dissabte, 21 d’octubre de 2017

Carinyeta meua

Kata 138 - Eva, 20/10/2017

Sembla que l'origen del raïm Carinyena és el Camp de Carinyena (Saragossa), i d'allà s'estengué per tota la Corona d'Aragó, Sardenya, Argèlia, França... Però per què avui només n'hi ha un 3% a la DO Carinyena? On hi ha més producció és al Priorat, Montsant, Costers del Segre, Penedés, Tarragona, Terra Alta... En molts llocs trobareu que Carinyena i Samsó són el mateix raïm, però no ho són, sembla que això ve d'una polèmica al Priorat, que, per no barrejar varietat de raïm i denominació, decideix escriure "samsó" i no "carinyena". A França trobem el Carignan i el Cinsault, que en serien els equivalents. A la Rioja, a la Carinyena se l'anomena Mazuelo.

Hem llegit que la Carinyena produeix vins amb una alta acidesa, tanicitat i astringencia, amb aromes fruitals i "rústiques", herbàcies, de terra; de vegades minerals. Intentarem comprovar-ho.

S'hi presenten cinc vins, però només se'n trauen quatre per a la kata; el que s'ha quedat fora, que els katadors intentaran esbrinar, eixirà al sopar.
Hi ha informació sobre els cinc vins. Tots són monovarietals, quatre amb Carinyena i un amb mazuelo. Hi ha 4 espanyols i 1 francés.

1.  Les Myrs 2015 Côtes Catalanes IGP / Rosselló
Raïm: Carinyena
15 mesos apros. En bóta     12% vol. 
Domaine Danjou-Banessy. Espirà de l'Aglí, Rosselló. França
Preu: 35 € (Mesquevins/Ca Pepico)

- Capa molt baixa, claret, robí alabés
- Gominoles, balsàmics, gens de fusta, alcohol
- Pas lleuger, com un rosat; floral, acidesa i salinitat; gespa tallada; curt. Fresc, agradable, per a beure i beure...



2. Beronia Mazuelo Reserva 2010 DOCa Rioja
Raïm: 100% mazuelo
26 mesos en bóta de roure francés (fons) i americà (dogues); 12 mesos en botella
13,50% vol.
Celler: Beronia. Ollauri, La Rioja
Enòleg: Matías Calleja
Preu: 13,95 EUR (Vinissimus)

- Roig pruna, capa mitjana, lleugerament atellat
- Eucaliptus, plastilina, pètals de rosa granat, fruita ensucrada, caramel
- Clau, nou moscada, acidesa intensa, gens tànic, madur, postgust llarg
Agrada molt.


3. La Carenyeta de Cal Pla 2013 DOQ Priorat
100% carenyena
14 mesos en roure francés     14% vol.
Celler Cal Pla. Porrera     Enòleg: Joan Sangenís
999 botelles
Preu: 23 € (Mesquevins/Ca Pepico)

- Capa mitjana, robí fosc
- Lleugerament "fosc", mineral, pissarra, pegament, madur. PRIORAT
- Intensitat alcohòlica, acidesa; "independentista" sense concessions, dolçot. Es confirma Priorat


4. Vinos del Viento Cariñena Selección Especial 2014  DOP Cariñena
Raïm: 100% Carinyena
12 mesos en bóta nova de roure francès.    14,5% vol. 
Celler: Vinos del Viento. Aguarón, Saragossa
Enòleg: Michael Cooper
950 botelles
Preu: 13,50 € (Bodeboca)

- Capa mitjana alta, rivet atellat blavós
- Dolç dolç, balsàmic, roure
- Pegamentós, molt alcohòlic, molt àcid
No agrada gens

SOPAR: 4 Monos Car 2015 Vinos De Madrid
Raïm: 100% Carinyena
14 mesos en bóta de roure francés de 300 litres      12,5% vol.
Celler: 4 Monos Viticultores. Cadalso de los Vidrios, Madrid
Enòlegs: Javier García i Laura Robles (David Velasco; David Moreno)
400 botelles
Preu: 19,95 € (Vinissimus)

- Capa baixa, robí claret ("roig carrosseria", hahaha)
- Fruita i balsàmics
- Acidesa present, fresc

dokument kata



Per al sopar, el meu cuiner particular ens ha preparat:

Truita de creïlla

Paté de fetgets de pollastre amb PX i gelatina de mandarina


Sépia amb ceba

Conill i pollastre escabetxats


i boletes de brull i parmesà, amb mantega i sàlvia


Jo he fet un poc d'ensalada amb encisams i endívia, he comprat pernil de Trevélez, llonganissetes, salsitxetes i formatges a Gea (Russafa); pa del forn Valencia)

Per a les postres, bresquilles, mandarines, carabassa torrada i pastissos de xocolate i de carlota (forn Valencia)

(Reportatge fotogràfic: Diego)