dissabte, 11 d’abril del 2015

Girona pasqüera

Fa tres anys, per Pasqua, visitàrem la Garrotxa i, gràcies a la recomanació d'Anna, dinàrem al restaurant Les cols (** Michelin, Olot); l'any passat, en una visita megaràpida, ho férem al Celler de Can Roca (*** Michelin) i ens quedàrem amb moltes ganes de passejar per la ciutat de Girona, on no havíem estat des del segle passat (sí, el mateix any en què sopàrem al Bulli, Roses, 1997. Per cert, no en tinc cap foto! Sols en conserve la factura, 12.500 pessetes el menú degustació -75 €-). Així que enguany hem tornat a Girona i no ens podem deixar l'estrella Michelin que ens falta (haurem d'esperar una altra ocasió per al Miramar** de Llançà)
dissabte, 4 d'abril del 2015
Massana* Bonastruc de Porta, 10. Girona    972 213 820

De vegades, els noms dels carrers em desperten curiositat: qui van ser aquestes persones de les quals no sé res però han sigut mereixedores d'una dedicatòria?  Bonastruc ça Porta (Girona, 1194 - Haifa?, 1270), fou filòsof, rabí de l'aljama de Girona i metge. Compongué el musta gab més antic de poesia cabalística peninsular. Participà en una controvèrsia pública amb el cristià convers Pau Cristià, celebrada a Barcelona el 1263, davant el rei Jaume el Conqueridor i de Ramon de Penyafort i va ser condemnat a l'exili (Castella - Provença - Terra Santa).

Restaurant al complet a l'hora de sopar (hem reservat tres o quatre dies abans).
Hi ha carta i Menú Degustació (89.75€ + 10 % IVA). Triem el menú i també el maridatge del vi (39.75€).
Hi ha pa blanc de pagès i negre amb albercoc i fruits secs. Te'n posen tant com en vols.

Cava Freixenet Reserva Real (Non vintage)  D.O.Cava
80 % macabeu, parellada i xarel·lo; 20 % vi reserva de diferents anys, Cuvées de Prestige
Freixenet. Sant Sadurní d'Anoia
(Aprox. 24,50 € Vinissimus)






Snacks i tapes:
Esfera de formatge d’ovella ripollesa i fonoll marí

Galeta de parmesà, orenga i tomàquet sec

Joc de pinya i pinyó

Musclos en escabetx de llima i coriandre. Excepcionals amb el punt cítric i del coriandre.
 deliclass
Salmó semicurat fumat al moment i salsa ponzu



Llagostí sobre baghrir (crep marroquí) de porro i vel de cansalada. Mos delicat.
tripadvisor
Rillette (rostes) de guatlla en escabetx i crosta de llavors. Intens.

tripadvisor
Plats:
-MAR fonoll, gema de garota (eriçó de mar), alga codium, escopinya i poma verda. Bonica presentació. Discrepància quant al contingut (per a mi, tot massa bo per a estar junt, l'escopinya perd el protagonisme que crec que li pertoca).



Tayaimgut 2012   DO Penedès
Sauvignon Blanc
13,5 % vol.
Celler Tayaimgut. Sant Joan de Mediona, Barcelona (fb)
Jaume Bertran
(Aprox. 21,95 € Vinissimus)





-IOGURT DE FOIE GRAS gelea de moscatell i cruixents de blat i toffee
deliclass


Chateau Lafitte 2011 Jurançon  A.J.C. Jurançon
Gros manseng, petit manseng
Château Lafitte. Monein, França

(Aprox. 11 €)






-CEPS, GAMBES I TÒFONA el cep en “carpaccio”, la gamba marinada i una vinagreta de pinyons. Exquisida mescla. Et recomanen que enrotlles la crep per a menjar-te-la (la foto és terrible, sembla una eruga abans d'eixir del capoll).



Caminante 2013 D.O. Empordà
50 % garnatxa blanca, 35 % Chardonnay, 15 % Chenin blanc
13 % vol.
Celler Terra Remota. Sant Climent de Sescebes, Girona
Enòloga: Brigitte Serrano
(18,65 € Vinissimus)

Fruita de pinyol i blanca, flors, mineral, punt salí i torrat. Molt bo.




-BRIOX TRUFAT sopa de farigola, rovell d’ou escaldat i botifarra negra




Augustus Chardonnay 2013 D.O. Penedès
100 % Chardonnay
Bóta de roure francés
13 % vol.
Cellers Augustus Forum. El Vendrell
Enòleg: Enric Roca
(Aprox. 18,40 € Vinissimus)

Fruita tropical, cítric; làctics.


