dissabte, 14 de setembre del 2019

Si no anem a Mallorca... Mallorca ve a nosaltres.

Kata 157 - Xavi, 13/09/2019 Kataguapa

En la kata d'avui cal trobar el vi discordant.
Hi ha dues DO (3+1); el vi discordant és monovarietal; els altres, amb algunes varietats comunes.
2 són del mateix celler.
Tots són espanyols.
Finalment, tots són balears, mallorquins. 3 de Binissalem, amb Manto negre, i un que no; el monovarietal, de callet.

1. Ous amb Caragols 2017 DO Binissalem
Manto negre, Syrah, Merlot, Callet i Cabernet Sauvignon
Tianna Negre. Binissalem, Mallorca
Israel Ruiz
17 €

"Mesclar cols amb caragols" (Mall.) o "mesclar ous amb caragols" (Men.): mesclar coses que no lliguen bé (DCVB)
Ous amb caragols era una série de comèdia de la televisió balear, localitzada en un poble imaginari, amb personatges de la política municipal, la consulta del metge, el bar del cantó, el taller mecànic...

- Robí granatós, rivet granat atellat, capa mitjana baixa, llàgrima
- Tomaca, saladura, anxova, sardina de bota, vi de bota, dolç i àcid,
- Dolç, més pobre del que prometia el nas, poc de cos, lleuger, punt amarg final; fàcil però ben fet; absència de tanins, alcohòlic, curt

2. Tianna Negre 2016 DO Binissalem
Manto negre, Syrah, Merlot i Callet
13% vol.
10 mesos en roure francés
Tianna Negre.
45 €

- Brillant, capa baixa, paregut a l'anterior, menys tella
- Químic, sofre, poc de nas, terra banyada, pols / carn, més dolç, fruita, espècies, pebre negre
- Lleuger, però amb més cos que l'anterior, "picant, clau i biblioteca", poca estructura, equilibrat, elegant, fosc, gallec? balear? ("vi de moda")


3. Finca Biniagual Verán 2014 DO Binissalem
40% Manto Negre, 25% Syrah i 35% Cabernet Sauvignon
15 mesos en roure 80% francés i 20% americà. 70% botes noves, 30% de segon vi.
14,5% vol.
Bodega Biniagual. Binissalem
60.000 Botelles
32 €

- Més tèrbol, color paregut, capa mitjana baixa
- Fruita, alcohol, poca intensitat / càrnic
- Intens, fruita, fusta. Ens agrada molt


4. Sòtil 2013 IGP Mallorca/DO Pla i Llevant
100% Callet
12 mesos en roure francés de primer any
14% vol.
Mesquida Mora. Porreres, Mallorca
Bàrbara Mesquida-Mora
2.500 botelles
20 €

Sòtil (Mall.): sostre

- Capa alta, picota fosc
- Salat/dolç, licorós, poc intens, "olor de núvol", llepolia, café, reducció, tabac
-Aquós, fons balsàmic, final amargós, acidesa rara, sense tanins, "jove cadàver"


Tots tenen clar que el "discordant" és l'últim, i encerten; jo, no.


També tenim cervesetes mallorquines
Broll
Beer Lovers Mallorca. Alcúdia, Mallorca
Pale Ale. 5% vol


BarVaria Blonde Lager
Ocre Dark Lager
Forastera Cervezas Artesanas. Alaró, Mallorca



El sopar comença amb una xicoteta discussió: el berenar mallorquí. Xavi coneix molt Mallorca, i diu que "berenar" és a qualsevol hora que no siga ni esmorzar, ni dinar, ni sopar. Jo tenia entés que era el nostre desdejuni (i l'esmorzar català), i això trobe al DCVB:
1. a) v. int. Menjar a mitjan capvespre (Cat., Val., Mall.); cast. merendar.
2. a) v. intr. Menjar el matí per primera vegada en el dia (Mall., Men.); cast. almorzar, desayunar.
Tant se val. Anem a disfrutar de les fantàstiques viandes que ens ha preparat Xavi, totes casolanes, amb sabor mallorquí.
Hi ha galletes marineres de Muro (també Quelitas en la kata).
Al DIEC i a l'AVL no apareix la paraula"pamboli", però sí al DCVB: 1. m. Pa amb oli.  2. m. i f. Beneitot, curt d'enteniment (Mall); cast. panoli.
I a taula tenim tot el que puguem posar sobre una llesca de pa: oli, sal, alls, olives, fenoll marí...
sobrassada,

paté casolà de pollastre,

formatge mahonés (dos d'ells Coinga) curat i semicurat, amb raïm.

Embotit de llom a la salñ. Espectacular.

Embotit de pollastre. De llagrimeta.


Maruccia Berilo de Callet 2012
Maruccia Club de Vino 953. Llucmajor
Frank Maruccia







Sardines en oli casolanes

Musclos en escabetx, casolans. Deliciosos.

Coca de trempó [El trempó és una plat típic d'estiu de Mallorca. És una variant de l'ensalada que té com a característiques essencials una base de tomàtiga tallada a trossets i l'absència d'encisam; també porta pimentó i ceba. El nom ve de trempar, sinònim d'amanir, adobar.]

Tumbet fusió. El tombet és una tècnica culinària en què, en olla de fang, es couen els ingredients a foc lent, fent-los remoure amb tombs o sacsejades suaus agafant l'olla per les anses. El tombet mallorquí es prepara amb làmines fines de creïlla, albergínia, pimentó roig i tomaca sofregida amb all i julivert; s'acaba de coure al forn. La fusió: salsitxa alemanya. Sorprenent!


Fruita: còctel de síndria (meló d'Alger), carlota i poma.

Braç de gitano


Què podem dir de la cuina de Xavier? Mira que portem anys gaudint-ne, i encara ens sorprén. Una kata i un sopar fantàstics. Gràcies, perla.