divendres, 15 de novembre del 2019

A Olot, amb el foc, tot lo món pot

divendres, 8 de novembre
Sí, sabem que en les àrees de servei de l'autopista es menja fatal, però volem fer camí i no arribar massa tard a Olot, així que parem a dinar a Benicarló, a l'Autogrill, i el que menys ens espanta és una paelleta d'ous, creïlles i pernil; amb pa, cervesa i tallat (15,50 €).

I a què anem a Olot? El nebot de Carme, Jordi NN, és "un artista mediambiental, un viatger i una ment creativa". Ha cremat nombrosos monuments de fusta arreu del món; ara el tenim ací com a creador de l'escultura la cremada de la qual clourà el festival del foc i de la llum Lluèrnia, i no ens ho podem perdre. Dimarts començaren amb la Fumarola -diuen que pot fer preveure l'erupció d'un volcà-, amb el projecte "Capelletes", exposicions, xarrades i conferències, projeccions de pel·lícules, obres de teatre, activitats infantils...
En arribar al poble, el primer que fem és anar a la plaça Major i deixar-nos enlluernar pel Vulcano, un volcà de quasi cinc metres d’alçada i sis de diàmetre dissenyat a partir de formes geomètriques i simbòliques; és una projecció en 3D a partir de la planta de la base que és la flor de la vida.

Ara ja podem sopar. En som molts, i tenim reserva a La tintoreria (Passeig d'en Blai, 57 - 972 280 430)
Comencem amb cerveses. I aigua.
El Joanjo ens havia dit que "les patates d'Olot, les menja qui pot"; jo no sé si és broma o no, però si n'hi ha, les vull tastar. I sí (1,80 €).
La història de les creïlles es remunta al 1943, quan l’alcalde d’Olot i president de la Diputació, Pere Bretxa, va voler fer un àpat al restaurant La Deu i que li oferiren alguna cosa singular. La Maria Reixach i el seu marit van modificar una recepta mallorquina de creïlles farcides de carn de xai, i van tenir tanta acceptació que van acabar sent reconegudes amb el nom de "patates Bretxa", també "patates farcides" i, posteriorment, "patates d’Olot".

Auro veu un vi que li crida l'atenció: blanc de raïm negre. L'hem de tastar.

Clot d'encís. Blanc de negres 2018 DO Terra Alta
100% Garnatxa Negra
14,3% vol.
Sant Josep Wines. Bot, Terres de l'Ebre, Tarragona
17.288 ampolles de 750 ml i 515 Màgnum
13,90 € (Aprox. 5,65 €)

Molt curiós. Pàl·lid i transparent. Fruita. Alcohol. Fresc. Interessant.


Sticks de pollastre, poma i mostassa (1,60 € x 11)

Amanida de brandada (8,80 €), crema de porros (6,20 €), entrepà de truita (4,50 €)

Bombes de formatge de cabra amb confitura de tomaca i gingebre (7,80 € x 3)

Vella Lola Negre 2017 DO Empordà
Garnatxa i Sirà
30% de la Garnatxa 4 mesos en roure francés
14,5% vol.
Celler Mas Eugeni. Calonge, Baix Empordà, Girona / Viniric
7.863 ampolles
13,20 € (Aprox. 6,14 € / 7,50 € Vinissimus)

Fruita, espècies. Agradable quan perd gelor.



Pernil i pa de vidre amb tomaca (12,90 € x 3).


La Fou El Sender 2015 DO Terra Alta
60% Garnatxa, 30% Sirà, 10% Morenillo
6 mesos en roure centreuropeu
14% vol.
Celler LAFOU. Batea, Tarragona
Ramon Roqueta
19,30 € x 2 (Aprox. 10,50 €)

La primera botella, bé de temperatura; la segona, calenta.
Fruita negra, balsàmics; llèpol; ens agrada.


Magret d'ànec (12 € x 3)

Per a les postres, com no podia ser d'una altra manera, volcanet de xocolate (5,20 € x 3)
i cremós de formatge (4,90 € x 4)
Café i infusions.
Total: 24 € x 13
Un lloc que no és especial però que no està malament.

Parlen català. El estrangers també, sí.

Abans d'anar-nos-en a dormir, fem una copa al Café del Firal (fb). Jo, una ratafia. i Què és la ratafia?
Un licor que s’obté per maceració de diferents ingredients de la zona (fruits, herbes medicinals, arrels, pinyons i espècies / pell de llima, clavells d'espècia, nou moscada, pell de nou verda, canyella d'Holanda, menta, marialluïsa...) en aiguardent. Podem trobar ratafies elaborades amb un sol ingredient i d’altres amb més de 100. Tradicionalment la ratafia es fa cap a Sant Joan, que és quan les herbes estan en el seu millor moment (tot i que de vegades es fan per Tots Sants) i es consumeix a partir de Nadal.

El Firal és el lloc on es celebraven les fires de primavera i tardor; ara és el passeig Miquel Blay (escultor), un espai amb molta vida: casino, teatre, bars, restaurants...

En altres ocasions hem begut infusió de ratafia, com la que hem comprat a Can Batetalma (inspirada en el licor digestiu, però sense alcohol, clar. Ingredients: anís estrelat, canyella de Ceilan, anís verd, café descafeïnat, pal dolç, pell de taronja, fenoll, marialluïsa, flor del taronger).

dissabte, 9 de novembre
Ha eixit un dia preciós, fresquet però amb bon solet. Fem un desdejuni casolà, veient des de la finestra els volcans de la Garrotxa i la neu dels Pirineus (potser el Canigó?). I després, cap a la fageda d'en Jordà a passejar.
La Fageda ens regalem un gelat de iogurt natural boníssim


Al restaurant del Càmpig La Fageda intentem dinar, però no hi ha lloc. Un vermut? Només tenen Martini!!! Una cervesa, va. Amb unes avellanes i unes papes que portem nosaltres. Manolo es demana una cervesa volcànica de Santa Pau Ale Works, Organyk.






