dimecres, 18 de juliol del 2018

Maria Tavella del Carme

diumenge, 15 de juliol del 2018
Recorde que l'any passat em vaig perdre la celebració i, enguany, mireu quina sorpresa tan agradable: tot i que la Mare de Déu del Carme és demà, avui em conviden a Tavella (Camí Vell de Llíria 93, Beniferri - 635 693 656/ 963 498 771) per a festejar-ho.


Hi ha carta i diversos menús: Tavella (2 entrants, arròs i postres, 29 €), Brasa (3 entrants, carn o peix i postres, 39 €), Degustació (4 entrants, carn, peix, postres, 54 €). Crec que triem el del mig, però compartim carn i peix (amb un suplement).

Quíbia Falanis 2017 VT Mallorca
60 % callet (negre), 30 % premsal (blanc), 10% Giró Ros
12,5% vol.
AN Ànima Negra. Felanitx, Mallorca
Amb tap de rosca
(Aprox. 13,15 € Vinissimus)

Poc expressiu en nas (potser perquè està molt fred), fruita, flors i punt mineral; en boca agradable, lleument salí.

Fa temps vaig llegir que Quibia és un país imaginari on ningú discuteix. El país dels quibers té una Constitució amb un sol Estatut: no tenir fronteres perquè ningú els puga envair (terradefalanis). També trobe el blog Des de Quíbia.
Busque l'etimologia del topònim i trobe dues teories: un origen aràbic del mot, Felhàni o Falhànis, que signifiquen "fondal" o "endinsada" i un origen llatí, amb l'arrel "foenum" ("fenàs") i els sufixos "ale" i "icius": foenalicius. El sufix llatí "icius", per influència de l'àrab, esdevé -itx. Més tard, per metàtesi passa de Fenalitx a Felanitx.
Paco Higón diu que Falanis és la variant dialectal local.


Comencem amb un pa boníssim amb oli

Detall de cebeta amb gambó

Primer entrant: sardina marinada amb meló d'Alger i tendral infusionat i vitet
Segon: flor de carabasseta amb formatge

Tercer: cansalada premsada confitada a la brasa

Demanem un extra de medul·la (tuétano; 9 €)


Domaine Charvin Côtes du Rhône 2015 Côtes-du-Rhône AOC
Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan, Bourboulenc
14,5% vol.
EARL CHARVIN G.  et Fils. Orange

Fruita, espècies; molt agradable.





I el plat principal:
Gallineta


I vedella

Per a les postres, albercocs amb gelat de iogurt i pastís de poma amb gelat de vainilla

Amb dos copetes

Valverán 20 Manzanas. Sidra de Gel
Pomes “Raxao” i “Durona de Tresali”; també “Verdialona”, “De la riega” i “Fuentes”
12 mesos en roure francés (80%) i americà (20%)
10% vol
Llagares Valverán. Noreña, Astúries
(Aprox. 12,80 € Vinissimus)

Disznókő Tokaji Aszú % Puttonyos 2009
Furmint, Hárslevelü, Zéta i Moscat
12,5% vol.
Disznókő. Tokaj, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hongria.
(Aprox. 35,45 € Vinissimus)

Servei molt atent. Per posar algun però, ens acuiten per retirar els plats i porten el peix i la carn alhora; però és un lloc que cal conéixer.
No parlen valencià (almenys avui)

Per molts anys, Carmes. I gràcies.