dijous, 8 de setembre de 2016

Menjar amb amoR a Roma

Agost del 2016

Aisss, la vida de contrastos... Després d'un viatge per la naturalesa, on és difícil beure un bon café, arribem a Roma; del foc i el gel, passem al foc i el sol i, abans de posar-nos a fer el guiri per la ciutat, dediquem la primera parada al cafenet.

Pobrets, quina cara se'ls queda quan alguna vegada gosem demanar un café del temps, vull dir, quan ens veuen mesclar el café amb un got de gel!

Els plats més famosos de la cuina romana -segons he llegit (saltaconmigo)- són els de pasta i els anomenats quinto quarto (el que quedava dels animals després de vendre les parts més nobles).
Alguns els hem tastat i d'altres no. El que ha estat difícil ha estat trobar oberts els restaurants que portàvem recomanats, encara estaven chiuso per ferie.

Antipasti (entrants)
- Bruschetta. Llesca de pa amb diversos ingredients (tomaca, formatge, ruca...)


(Ristorante Carlo Menta. Via della Lungaretta, 101; Trastevere +39 06 580 3733)


Caprese con pane di Lariano tostato (Mozarella, tomaca i alfàbega). Roscioli café (sala interna)

- Crostini (torradetes, amb carn, bolets, paté, verdures...)

- Fiori di Zucca. Flors de carabassa, arrebossades i fregides; de vegades amb formatge.
[Taverna CairoliGiggeto al Portico d'Ottavia]


Carciofi alla giudia: herència jueva; carxofes senceres, fregides, amb el cor molt tendre. Ens agraden tant que els demanem diverses vegades: Taverna CairoliIl giardino romanoGiggeto al Portico d'Ottavia. Entre 5 i 7 €.

I sí, carxofes fresques.

- Parmigiana di carciofi. Il giardino romano (10 €)


- Mozzarella. Formatge fresc de llet de búfala
Mozzarella in carrozza con pomodori stufati. Clemente alla Maddalena (16 €)



- Insalata Caprese, amb mozzarella, tomaca i alfàbega (els colors de la bandera italiana)

Supplì alla romana. Croqueta farcida d'arròs cuit, tomaca, carn i mozzarella. (supplì, del francés surprise; també s'anomena supplì al telefono, pel fil del formatge calent)

- Bresaola, rughetta e parmigiano. Carn de vedella curada, amb verdura i formatge

- Crocchette di patate (croquetes de creïlla)

- Affettati misti. Post d'embutits: prosciutto, salame, bresaola... (affettare: tallar en rodanxes). Ens hem quedat amb ganes de demanar-ne, però tot no pot ser.

- Zuppa di cozze. Sopa de clòtxines.
No en demanem, però JJ veu clòtxines a la vitrina de l'Hostaria Cannavota i en demanem un plat per a compartir. Al vapor, amb una salsa de tomaca molt bona.


-  Funghi porcini (boletus edulis), fets al forn (ens avisen que tardaran mitja hora; curiosos, però no crec que siga la millor manera de fer-los) Giggetto


- Melanzane (albergínia) alla parmigiana Enoteca Corsi



- Carpaccio di polipo. Taverna Cairoli

- Scamorza (formatge de vaca) ai ferri (a la graella) con verdure. Enoteca Corsi


- Cannolini croccanti di ricotta di pecora romana e mortadella con ragù di melanzane (Ricotta romana D.O.P.) Clemente alla Maddalena (16 €)



- Medaglione di baccalà e patate con crema di ceci (cigrons) e olio al rosmarino  Clemente alla Maddalena (18 € x 2)

Pasta i arròs
-Spaghetti alla carbonara, sense nata, clar; amb ous crus batuts, guanciale (cansalada), pecorino romà i pebre.
- Bucatini all’amatriciana: espaguetis grossos amb forat, salsa de tomaca, guanciale, pecorino romà i pebre.
- Pasta alla checca:  pasta “curta” (penne, maccheroni, fusilli, farfalle…) amb mozzarella, caciotta (formatge) romana, tomaca i alfàbega.
- Rigatoni con la pajata: salsa de tomaca, menuts de vedella, cansalada i  sofregit de verdures (carlota, api i ceba).
          Rigatoni al pomodoro e basiliscoEnoteca Corsi


- Spaghetti cacio e pepe: amb oli, pecorino romà i pebre.
- Penne all’arrabbiata: amb salsa de tomaca, all i pebrera (bitxo)
- Gnocchi alla romana: (fets amb farina de sèmola, cuits en llet i enriquits amb formatge i rovell d'ou)

- Pasta amatriciana. Clemente alla Madalena  (20 €)


- Gnocchi "Carlo Menta", amb clòtxines i cloïsses.


- Lasagne fatte in casa. Carlo Menta

- Lassagneta. Clemente  (16 €)

- Linguine alla Riviglio (Linguine, Mazzancolle, Pomodoro, Brandy)  Hostaria Cannavota
La salsa, molt bona, tot i que és un poc repetitiva en els altres plats.