-ANGUILA LACADA sobre cansalada del coll, nyoquis de moniato i cruixent de nap negre de l'Empordà. Plat preciós i molt aconseguit (mescla d'ingredients, textures...)
square-picks


Gran Caus Rosat 2013 D.O. Penedès
Merlot
13 % vol.
Bodegues Can Ràfols dels Caus. Avinyonet del Penedès
Enòleg: Carles Esteva
(Aprox. 13,20 € Vinissimus)

Fruita roja. Les notes d'herba i lactis fan que no siga el típic rosat caramel·let. Fresc.


-HOMENATGE AL MAGRET D’ÀNEC MASSANA (1986) com un carpaccio a la brasa, oli d’herbes i pera al romaní
Verema

Planeta Dorilli Cerasuolo di Vittoria 2012 D.O.C.G Vittoria (Sicilia)
Planeta.
60 % Nero d'Avola, 40 % Frappato
13 % vol.
Bodega Planeta.
(Aprox. 11,51 € Vinissimus)




-LLEBRE A LA ROYAL en “quenelle”, crema de creïlla trufada i remolatxa



Gran Claustro 2009  D.O.Empordà
50 % garnatxa, 30 % cabernet sauvignon, 20 % merlot
18 mesos en bóta nova de roure Allier
14,3 % vol.
Bodegues Castell de Perelada. Peralada, Girona
Delfí Sanahuja?
(Aprox. 28,50 Decántalo)




Postres:


Vi de glass Gewürztraminer col.lecció 2010 D.O. Penedès
100 % Gewürztraminer. Vi dolç
9,5 %
Caves Gramona. Sant Sadurní d'Anoia
(Aprox. 15,25 € Vinissimua)





-LEMON PIE llima, merenga i crumble de maria lluïsa. Agradable assortiment de textures i notes de llima.

pinsta-me


Anubis Ambre Reserva 1996 – – D.O. Empordà
80 % garnatxa roja, 20 % garnatxa blanca
16 % vol.
Comercial vinícola del Nordest. Mollet de Peralada
Aprox. 9,85 €

-CAVIAR DE XOCOLATA Blini de Baileys i cremòs de xocolata


square-picks

tripadvisor


Petit fours: pa amb tomàquet i fuet (galetes amb confitura i xocolate).
tripadvisor
Òbviament, declinem la degustació de formatges (7,5€ p/p).

Café: 2,20 € (+10 % IVA)
Aigua: 2,75 € (+10 % IVA)

El menú de vins és variat i amb propostes interessants, quasi tot de l'Empordà i del Pendedès, amb un toc francés i un italià; potser un poc excessiu una copa per plat (Belén, quant ens hem recordat de tu, hi ha hagut algun moment que he tingut set copes a taula!).


Un gran sopar.
El cap de cuina, Pere Massana, ix una vegada a preguntar com va la cosa i al final per a comunicar-nos que hi ha un problema amb el datàfon i per compensar-nos amb alguna copeta -ja sols volem aigua-.
El sommelier, David Neras (?), té molta i molta paciència amb les fotos. Allarga l'explicació tant com creu que la requereix el client.
Verema
---------------------------
diumenge, 5 d'abril. Primer dia de Pasqua
Passem el matí passejant per Girona, i després del desdejuni que havíem fet solament volíem fer una picadeta però l'escaparata d'aquest lloc se'ns creua en el camí i no ens en podem resistir.
Arròs i Peix. Ciutadans, 20. Barri Vell, Girona
[Ciutadans, antigament de la Draperia, era el carrer més senyorial de la ciutat amb nombrosos casals que eren residència de l'antiga burgesia ennoblida. Dels Ciutadans actuals, no en parlarem.]
Des del carrer, sembla el taulell d'una peixateria.
onmenjaragirona
Entres, demanes taula, i tries a la parada el que menjaràs i la quantitat.

Com que no tenen el Gran Caus, ens conformem amb amb dues copetes del Petit

Petit Caus Rosat 2013  DO Penedès
30% Merlot, 30% Ull de llebre, 10% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon i 15% Cabernet Franc
11,5 % vol
Bodegues Can Ràfols dels Caus. Avinyonet del Penedès
Enòleg: Carles Esteva
(Aprox. 6,70 €)  3,50 € x 2


- Caragol punxent (cañaílla)

- Carxofes arrebossades

- Escopinyes






- Gambes de Palamós

- Orada torrada

Tot molt fresc i molt ben preparat.
Pa: 2 €.  Café tallat: 1,35 €
Total: 112,51 € (2 pers.)

