-ne.
Amb quasi tots els papers arreglats, desdejunem tranquil·lament a la cafeteria del port de Tànger, amb vistes a la mar i a la ciutat en alt, i amb una llum preciosa: café amb llet i croissant (15 DH x 2)

No hem tastat les cerveses marroquines com Casablanca o Flag. Ni els vins.
No hem comprat res, ni tan sols el famós ras el hanout.
mercadoflotante
"Una parada gastronómica en Tánger": pa, olives, nougat
Viajamos por... La comida típica de Tánger: cuscús, tagín, harira, té amb menta
"Dónde comer en Tánger"

He estat molt poquet en aquesta ciutat, però m'encisa, què voleu que hi faça? Sí, ja sé que les meues incoherències amb el món àrab són patents. M'agrada veure que hi ha botiguetes de tot, amb professions tradicionals que ací ja fa temps que s'han perdut; m'agraden els colors, les olors, els sorolls... ara bé, a l'hora de comprar ja és una altra cosa, no em sent còmoda amb el regateig. I a les taronges, per exemple, que fan una competència tan lletja a les nostres, no els he fet ni foto.
He llegit que el viatger Ibn Battuta (Tànger, 1304 - 1368-69-77?) fou qui portà a Occident les llavors del mandariner de la Xina i les plantà al seu hortet, i per això a la mandarina en molts llocs li diuen "tangerina".
elmiradordetanger
---------------------------
En el camí de tornada fem una parada prop de l'autovia en un restaurantet que no té mala pinta: Complejo Rosario (Villanueva del Rosario, A-92 Màlaga)

Tenim pa (0,60 € x 2) i olives d'entrada, però aquestes ja no són com les d'allà.
Aigua (1,70 €) i cervesa (1,60 €)
Compartim uns calamars fregits (7 €)
Jo demane un bonítol (10 €) que està massa moll i porta una xorrità de reducció de vinagre que li sobra
Jj demana un arròs negre (està fet una pasta; no se'l menja i no ens el cobren)
Tallat: 1 €
Total: 11,20 € x 2
Si no hi ha més remei... Un poc menys roín que els restaurants d'autopista sí que és.