- Fettuccine al tartufo. Taverna Cairoli


- Fettuccine 7 pecatti (Il Giardino romano; 12 €)

- Burro e parmigiano alla Francescana (rigatoneRoscioli café (12 €)


- RisottoHostaria Cannavota

Carn
- Trippa alla romana: tripa de vedella amb salsa de tomaca, mentuccia (menta), pecorino romà i verdures. Giggetto

- Coda alla vaccinara: cua de bou estofada amb salsa de tomaca i verdures
- Porchetta di Ariccia: porc buidat i farcit amb herbes aromàtiques, sal i pebre; al forn
- Saltimbocca alla romana: rotllets de carn de vedella, prosciutto i sàlvia.

Carlo Menta
- Ossobuco alla romana. (Il Giardino romano, 14 €)

- Abbacchio: corder de llet; a scottadito –costelles a la brasa– , alla cacciatora –sofregit amb herbes–, al forno; coratelle con i carciofi –menuts amb carxofa–; fritto alla romana –menuts amb carxofa i carabasseta–.

Corder Enoteca Corsi

- Xulles de corder. Giggetto


- Bauletti alla Giggetto (vedella, pernil, xampinyons...)


I, com no, algunes pizzes. Recomane el restaurant Ivo a Trastevere, quina manera de treballar! Bon menjar, bon servei, bon preu...

Pizza rossa (amb salsa de tomaca), una d'albergínia i l'altra de pernil, ou i xampinyons (mitjanes  Capricciosa, 7,60 € i Vecchio, 7,50 €)


i bianca (grans; Trastevere, amb salmó, 9,40 €, i una amb poma i gorgonzola, 9,20 €)


Capricciosa. Taverna Cairoli

Gastronomía en Roma

Què hem begut? No ho creureu, però molta aigua (no recordava com de fresqueta està l'aigua de les fonts romanes)

Als restaurants sempre hem demanat aigua, amb gas i sense, i després vi o cervesa.


Roma DOC Roma
Montepulciano 50%, Cesanese 35%, Sangiovese 15%
Castello di Torre in Pietra. Torrimpietra, Roma

(Aquest vi el penge per l'etiqueta, l'he vist en una escaparata d'una botiga tancada. M'hauria agradat comprar-me'n una botelleta)

A lvi blanc, encara li hem trobat la gràcia, però el negre d'un preu moderat continua sense seduir-nos.

Pecorino Terre di Chieti IGP
100 % Pecorino
13,5 % vol.
Cantina Tollo. Tollo, Chieti, Itàlia.

[Enoteca Corsi]





Catalina 2015 Mamertino DOC
Inzolia, Grillo
Tenuta Gatti. Librizi, Mesina, Sicília

(Roscioli; 7 € copa )







Barbera d'Alba DOC Laura
100 % Barbera
Principiano Ferdinando. Monforte d'Alba, Barolo, Piemont


(Roscioli; 7 € copa)






Silene 2014  Cesanese di Olevano Romano DOC
100 % Cesanese di Affile
13,5 % vol.
Damiano Ciolli. Olevano Romano, Roma, Lazio

(Roscioli; 7 € copa)


Poggio alla Scottona Umbria IGT 2013
Rosso


(Clemente alla Maddalena. 10 € Copa, )


Baglio dei Sikani Syrah IGP Terre Siciliane
Sirà
12 % vol.

Taverna Cairoli

Vi blanc de la casa
Cannavota










L'últim dia volem un vi especial, decidim que un spumante
Martini Montelera 2007 Brut Alta Langa DOCG
Pinot noir, Chardonnay
12 % vol.
Martini. Pessione di Chieri, Torí
23 €

Diversitat d'opinions. És curiós, però em recorda massa al Martini blanc, amb bombolletes.

(Giggetto)

Les cerveses, les hem disfrutades més. Que bones les trobem després d'un passeget per la Roma monumental sota el sol!

Birra Moretti (Le Regionali, 500 ml; Toscana -Lager, 5,5 % vol.- i Siciliana -Lager, 5,8 % vol.)
Aquestes ens les bevem en un dels barets que s'instal·len a la vora del Tíber, per l'Isola Tiberina (on també hi ha cine, concerts, botiguetes...), La Paranza Vineria.


Menabrea Top Restaurant 75 Bock (7,5 % vol.)

Moretti Grand Cru (Ale; 6,8 % vol.) (És la que més ens ha agradat)

(Ivo a Trastevere)


Menabrea La 150º Bionda (lager; 4,8 % vol.)

(Clemente;12 €!!!)








Quant als aperitius, jo he tastat l'Aperol

i el Martini
(molt dolç, però "en un marc incomparable", a l'Antica Roma de la plaça Venècia)


[Ni Aperol Spritz -Aperol amb Prosecco i soda-, ni Campari, Cynar...]
[I de licors, no n'hem tastat cap: ni grappa, ni limoncelo, ni Amaretto, ni Frangelico, ni Sambuca, ni Strega...]

Alguna vegada hem demanat postres i d'altres hem preferit fer-nos un gelat pel carrer.

Tiramisú i panacota (les postres, sempre, compartides) Hostaria Cannavota


Torta con ricota i pera. Enoteca Corsi


Uns dels millors gelats que hem tastat són els de Della Palma, encara que aquesta geladeria no està en les llistes top ("Mis heladerías top", traveler; no són els Giolitti); tots els que hem tastat ens han agradat molt.
[Venchi és com una joieria de gelats]
Jo he gaudit bona cosa amb els de iogurt i regaléssia. N'hi ha que els ha tastat fins i tot de xili.