Parlen català
-----------------

Continuem amb el passeig i ens fem un gelat al *** del Jordi Roca, Rocambolesc (C/ Santa Clara), que ofereix postres que es fan al Celler: gelat làctic, sorbet de mandarina, gelat de xocolata, gelat de poma al forn, sorbet de maduixa i gelat de vainilla (el xicotet, 2,90 €); després es poden complementar amb toppings i salses (3,50 €). Als xiquets (i a alguns grandets) els preparen vertaderes escultures (amb pollets, cotó de sucre....)


El local és com una geladeria antiga, amb molt de color, i sol haver-hi una cua considerable.
També tenen terrines per a emportar, amb molts més sabors.

I ja que no podrem berenar la mona, Jj vol comprar alguna coseta a La Vienesa (Sant Feliu de Guíxols, 1929): bunyols normals (sense farcir, amb sucre) i una rosca-panettone (per a casa).


I ja de vespradeta cap a l'hotel, Finca Bell-Lloc (Palamós) al qual s'arriba per un caminet de terra!


És un lloc especial, es pretén una comunicació total amb la natura. Està als peus del massís de les Gavarres. Pertany al grup Rough Luxe. Pepi i Ángel semblen els estatgers, actuen com si atengueren el seu propi hotel. Ella és un motoret amunt i avall, però amb tranquil·litat. Ell fa de tot: cuina, serveix taula, té cura de la terra i dels animals, fa embotit, formatge, pa, melmelades i confitures...

I el celler, quina passada, totalment integrat en el terreny, fins i tot conserva un antic camí.


S'hi han aprofitat làmines d'acer del desballestament de vaixells. Ha estat dissenyada per l'equip RCR Arquitectes (Olot).
bonart
Carlos Castilla ens fa la visita a la bodega (8 € x 2), a les 11,30 h del matí. La llum és perfecta i l'efecte que crea en entrar al soterrani és espectacular. És màgia, de veritat. I en acabant, una copeta de vi blanc en la terrasseta. No us ho perdeu.
casual74
Les botelles de vi no duen etiqueta, la informació va en aquest cilindre d'acer que va en el coll de la botella (el sistema està patentat), i és diferent per als diferents vins.


Tenen 4 vins i estan preparant un cava. L'enòleg actual és Josep Trallero (l'anterior -2010- fou Xavier Vidal).

Bell-Lloc negre Criança 2010
40 % cabernet sauvignon, 23 % garnatxa, 17 % cabernet franc, 10 % carinyena, 10 % monastrell
13 % vol.
24 €
Fruita roja i negra, melmelada, terra, balsàmic...


Bell-Lloc Negre jove 2013

10 €



Bell-Lloc Blanc Malvasia 2013
100 % malvasia (fitxa)
13 % vol.
15 €
Aromàtic, fruita de pinyol, herba, flors, terra; fresc

descobrir.cat
Bell-Lloc Rosat 2013
Carinyena, monastrell, cabernet sauvignon i franc (fitxa)
13 % vol.
14 €
Fruitetes, però no excessivament llepolia de maduixa; fresc.

descobrir.cat
(Vi benèfic de Finca Bell-lloc, amb caixa exclusiva de fusta d’olivera de més de 200 anys d’antiguitat)

El desdejuni (inclòs en el preu) en la terrassa, de cara a la mar, és espectacular.


El sopar té un preu fix, 30 € (vi a banda) i no us el recomane si aneu a menjar poc (nosaltres no sabíem el preu). Un dia sopem una sopeta de ceba, ou i formatge (molt bona), i una ensalada i una lassanya d'albergínia compartides; amb una copeta de vi negre criança. I l'altre, una sopa de carabasseta amb formatge, ensalada i un poc d'embotit i formatge, amb vi rosat.

El lloc permet fer excursions pels voltants. És molt recomanable.
No hi ha televisió.
Les habitacions tenen nom de varietat de raïm; la nostra és la Samsó, amb vistes a la mar.


Del dinar a Vostra Llar (Palamós), lloc recomanat per Sandra, crec que no parlaré massa: sardines a la planxa, milfulles d'ànec, mandonguilles amb sépia i llata de vedella. 2 cerveses, pa i tallat: 44,12 € (2 pers.).
Dels 40 minuts que havíem d'esperar taula, hem hagut d'esperar hora i mitja llarga.

Diuen que l'Empordà és el fruit de l'amor entre un pastor i una sirena una nit de lluna plena...
I ja de tornada, parem a Tarragona, fem una volta i dinem al Taller de cuina (El galliner de l'antiquari que ens havia recomanat Mompó està tancat). I jo que em reia quan el meu amic Àlex s'abraçava a les pedres! Novament la màgia del viatge, la història, les pedres, el teatre vora la mar...