--------------------
I tornem cap al poble, que tenim taula al Café Europa (plaça Major, 2 - 972 273 113).
[Havíem intentat reservar a La Moixina, però ho tenien complet. La Deu i Can Guix eren altres opcions]

Detall de crema de carabassa amb tòfona

Només tenim una opció, el menú Capdesetmana (22,40 €). Decidim compartir els entrants i després cadascú demana un plat principal.
Vi de la casa, Massaluca (85% Garnatxa, 15%  Samsó), servit en garrafeta. I aigua.
Esqueixada de bacallà amb pebrot escalivat i hummus

Moniato escalivat amb foie mi cuit, mangrada i poma verda. Molt original.

Patates d'Olot. Ja quasi en som experts.

(També hi ha Crema Parmentier amb gambes i trompetes de la mort, Carabassa rostida amb burrata, Milfulls de botifarra, Ravioli de ricotta i espinacs, Carpaccio de peus de porc, Patata i carxofa confitada)

Plat principal: Botifarra de perol d'en Fèlix Masó. Està bona, i ompli molt.

(Arròs amb calamars, Lluç, Bacallà, Hamburgesa “eco” Limousine del Mas el Cros, Tall de vaca vella madurada amb ximixurri, Galta de porc rostida, cua de bou guisada)

Per a les postres, tornem a compartir.
Crema de xocolata amb neules, oli i sal

Crema de iogurt amb fruites vermelles i Pastís de formatge

Pasta de full farcida de crema i nata, i Tiramisú de cullera. Les que més m'agraden.

Canelò de codony amb mató i llimona
Cafés i infusions.
Total: 24,10 € x 6
És un lloc bastant guiri (acabe de veure que al compte posa "Service not included"), amb terrassa envidrada robada a la plaça; però s'hi menja bé.

Parlen català. Totes.
---------------------
En el temps d'eixir a fumar, he tingut una de les moltes mostres d'amistat d'aquest grup tan meravellós: m'han comprat el fuet amb el qual he estat donant la llanda dos dies. De Can Japot (Sant Esteve, 8). Impagable, amics.
Turisme Olot
Al mes de març se celebra la Fira de l'Embotit d'Olot, al passeig d'en Blay (Firal).
En aquest poble ho celebren tot i més. Les botigues estan plenes de cartells anunciant-ho.
Les festes Majors d'Olot són les del Tura. El seu nom prové de la patrona de la ciutat, la Verge del Tura, i se celebren pels volts del dia 8 de setembre.
En aquestes festes i en el Corpus ixen al carrer els gegants d'Olot (el mascle és obra de l'escultor Miquel Blay, el del Firal, que també intervingué al Palau de la Música Catalana).
Els gegants fins i tot apareixen al semàfor de l'Hospici.
Des de 1985 s'hi celebra l'espectacle de foc PimPamPumFoc!, a partir del qual fem la cançoneta que cantem tot el cap de setmana: "Pim-pam-pum-foc-Olot" ♪♪
----------------
Un descans breu a casa i en fer-se de nit comença el gran festival de Lluèrnia, amb més de 40 intervencions als carrers. Quanta creativitat, al·lucinant!

Intentem fer-nos un vermut a La nova Vermuteria d'Olot, a la mateixa plaça Major, però no donen l'abast; impossible. Els nosres xics s'acosten a la Brasa de Lluèrnia per a comprar la "bossa food pack", amb un entrepà de llangonissa o de truita de creïlla i cervesa o aigua (7 €; també hi ha carretons que van venent-la pels carrers, tot i les costeretes); ens la mengem a la mateixa plaça, mentre esperem que a les 23 h comence l'espectacle de clausura, amb la dansa de les Oberdades (farcells dels carboners per traginar la llenya), la música en directe de Joan Bramon i la Foguera de Jordi NN. Impressionant.

Encara ens bevem una ratafia abans d'anar a dormir.

diumenge, 10 de novembre
No tenim pressa, que ja hem votat per correu.
Desdejunem a casa i fem un passeget pel poble. Als carrers ja no queda res del Festival, només les cendres de la foguera a la plaça!

Entrem a Cacau Pastisseria (Carrer Alta Maduixa, 6), un lloc molt recomanable, amb pastissos, pa, entrepans, xocolate de mil maneres, orxata, infusions, cervesa (La calavera, Poch's), vermut (Farré del Mas, que no hem tastat!!!)... Atenció a la xocolatina lluitadora, especial per al 8 de març, i per a cada dia, com la que ens ha regalat Auro.
facebook
I fem un esmorzar dinar al Café del Firal, en una taula enmig del passeig, al solet:
Cervesa o vi
Roques volcàniques (bunyolets de bacallà)

Creïlles braves

I unes llesquetes de pa amb tomàquet (jo amb pernil)
tripadvisor
(Aprox. 16 € x 5)
Parlen català.

Alguns opinen que Lluèrnia està sobrevalorat. No hi estic gens d'acord. Ha sigut molt bonic, i molt emotiu. Gran família, la de Polinyà. Gràcies per tot.