dissabte, 17 de setembre del 2016
Kata 126 - Mari, 17/9/2016 Vins italians
La kata comença servint un vi del qual hem de dir què ens pareix, i quina deu ser la procedència. L'amfitriona ha estat a la Xina, però no ens sembla que aquest siga un vi xinés, tot i que no coneixem massa els vins xinesos. Els aperitius de benvinguda, amb cervesa Moretti i Peroni, ens haurien d'haver donat una pista. Sí, és un vi italià, i la kata anirà, clar, de vins italians.
Se'ns fa una introducció sobre zones, denominacions, raïm, característiques i terminologia (DOCG, Riserva, Superiore, Classico, botti...) dels vins italians i dels 4 vins en concret (dels quals se'ns donen pistes clau per a reconéixer-los).
1. Torre dei Beati Cocciapazza 2012 DOC Montepulciano d'Abruzo
Raïm: Montepulciano 14,5 % vol.
20-22 mesos en bóta nova al 70 %
Celler: Torre dei Beati. Loreto Aprutino, Pescara; Abruzzo
Enòleg: Giancarlo Soverchia
Preu: 20 €
- Capa baixa, maduixa, picota roja, jove.
- Jove "adolescent", balsàmic, vegetal, sotabosc, alcohòlic, fruita, grosella
- Entrada amarga; tanins secs, alcohòlic
[Aquest és un bon vi si hem de triar un vi jove. Alerta: és el Montepulciano d'Abruzzo, que no s'ha de confondre amb el Vino Nobile di Montepulciano, Toscana, Sangiovese+Canaiolo, que ha de tindre més de 20 anys]
2. Ceretto Barolo 2011 DOCG Barolo
Raïm: Nebbiolo 14,5 % vol.
12 mesos en bóta de roure de 300 l (50 % nova, 50 % un ús) i 12 mesos en botti de 2.500 l
Celler: Ceretto. San Cassiano, Alba, Cuneo, Piemont
Enòleg: Alessandro Ceretto
Preu: 34,40 €
- Capa molt baixa, rivet transparent, licorós
- Especiat, pebre, cacau; "ceràmica humida, pedrenyal"
- Acidesa molt alta, alcohol; equilibrat??? Salvatge, salí, pica a les genives. Millor en nas.
3. Mastroberardino Taurasi Radici Riserva 2006 DOCG Taurasi Riserva
Raïm: Aglianico 13,5 % vol
30 mesos en roure francés i d'Eslavònia i almenys 36 mesos en botella
Celler: Mastroberardino. Atripalda, Avellino, Campania
Enòleg: Paolo Mastroberardino? Massimo Di Renzo? Vincenzo Mercurio?
Preu: 27,90 €
- Capa mitjana, cirera fosc, "té un rivet de 3 pisos" de vell a transparent
- Tancat, bolets; caramel, pell de bresquilla vella, coca-cola, fruita oxidada, quitrà, ababol, "fum, volcà"
- Quitrà, astringent, molt pla; tosc, bast
4. Fèlsina Rancia Chianti Classico Riserva 2011 DOCG Chianti Classico Riserva
Raïm: Sangiovese 14 % vol.
18-20 mesos en bóta nova de roure francés
Celler: Fèlsina. Castelnuovo Berardenga, Siena.
Enòleg:
Preu: 29 €
- Capa mitjana, granat-picota, net, brillant
- Poc nas; tabac, regalèssia / mineral, pegamentós
- Tabac, curt, fruita, tànic /"acidesa, astringència"
[El Chianti Classico s'identifica amb un gall negre; ací la divertida llegenda del seu origen, encara que diu que Florència guanyà a Siena]
Una kata molt instructiva i molt xula, tot i que els vins italians sempre provoken polèmika.
Dokument kata
[Altres vins italians que hem tastat]
I per al sopar, ha eixit allò que deia Javi: "tot preciós, no ens ho hem pogut acabar, ens hem tirat l'arròs pel pit". I tan bonic, jugant amb els colors...
S'hi trau un vi espanyol (Vallegarcía), però jo ni l'he vist, continue amb les meues copetes de vi italià. Alguns es passen a la cervesa, i a l'aigua, clar.
Tomaca, brots verds, Mozzarella...
Ensalada amb pomes i anous; flors de carabassa amb pernil i formatge Rocotta; prosciutto amb Parmesà
Rotllets de cansalada amb pit de pollastre, albergínia, formatge...
Provolone
Coca tricolor
Ossobucco (guisat de garró de vedella, típic de la cuina milanesa, tallat a rodanxes amb el moll de l'os inclòs, que es prepara generalment amb una salsa a base de vi blanc i se serveix sovint acompanyat d'arròs amb tomàquet; en aquest cas, amb polenta (farina de dacsa cuita)
Gorgonzola i Pecorino amb tòfona
Per a les postres, un poc de meló.
Maccone Primitivo Dolce IGP Puglia
Primitivo Gioia del Colle 100%
20 % vol.
Angiuli Donato. Adelfia, Bari
(Aprox. 13,65 € 0,5 l Vinissimus)
Targa Riserva 1840 2003 DOC Marsala
Marsala Superiore Riserva Semisecco
Grillo 100 %
19 % vol.
Cantine Florio. Marsala, Trapani, Sicília
(Aprox. 16,89 € 0,50 l Vinissimus)
Tiramisú casolà. Tots volem repetir, i això que estem que rebentem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada