dissabte, 2 de novembre de 2019

Divendres, dia de Mercat

divendres, 1 de novembre del 2019

Arthur Caravan:  “Novembre es desperta i somriu, engronsa els xiprers mentre diu: -Què heu vingut a buscar el dia de Tots Sants?”

No sabem si hi ha recessió econòmica o no, però el ben cert és que és difícil trobar taula als restaurants recomanats per Tripadvisor. Duem ja uns quants intents al Racó de Meliana, El pulpo, El Nou Chocomeli... Finalment trobem lloc a Mercatbar (Joaquín Costa*, 27. La Gran Via, L'Eixample - 963 748 558 )

A "Brutalment valencià" hi ha una bona descripció de l'espai, de Guixeres, amb nombrosos objectes del Taller de Piñero (pota de polp gegant, carxofes dels llums del taulell, fruites, peixos, carrancs...) que resulten divertits i entretenen molt l'estada. És veritat que algunes coses, com la pantalla que tenim al costat, més que entretindre, molesten, però demanem que l'apaguen i ho fan de seguida.

Hi ha diversos menús, però decidim compartir alguns entrants i després cadascú demana un plat de la carta.
Davant la vehemència del cap de sala, ens deixem aconsellar en el vi:
Can Sumoi Xarel·lo 2017 DO Penedès
Xarel·lo
14% vol.
Can Sumoi (El Montmell, Tarragona)/Raventós, Sant Sadurní d'Anoia
Pepe Raventós i Francesc Escala
26 € x 2 (Aprox. 11,40 € Vinissimus)

Fresc, fruita blanca, bona acidesa... molt bo.


Ens pregunten si volem pa. Sí (2 € x 5)

- Ostres Guillardeau nº 2 (4,50 € x 8; 7 al natural i 1 en cebiche de ají amarillo). No és el primer que porten, però ens esperem una miqueta i és amb el que comencem.

- Polp, creïlla amb ceba i pesto roig (16 €). Extraordinari

- Ensalada russa (10,75 €). No m'agrada ni el color -fosc-, ni la textura -massa triturada- ni la capa excessiva de maionesa... La presentació està bé.

- Cebiche de reig (corbina) thai (16,50 €). Un puntet salat, però bo.
- Plats principals.
Jo, ensalada de fruita i quinoa fregida amb vinagreta satay (14 €). No és molt bonic, i potser té massa ingredients, però és fresquet.

Els altres plats: divertida i original pizza freda (12,50 €),

mig llobarro torrat a la robata amb emulsió de salsa yakiniku i broqueta de verdures (23,80 €),

manetes de porc fregides a l'estil Pequín (17 €)

i arròs Mediterrani en llanda amb ploma ibèrica, all negre i aire de tòfona (19,80 €; sembla que és el menys encertat).

No demanem postres. Només cafés (2 € x 3 + 2,20 €)
Aigua Monte Pinos 1 l (3,20 €) i Vichy Catalan 0,5 l (3,90 €)

Total: 48,73 € x 5

Potser sembla un poc car, però amb tot el que hem demanat... Ens ha agradat.

No parlen valencià. Bé, alguna parauleta, sí.

PlateSelector
GuíaHedonista
--------------------
*Carrer dedicat, des de 1922, a Joaquín Costa Martínez (Montsó, Cinca Mitjà, 1846 - Graus, Ribagorça, 1911), professor de la Institució Lliure d'Ensenyança, considerat el major representant del moviment intel·lectual vuitcentista espanyol conegut com el Regeneracionisme-, polític, jurista, economista, historiador... No he trobat res que el relacione amb València.
--------------

Després passegem una miqueta i no em resistisc a uns dolcets de Tots Sants, de La Rosa de Jericó (20 €).

Els panellets són uns pastissets menuts, generalment rodons, fets amb una massa de sucre i ametla. Es complementen amb més elements, com ara pinyons, ametla, avellana, coco, xocolata, codonyat, llima, maduixa, etc. Són típics de Tots Sants, juntament amb les castanyes, els moniatos i la carabassa. No se n'ha arribat a aclarir l’origen exacte, però sembla que són hereus d’antics cultes funeraris que consistien a portar panets com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts en aquesta festivitat.
Els bunyols de vent i els ossos de sant també són típics d'aquest dia.

7teleValencia