dimarts, 18 de desembre del 2018

Putxero per al Dia Nacional

diumenge, 16 de desembre

A Bahrain, avui és el Dia Nacional, i per a nosaltres, siga quin siga el dia de l'any, el del putxero del Xavier s'ha convertit en el nostre Dia Nacional. Els últims anys, aquest havia sigut l'últim putxero de la temporada nadalenca, ja ben avançat el mes de gener, però revisant l'hemeroteca veig que de vegades ha sigut el primer. Hemeroteca, sí, que ja són molts anys els que Xavier, sense defallimet, ens cuina amb molt d'amor aquest deliciós dinar nadalenc. 
El putxero de casa, en més de cinquanta anys que fa que el conec, a penes ha canviat, sempre cuinat amb llenya, i també amb molt d'amor; potser ara és un poc més lleuger que en temps de les iaies, però amb poca variació respecte als ingredients i a la forma de presentar-lo: un arròs a banda amb oueretes i després tota la carn (amb la pilota de Nadal, la botifarra de Nadal...) i tota la verdura (creïlla, moniato, carlota, cardet, col...) servides en grans fonts.
El putxero de Xavier guarda l'essència del putxero familiar, però va molt més enllà, i cada any, encara que semble impossible, presenta diverses novetats.
Tot començà ahir, amb la compra d'ingredients al mercat Central i la preparació del brou, que va fent-se molt a poquet a poquet. Ací, la tradicional foto del bodegó

Mentre s'ultima el dinar a la cuina, al menjador gaudim del solet que entra pels finestrals i comencem amb cervesetes A.K.Damm i Mahou Maestra i

Manzanilla Don Pablo DO Xerés-Manzanilla Sanlúcar de Barrameda
Palomino
Pedro Rodriguez e Hijos
Aprox. 3,10 €

Clos Mireille Blanc de Blancs 2015 AOC Côtes de Provence
70% Sémillon, 30% Rolle
13,5% vol.
Domaines Ott.
La Lònda dei Mauras, el Var, Provença-Alps-Costa Blava
Aprox. 26 €






Primer aperitiu: Bolingas, mandonguilles de pollastre camper del putxero amb pernil (al pobre Vicent que ha baixat un momentet al carrer no li n'hem deixat ni una!!! Delicioses).


Amiot Guy Bourgogne 2013 Bourgogne AOC
Chardonnay
Domaine Guy Amiot et Fils. Chassagne-Montrachet, França
Aprox. 15,70 €





Segon aperitiu: OcaOlla, ous d'oca escalfats en brou d'olla amb tàrtar de pilota i gingebre, que suquem, com si fera anys que no hem menjat, amb una fogassa gallega acabada de fer.

I ja a taula, Llesca d'olla, llesca amb ou carregada amb pit de gallina sobre consomé. Original, eh?


Ara un plat tradicional, Arròs de Nadal, arròs cuit amb brou d'olla, fetgets i ouera de gallina. És tan autèntic! Quina aroma i quin sabor!

Viña Tondonia 2005 Magnum DOCa Rioja
75% Tempranillo, 15% Garnatxa, 10% Graciano i Mazuelo
6 anys en bóta
12,5% vol.
R.López de Heredia. Haro
Aprox. 49 € 150 cl.

Clàssic perfecte.




Rôti d'olla, rostit de pollastre camper farcit de pilota amb pernil acompanyat de crema d'arròs amb rovellons. Saborós i suau alhora.


Los Arráez Parcela 0 2016 DO València
40% Garnacha Tintorera, 30% Monastrell, 15% Cabernet, 10% Arcos i 5% Forcallat
18 mesos en bóta de roure americà, francés i hongarés
Bodegas Arráez. La Font de la Figuera
Toni Arráez
Aprox. 16,28 €




I la verdura i la carn del putxero:

creïlla, carlota, bajoca,

carabassa, moniato, cardet, cigrons

cansalada, pilota, botifarra de Nadal, col rulla

botifarra de ceba, xoriç de Cantimpalos


Gran Claustro Brut Nature Reserva 2012 DO Cava
45% Pinot Noir, 45% Chardonnay, 10% Xarel·lo
11,5% vol.
Perelada (Grup Perelada). Peralada, Girona
Aprox. 15 €






Per a les postres, taronges acabades de collir que han portat Q. i A.


Kripta DO Cava
45% Macabeu, 35% Parellada, 20% Xarel·lo
11,5% vol.
Agustí Torrelló Mata. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 47,20 €

En Verema hi ha un debat sobre si mereix la pena comprar un Kripta en comptes d'un Agustí Torrelló Mata. No hi entraré, però està boníssim: fruita blanca, herba, forn, poma torrada...

Torró d'Alacant i casca de Soler (Xixona; carrer Sevilla, 21, Russafa)

I uns cafés molt nadalencs


Bona tertúlia mentre va fent-se de nit. Hi ha oferta de cine i sofà, però millor ens n'anirem a passejar una miqueta.
Gràcies per tot, Xavier.