dimarts, 15 de març de 2016

Panades s'alades

dissabte, 12 de març del 2016
Pintor Salvador Abril 34. Russafa -  96 303 49 75 / 645 821 543

Les sirenes són dolentes? El seu cant resulta inevitablement atziac? Noooo. Quan Clara canta, quede fascinada per les seues propostes, sí, però mai fins ara m'he vist abocada a cap desgràcia, tot i que ja us contaré la meua poca traça fent panades...


"Aprofitant que al final de mes és Pasqua, què millor que aprendre a fer panades de carn a ca nostra com a Mallorca. Aquest dissabte a partir de les 12h, Taller de Panades. Després ens prendrem un vermut Muntaner amb xerradeta al pati. Places limitades (preu:10€)"

M'hi apunte de seguida. Aquesta vegada, jo també seré un poc sireneta i Ester i Imma em seguiran.
S'alat encara no està obert al públic, tot per a nosaltres. El taller està preparat a la banda de dins. Clara ens parla de la seua veïna mallorquina que li ensenyà a fer les panades i ens mostra la llibreta on té apuntada, a mà, la recepta. Us contaré un secret: un bon dia, passava la deessa Atena per les illes i la va sorprendre amb unes figuretes de fang, unes pintures, uns papers... sí, se la va afillar.


Ens parla dels ingredients, de les variants de panades, dels mots, de la llengua, de l'illa... amb tant d'amor...!

I comencem,
Per fer la massa de les panades:
– 1 kg de farina fluixa (millor que la de força)
– 200 grams de saïm (sagí)
– 1 tasseta d'oli
– 2 tassetes d’aigua

Per al farciment:
- Cebetes i alls tendres
- Xítxeros (pésols)
- Xot o bè (corder)
- Llom de porc
- Polsim de pebre bord (pebre roig dolç, Tap de Cortí)
- Pessiguet de sobrassada

En un bol prou gran posem l’aigua, la sal, l’oli, el sagí i incorporem la farina a poc a poc; l’amassem bé, tallem un tros de la massa i en fem una bona bola per fer una panada; amb el dit gros pitgem al centre, hi fem un clot i anem fent una mena de cendreret, amb parets fines;  reservem una part de massa molt més petita per tancar la part de dalt. Es farceix amb la carn i la verdura i es posa la tapa,
que haurem d'anar segellant -tot un art!-. Una vegada tancades les panades, van al forn
escalfat prèviament a uns 230 graus, uns 45 minuts.
"Cuina amb compte"

Ben diverses sí que ens han eixit. Com a penitència per la meua poca traça, he promés que practicaré i practicaré.

A l'hora del vermut -Muntaner, clar-, se'ns uneix Ali. Que bé s'està dissabte de matí xarrant a la terrasseta, ben arrecerada del mogolló faller!
Encara ens queda una sorpresa, unes carxofetes al forn amb pernil, ou de guatla i crema romesco.


I xarrant, xarrant, ja tenim les panades a punt. Ui, potser ens faria falta un altre vermutet...


Estigueu atents al pròxim cant de la sirena. Hi quedareu enganxats, sí.

Parlen balear-valencià.