diumenge, 2 de desembre del 2018

Apici, el més gran dels gurmets

dissabte, 1 de desembre del 2018

València es prepara per a les celebracions nadalenques, es nota; ells, amb jaqueta, corbata o corbata de llaç; elles, amb falda curta, calces negres i talons alts.
Nosaltres no portem corbata ni taló alt, però ens arreglem per disfrutar d'un regal que ens han fet: sopar a Apicius (Èol, 7. Mestalla, El Pla del Real - 963 936 301).

No sé el significat d'Apicius, però a BonViveur trobe que és el primer gurmet de la història: Marc Gavi Apici, gastrònom i excèntric romà del segle I de qui van parlar fins i tot Sèneca, Plini el Vell i Marcial. Amb el seu nom trobem també una revista interessant.
Al diccionari de l'AVL trobe la diferència entre gormand -a (Que li agrada menjar bé i amb plats bons i abundants. / Molt menjador.) i gurmet (Persona que sap distingir i apreciar la bona cuina i els bons vins. / Persona aficionada a menjar bé.)

Hi arribem a les 21 hores en punt. Local més lluminós del que recordava. Ens rep molt amablement -JJ és quasi un habitual- la cap de sala Yvonne Arcidiacono (Colònia). A la cuina, el seu marit, Enrique Medina (Saragossa), a qui només veurem quan ens n'anem, per un badallet de la porta de la cuina.
Hi ha molts menús diferents: del Dia (28 €), Degustació (40 €), Carta Blanca (54 €), Aniversari (56 €), els de Temporada (bolets -el que hi ha ara, 54 €-; cacera, tonyina, tòfona...). Nosaltres tenim un "Regal de Luxe" (140 € tot inclòs per a dues persones). Gràcies, Luis.

Com a benvinguda, ens posen un fragment de tardor a taula, que no es menja, amb una cupuleta de vidre, i com que fa molt de fum el retiren de seguida.

També ens porten dos branquetes de regaléssia amb què no sabem què fer (finalment se'ns oblidaran a a taula)

Seguint la recomanació de la sommelier, demanem
Koehler-Ruprecht Riesling Brut 2010  Pfalz
Riesling
SEKT (vi espumós)
12% vol.
Weingut Koehler-Ruprecht. Kallstadt, Palatinat, Alemanya

El trobe un poc dolç, sort que el manté una bona acidesa. Un acompanyament difícil i arriscat.



Mireu quin atifell més original per a mantindre freda la botella.

Comencem amb una interpretació de l'esmorzar valencià:
Artifici de cacau del collaret
DirectoAlPaladar
Olives amb còctel Negroni (ginebra, vermut i bíter Campari)


Mochi de taronja amb gingebre

"La nostra Orxata". Que no és de xufa, sinó de xirivia, amb poma i anguila fumada. És tan curiosa!

Cucurutxo de sang amb ceba, i caviar / Titaina en pasta fullada

Pa de Rubielos de Mora i oli de la serra d'Espadà, Belluga First (oliva serrana d'Espadà; Sogorb)
globalstylus
Crema de bolets amb fons de botifarra negra de ceba. Deliciosa / Croquetes de peix i marisc

Bistec tàrtar amb bolets a la bordelesa

Cabdell d'encisam glacejat amb salsa d'anxoves i xampinyó

Ou de corral a baixa temperatura i bolets silvestres. Fantàstica combinació, tot barrejadet i sucat amb pa.

Plats principals:
Déntol amb suquet, txangurro (cabra de mar, centollo) i codium

Ens ofereixen una copeta de Semele DO Ribera del Duero
Tinto Fino, 10-15% Merlot
12 mesos en bóta
14% vol
Montebaco, Valbuena de Duero, Valladolid
Aprox. 8,93 €




Tripes de vedella amb piparra (vitet)

Pre-postres: Espàrrec?, llima, fava tonca (kumaru) i espuma de café

Postres: Brownie, ganache de cacauet i crema d'avellana, amb xocolate blanc i gerd.

Café i petit fours

Un lloc molt recomanable.
A més a més tenim la sort que un dels cambrers parla valencià.